25/5/19

Γιατί ψηφίζω στις Ευρωεκλογές

Έφη Μαυροπούλου* 
Είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια δύσκολη φάση στη πολύχρονη ιστορία της. Η έλλειψη σωστού κεντρικού σχεδιασμού και η επικράτηση της γραφειοκρατίας των Βρυξελών έναντι των εθνικών κυβερνήσεων και του Ευρωκοινοβουλίου, δημιούργησε πολλά λειτουργικά και άλλα προβλήματα σε αυτόν τον εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα των οποίων είναι το δημοψήφισμα και η πορεία της Αγγλίας προς την έξοδο από την Ε.Ε., η άνοδος του λαϊκισμού –δεξιού και αριστερού-, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, τα οποία φυσικά αντικατοπτρίζονται στις κοινωνίες των κρατών-μελών, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Και όλα αυτά δυσχεραίνουν ίσως το σημαντικότερο εγχείρημα του κοινού μας οράματος, που είναι η Eυρωπαϊκή ενοποίηση, με τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας τους κάθε έθνους. Ήδη σε διάφορες χώρες μέλη υψώνονται ανησυχητικά φωνές που δυσχεραίνουν ευρωπαϊκή πορεία ολοκλήρωσης σε διάφορους τομείς, όπως είναι η οικονομία, η διεύρυνση, η αντιμετώπιση του προσφυγικο/μεταναστευτικού.
Ναι, η Ευρώπη είναι σε κρίση, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι κρίσεις είναι αυτές που γέννησαν πάντοτε το επόμενο μεγάλο βήμα. Με μια διαδρομή πολλών δεκαετιών (περισσότερα από εξήντα χρόνια…) με μεγάλα επιτεύγματα, με κορυφαία την ειρήνη και την ευημερία, που τείνουμε πολλές φορές να λησμονούμε. Λησμονούμε για παράδειγμα ότι η Ευρώπη μόνο στον εικοστό αιώνα έγινε πεδίο δύο παγκοσμίων πολέμων, με εκατομμύρια νεκρούς και ότι από τότε που ιδρύθηκε η Ε.Ο.Κ.-Ε.Ε. δεν έχει πέσει ούτε μια σφαίρα, δεν έχει στάξει μια σταγόνα αίμα, ανάμεσα σε χώρες που είχαν αλληλοσφαχτεί τους προηγούμενους αιώνες.
Και εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Η Ευρωπαική Ένωση βρίσκεται σε κρίση αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν συνεχώς - πότε άλλωστε η Ευρώπη δεν αντιμετώπιζε προβλήματα ή κρίσεις; - συνεχίζει να δημιουργεί έργο θετικό για τους ευρωπαίους πολίτες.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, παρά την τεράστια εσωτερική κρίση που βιώνει, έρχεται με μια νέα σειρά τολμηρών προτάσεων για την αναγέννηση της Ευρώπης, που αν υιοθετηθούν είναι δυνατόν να αμβλύνουν  τον ευρωσκεπτικισμό και τον διχασμό. Με την πρόσφατη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους πολίτες των 28 κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι η Ευρώπη της δημοκρατίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνεννόησης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εδώ, παρόλα τα προβλήματα και τις κρίσεις. Επισημαίνει επίσης ότι «ποτέ η Ευρώπη δεν βρέθηκε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο». Για το λόγο αυτό πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας και ενός Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας με αυστηρότερο έλεγχο εξωτερικών συνόρων και τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου.
Με την επιστολή του έδειξε ότι έχει ενισχυθεί περαιτέρω η κοινή βούληση και επιδίωξη για μια ενωμένη Ευρώπη, συνεκτικό κρίκο της οποίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές και αξίες που υπερβαίνουν τα όρια μιας στενά οικονομικής ή και πολιτικής ένωσης:
·         Προώθηση της περιφερεικαής και της παγκόσμιας ειρήνης,
·         Προστασία και θωράκιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
·         Ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης,
·         Ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών και της συμμετοχής των πολιτών κατά τη λήψη των αποφάσεων,
·         Μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής,
·         Εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.
·         Ενιαία εξωτερική πολιτική,
·         Κοινή στρατηγική για την άμυνα και την ασφάλεια,
·         Ανάληψη αποτελεσματικών διπλωματικών πρωτοβουλιών όπου υπάρχει πόλεμος και αποσταθεροποίηση,
·         Συντονισμένη οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική,
·         Ενιαία πολιτική μετανάστευσης.
Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για την Ευρώπη και αυτήν την Ευρώπη πρέπει να επιδιώξουμε να εδραιώσουμε, για να μετεξελιχθεί σε πολιτική κοινότητα δημοκρατικών αξιών στην υπηρεσία του πολίτη. Γιατί ο ευρωπαίος πολίτης πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, για την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων του και την απόκτηση πρόσθετων και ουσιαστικών ευκαιριών και επιλογών, οι οποίες διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά του. Το έχει, άλλωστε, διαπιστώσει στην πράξη από τα όσα έχει ως τώρα αποκομίσει από την Ε.Ε.
Ο δρόμος είναι προς την ουσιαστικά ενοποιημένη Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει προοπτική και μέλλον και σε αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές.  
*Η Έφη Μαυροπούλου είναι δικηγόρος και διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα

