26/5/19

Πρέπει να γυρίσουν τα παιδιά του Σωτήρη...


Ήταν Δεκέμβρης του '81. Δύο μήνες μετά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σωτήρης, παλιός επιτυχημένος επιχειρηματίας της Πάτρας, βρήκε στο γραφείο του ένα πρωί, τέσσερις συνδικαλιστές. Τι έγινε ρε παιδιά; Mε θέλετε κάτι; «Κάτσε σύντροφε, μη ντρέπεσαι», του είπαν. «Κι αυτά που ήξερες ξέχνα τα, από σήμερα διοικούμε εμείς»! Η επιχείρηση έκλεισε περίπου δύο χρόνια μετά. Οι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Η χώρα έχασε τις επιχειρήσεις της και σιγά σιγά, τον πραγματικό παραγωγικό της ιστό. Ο επιχειρηματίας συνέχισε να είναι πλούσιος με επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δεν ζει πια. Υπάρχουν όμως τα παιδιά του, που πέτυχαν περισσότερα από τον ίδιο...
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θυμάστε τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλάει για τον «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας». Η Ελλάδα αν και σταθερά στους Δυτικούς Συνασπισμούς ήταν ανέκαθεν ένα νόθο παιδί του Δυτικού πολιτισμού. Ένα πόδι στην Δύση και ένα στην ανατολή. Καπιταλιστές στις συνήθειες μας και σχεδόν σοβιετικά ελεγχόμενη οικονομία.
Και φυσικά ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν ο μόνο υπεύθυνος γι' αυτό. Οποιοδήποτε κόμμα με σχεδόν οποιαδήποτε μορφή ανέβηκε στην εξουσία -ίσως με μόνη εξαίρεση την τετραετία του πατρός Μητσοτάκη- οδήγησε την χώρα αργά αλλά σταθερά, σε μια οικονομία σφιχτά εξαρτώμενη από το κράτος με κλειστές αγορές, κλειστά επαγγέλματα και πάνω από όλα κλειστά μυαλά.

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

  1. Ναι να γυρίσουν, αλλά όχι ακόμα. ... Ας περιμένουν λίγο ακόμα και μετά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.