28/5/19

Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Στις 29 Μαΐου 1453, η πρωτεύουσα της για 1000 χρόνια Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολη, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνος Α' (306-337μ.Χ.), γνωστό ως Μέγα Κωνσταντίνο, γιό της Ελληνίδας Ελένης, ο οποίος αφού αναδείχθηκε νικητής σε μία σειρά εμφυλίων πολέμων, έγινε  ο μοναδικός ηγέτης Δύσης και Ανατολής (324). Υπήρξε ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που μετεστράφη στον Χριστιανισμό και θέσπισε το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας των Μεδιολάνων (θρησκευτική ελευθερία) που σταμάτησε τους διωγμούς των χριστιανών (313 μ.Χ.). Μετέφερε την πρωτεύουσά του στο Βυζάντιο και τη μετονόμασε σε Κωνσταντινούπολη.
Τις παραμονές της Άλωσης, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε ήδη χάσει της αίγλη της και περιοριζόταν, κυρίως σε κάποιες γειτονιές γύρω από την Κωνσταντινούπολη αφού οι σταυροφορίες, οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες και οι αμέτρητοι εχθροί που εποφθαλμιούσαν τα πλούτη της, την είχαν αποδυναμώσει εντελώς. Όταν η οθωμανική λαίλαπα βρισκόταν προ των πυλών της Πόλης, ο τραγικός Αυτοκράτορας  Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκαμε μια απέλπιδα ανεπιτυχή προσπάθεια να ζητήσει βοήθεια από τον Πάπα. Την εποχή εκείνη οι κάτοικοι μισούσαν τους καθολικούς, εξαιτίας της βαρβαρότητας που τους επέδειξαν οι Σταυροφόροι και λόγω οικονομικών διαφορών.
Ο Μωάμεθ συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών, ναυτικό 400 πλοίων και διέθετε ένα τεράστιο πολιορκητικό κανόνι που κτυπούσε καθημερινά τα τείχη. Οι Βυζαντινοί είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, 2.000 από τους οποίους ήταν μισθοφόροι. Στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού. Ο αγώνας ήταν άνισος.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Η ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης προστατευόταν από αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο. Ο Μωάμεθ κατασκεύασε δίολκο και έσυρε 70 πλοία από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο φέρνοντας τους πολιορκούμενους σε απελπιστική κατάσταση, αφού αναγκάστηκαν να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την πλευρά του Κεράτιου, που δεν είχε τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Την προηγούμενη ο  κουρασμένος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία, με τα «400 σήμαντρα και 62 καμπάνες». Ανεγέρθηκε από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο και δικαιολογημένα ο βασιλιάς Ιουστινιανός αναφώνησε στα εγκαίνιά της (537 μ.Χ.): «Νενίκηκά σε, Σολομών!». Αποτελεί το αιώνιο σύμβολο της πόλης με τον θόλο της σε ύψος 50 μέτρων, που μέχρι πρόσφατα ήταν ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Στη βάση του ναού υπάρχει πλήθος παραθύρων ώστε να μπαίνει άπλετο φως. Η κεντρική είσοδος αποτελεί την αποκλειστική Πύλη του Αυτοκράτορα, όπου ο άτυχος τελευταίος αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ξεπέζεψε τη μέρα εκείνη και εισήλθε στον ναό. Οι αυτοκράτειρες μέσα στην άμαξά τους ανέβαιναν τον ελικοειδή πέτρινο δρόμο που κατέληγε στον γυναικωνίτη σε ύψος 15 μέτρων. Σε αυτό τον ναό με διαστάσεις (μήκος 78,16 μ. και πλάτος 71,82 μ.), με εξαιρετική ακουστική, μίλησε ο Κωνσταντίνος για τελευταία φορά και αφού ζήτησε συγγνώμη από όλους όσοι τον υπηρέτησαν, κοινώνησε και κάλεσε όλους να υπερασπιστούν την πόλη τους μέχρι τέλους. Νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, απαντώντας ότι η Πόλη δεν του ανήκει για να την παραδώσει.
Ώρα 8 το πρωί: το πρωτοπαλίκαρο του βασιλιά, ο στύλος της άμυνας, πέφτει σοβαρά τραυματισμένος από βέλος, με αποτέλεσμα να καμφθεί το ηθικό των συντρόφων του. Ώρα 9 το πρωί: Από την ανοικτή (λάθος ή προδοσία;) κερκόπορτα εισχωρούν στην πόλη 50 γενίτσαροι που σπεύδουν να ανοίξουν τη μεγάλη πύλη. Οι Τούρκοι εισχωρούν στην πόλη. Οι υπερασπιστές περικυκλώνουν τον βασιλιά που μάχεται δίπλα τους σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσουν αλλά σκοτώνονται ο ένας μετά τον άλλο. Ο βασιλιάς μένει μόνος του και διερωτάται γιατί ζει ακόμα αφού έπεσε η πόλη, να του πάρει ένας χριστιανός το κεφάλι, λέει. Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια, έπεσε ηρωικά μαχόμενος και το πτώμα του αναγνωρίστηκε από τα βασιλικά πέδιλα με τον δικέφαλο αετό.
Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στην ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες, σφάζοντας τους κατοίκους και προβαίνοντας σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης».
Ο λαός αρνήθηκε να πιστέψει ότι ο βασιλιάς τους έπεσε μαχόμενος και δημιουργήθηκε ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά που θα απελευθερώσει την Πόλη αφού «... πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι ...».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.