30/5/19

Κρατά γερά ο Τραπεζούντιος - Προβάδισμα Ιμάμογλου στον δήμο της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση



Ο εκδιωχθείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προηγείται του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά 3%, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του επόμενου μήνα για τον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Το ΑΚΡ επιδιώκει να ανατρέψει την ήττα του, με μικρή διαφορά, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τον Μάρτιο. Οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν το αποτέλεσμα των εκλογών έπειτα από τις ενστάσεις που κατέθεσε το ΑΚΡ για παρατυπίες, βάζοντας τέλος στη θητεία του Ιμάμογλου στον δημαρχιακό θώκο, έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες και κηρύσσοντας νέα εκλογική αναμέτρηση για την 23η Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση αυτή βρίσκεται στην ίδια γραμμή με άλλες έρευνες, που καταγράφουν την πρόθεση ψήφου τις τελευταίες ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την οποία κυβερνά το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του τα τελευταία 25 χρόνια.

«Υπήρξαν δημοσκοπήσεις όπου ο Ιμάμογλου προηγείτο με μεγαλύτερη διαφορά, όμως σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διεξήχθη για το κόμμα μας, ο Ιμάμογλου έχει προβάδισμα 3%», είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος.

Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ελπίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να αντιστρέψει την εκλογική διαδικασία υπέρ του υποψηφίου του, του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Για αυτό τον σκόπό, υψηλόβαθμα στελέχη του AKP, μεταξύ αυτών υπουργοί, έχουν ήδη «κατασκηνώσει» στην πόλη δύο εβδομάδες πριν από τη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Κομματικά στελέχη έχουν επίσης επισημάνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ίσως να χρειάζεται μια αλλαγή στον τόνο του, μετά τη δριμεία και συγκρουσιακή εκστρατεία του AKP με την οποία δεν επετεύχθη η νίκη στις εκλογές του Μαρτίου. «Θα είναι μια πολύ ευγενικότερη και ηπιότερη εκστρατεία», αναφέρει χαρακτηριστικά μια πηγή από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Η κουρδική ψήφος

Πάντως, ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK, εξηγεί ότι στις εκλογές του επόμενου μήνα, ρόλο κλειδί θα παίξουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αποτέλεσαν την πλειονότητα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στην κάλπη του Μαρτίου.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν κατέβασε υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Κούρδοι να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι θα στηρίξουν τον Ιμάμογλου τον Ιούνιο, όμως το AKP επίσης απολαμβάνει κάποια κουρδική στήριξη και θα επιδιώξει να την αυξήσει τον επόμενο μήνα. «Η στάση των (Κούρδων ψηφοφόρων) θα είναι κρίσιμη», εξηγεί σχετικά ο Κουλάτ.

Οι Κούρδοι αποτελούν το περίπου 15% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης, ήτοι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.