6 σχόλια:

  1. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
    Για να μην κουραζομαι να απαντω στην λεγαμενη (καποια Μαυροπουλου) που προσπαθει να κανει καριερα σαν ανωτερο στελεχος των 'ΕΣ-ΕΣ' της νεας ταξης, αφηνω τον εγκριτο δημοσιογραφο Κο Χαρβαλια να την στραπατσαρει οπως της αξιζει..

    Την επομένη των ευρω-εκλογών τα κυβερνητικά επιτελεία σε Βερολίνο και Παρίσι ίσως παραμιλάνε…

    Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

    Απούσα από το μεγάλο πάρτι των δυνάμεων της πατριωτικής δεξιάς στην Ευρώπη, θα είναι η Ελλάδα, αφού η Νέα Δημοκρατία που κατά πάσα πιθανότητα θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις κάλπες, ούτε δεξιά θέλει να λέγεται, ούτε από πατριωτισμό ξεχειλίζει, αν κρίνουμε και από τις πρόσφατες μεταγραφές της…
    Αντίθετα η νίκη της ΝΔ θα είναι από τις ελάχιστες εκπροσώπων του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, του κατ’ επίφαση δηλαδή κεντροδεξιού βραχίονα του Ευρωκοινοβουλίου που στην ουσία συγκεντρώνει όλες τις φθίνουσες ιμιτασιόν συντηρητικές παρατάξεις.
    Αυτές που έχουν πουλήσει τις ιδεολογικές τους αρχές και πιστεύουν πλέον σε ένα Θεό: Τον Γερμανό της διπλανής πόρτας που θέλει να γίνει διαχειριστής ολόκληρης της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση μας, Γερμανός της διπλανής πόρτας είναι ένας ανεκδιήγητος πολιτικός φασουλής που επείγεται να διαδεχθεί έναν άλλο επαγγελματία ευρω-κλόουν από το Λουξεμβούργο. Ο Μάρτιν Βέμπερ, αυτός ο απίθανος Βαυαρός που έκοβε την γραβάτα του με ψαλίδι on camera για να δείξει παραστατικά πώς θα περιορίσει τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι ο εκλεκτός του ΕΛΚ. Σε αυτόν έπαιξε τα ρέστα του και ο δικός μας Κυριάκος, προσβλέποντας σε βοήθεια από έναν τύπο που δεν δίνει στη μάνα του νερό. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα που την αντιμετωπίζει σαν ένα κράτος-παραδουλεύτρα με κατοίκους τεμπέληδες και χαραμοφάηδες. Το βράδυ που θα ανοίξουν οι κάλπες ο Κυριάκος ενδέχεται και να χαμογελάει, ο Βέμπερ όμως θα κλαίει με μαύρο δάκρυ. Και η μητερούλα Μέρκελ θα βγάζει απ’ το συρτάρι το plan B για να τον ξεφορτωθεί.
    Το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα θα κρατήσει για μια, τελευταία ίσως φορά, την πλειοψηφία των εδρών στο Στρασβούργο, αλλά τα κουκιά δεν θα βγαίνουν για να επιβάλει τον εκλεκτό του. Τυπικά την θέση του Προέδρου της Κομισιόν που μέχρι σήμερα κατέχει ο Γιούγκερ καταλαμβάνει ο υποψήφιος του πρώτου κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως τον τελευταίο λόγο έχουν οι ηγέτες των κρατών και συνήθως καταλήγουν σε μια συμβιβαστική λύση που αντανακλά ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

    (συνεχεια εκ των ανωτερω)

    Στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι βέβαιο ότι την επόμενη των ευρω-εκλογών τα κυβερνητικά επιτελεία θα παραμιλάνε. Θα είναι τέτοια η άνοδος των πατριωτικών δυνάμεων που θα αλλάξει μονομιάς ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη με σεισμό ισοπεδωτικό. Προ εβδομάδων προβλέψαμε από αυτή την στήλη την θύελλα που έρχεται. Στην Ιταλία πρώτη η Λίγκα του Σαλβίνι, στην Βρετανία ο Φάρατζ ισοπεδώνει τους Συντηρητικούς, στην Γαλλία μάχη στήθος με στήθος Μακρόν-Λεπέν, σε Πολωνία, Τσεχία νίκη των δυνάμεων της (καθαρόαιμης)Δεξιάς, στην Ουγγαρία επικείμενος νέος θρίαμβος του Ορμπαν που θα τρέξει να ενωθεί με τους εθνικιστές. Ενας νέος ούριος άνεμος αντι-γερμανικού πατριωτισμού πνέει απ΄ άκρη σ΄άκρη στην Γηραιά Ηπειρο. «Ανοδο των δυνάμεων του εθνολαικισμού» το λένε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. «Τιμή μου να με λένε λαικιστή αυτοί», απαντά το αναδυόμενο αστέρι του πολιτικού ξεσηκωμού στην Ευρώπη, Ματέο Σαλβίνι.
    Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες αμφισβητείται η πολιτική ορθότητα, όπως την έχουν προσδιορίσει τα παγκόσμια κέντρα υπερεθνικής εξουσίας, το γερμανικό 4ο Ράιχ, η διεθνής των τραπεζών και των πολυεθνικών και οι πάσης φύσεως «ομάδες πίεσης δικαιωματιστών», οργανωμένων κοινωνικών μειοψηφιών δηλαδή, που θέλουν να επιβάλλουν το «δίκιο» τους γκρεμίζοντας πατροπαράδοτες αξίες. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που διαμορφώνει τους «κανόνες συμμόρφωσης» και στην Ευρωζώνη οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή δανειακή ομηρία, την εξαθλίωση, την εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα, την δημογραφική αλλοίωση και την σύγχρονη οικονομική αποικιοποίηση.
    Το βράδυ της 26ης Μαίου πρέπει να είμαστε καρφωμένοι στις οθόνες μας. Όχι για να παρακολουθήσουμε το δημοψήφισμα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης των τυχάρπαστων αλεξιπτωτιστών του ΣΥΡΙΖΑ(που εύκολα μπορεί να εξελιχθεί επίσης σε αποδοκιμασία της εγχώριας τραβεστί δεξιάς και εν συνόλω του πολιτικού συστήματος), αλλά για να γιορτάσουμε την νίκη των λαών της Ευρώπης. “Eίναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στην Ευρώπη των ελίτ, των τραπεζών, της χρηματοοικονομικής ισχύος, της λαθρομετανάστευσης, της εποχικής εργασίας από τη μία και της Ευρώπης των λαών, των εθνών και της αξιοπρεπούς εργασίας, από την άλλη», δήλωσε προ ημερών ο Σαλβίνι.

    Προσυπογράφουμε και αναμένουμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ αξιολογο το σχολιο σας Νικηφορε..

      Διαγραφή
    2. Παντως η αρθογραφος εχει ενα λεξιλογιο και εκφραστικο στυλ...τοσο βαρετο...πεζο...αρχσιο και κουραστικα ιδιο σπο χρονια...οσο και γενικο δηλ...οτι ναναι...Σαν να ακους μαγνητογωνο...Οκ....ας συνεχισει ετσι....στο κατω κατω δεν καταλαβε οτι η ωρα περασε γιαυτα τα μετρια.. και σοβαρεψαν τα πραγματα..

      Διαγραφή
  3. Ατυχώς στην ενοκιαζόμενη Ελλάδα από κάποιους που φιλοδοξούν να λέγονται "Ελληνες",υπάρχουν πάρα πολλοί σαν την κα Μαυροπούλου που πιστεύουν {με το αζημείωτο) σε ΜΠΟΥΡΔΕΣ...
    Ειδάλλως πως θα είχαμεν τις χρεωκοπίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαζογυναικειες δηθεν εξαγιασμενες μητρικες ευαισθησιες τυπου ..Βιπερ Νορα...Αν ειναι και με το αζημιωτο χαθηκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.