7/5/19

Οι μουσουλμάνοι που εμπόδισαν τον σφαγέα των χριστιανών στη Μαύρη Θάλασσα

Η μαρτυρία φωτεινών περιπτώσεων αντίστασης! 

Ποιοι αρνήθηκαν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα στη Γενοκτονία των Ποντίων.

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη



Ερευνώντας ιστορίες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα βρεθείτε πάμπολλες φορές απέναντι σε ένα όνομα συνώνυμο του φόβου και του τρόμου. Αναφερόμαστε στον Τοπάλ Οσμάν (τον οποίο βλέπεται στην κεντρική φωτογραφία) , τον αιμοσταγή σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος είχε καταγωγή από την Κερασούντα.

Υπήρξε το εκτελεστικό όργανο του Μουσταφά Κεμάλ στον οποίο είχε δεσμευτεί μετά από συνάντηση να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο εναντίον των Ελλήνων. «Να μην ανησυχείτε καθόλου στρατηγέ μου. Όλους αυτούς τους Ρωμιούς θα τους περιποιηθώ έτσι, που θα πνιγούν όλοι τους μέσα στις σπηλιές, σαν τις γαϊδουρινές μέλισσες», φέρεται πως είχε πει στον μετέπειτα ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας.

Απ' όπου περνούσε ο Τοπάλ Οσμάν σκορπούσε τον όλεθρο. Ο φόβος του θανάτου είχε σκορπιστεί παντού. Υπάρχουν όμως φωτεινές περιπτώσεις Μουσουλμάνων που αντιστάθηκαν στον δήμιο των Χριστιανών. Αυτή τη μαρυρία καταγράφει ο θεολόγος, Λάζαρος Τσακιρίδης, στο βιβλίο του «Τόπτσαμ - Το ποντιακό αντάρτικο με τον Καπετάν Γοτσάναστας – Αντίσταση στην Ποντιακή Γενοκτονία».

«Ο Τοπάλ Οσμάν, διψασμένος για αίμα Χριστιάνων, με τους δολοφόνους κακούργους του, μπήκε στο Νιξάρ (Νεοκαισάρεια) με σκοπό να τους εξοντώσει. Όμως οι προύχουντες του Νιξάρ με τοπάρχη (διοικητή) Κιαζήμ εφέντη του απαγόρεψαν να σκοτώσει χριστιανούς», αναφέρεται στο βιβλιο και επισημαίνεται, ότι ήταν η εποχή που «...δεν μπορούσε να περιφρονήσει τις επίσημες τουρκικές αρχές, που πολλοί, ήταν διαλλακτικοί, δεν είχαν φονικά ένστικα και υποστήριζαν τη συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων».

Ο συγγραφέας προσθέτει μία ακόμα περίπτωση που Μουσουλμάνοι έριξαν... πόρτα στον σφαγέα των Ποντίων, χριστιανών. «Ο Τοπάλ Οσμάν πήγε να εξοντώσει τους χριστιανούς του Τοκάτ. Όμως οι Τούρκοι προύχοντες τον εμπόδισαν», επισημαίνει.

Δεν είχαν όμως την ίδια τύχη οι Χριστιανοί άλλων περιοχών, όπως της Έρπαα, τη σφαγή της οποίας θα περιγράψει σε άλλο αφιέρωμα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων το Newpost.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.