30/5/19

Πραγματικά στο όρια του παραληρήματος - Ερντογάν για Άλωση: Η «Μεγάλη Ιδέα» καλά κρατεί

Με στρατιώτες ντυμένους με οθωμανικές στολές να πλαισιώνουν το κάδρο του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε το βράδυ της 29ης Μαΐου, της επετείου της Άλωσης, για τη Μεγάλη Ιδέα που διακατέχει ακόμη τη Δύση και τους γείτονες όσον αφορά την Κωνσταντινούπολη.
«Ένα από τα βασικά κίνητρα του ρατσισμού, που εξαπλώνεται σήμερα στον δυτικό κόσμο σαν πανούκλα, είναι η Μεγάλη Ιδέα, την οποία εκπροσωπεί η Κωνσταντινούπολη», είπε, για να συμπληρώσει ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του τουρκικού έθνους, καθώς ο Μωάμεθ ο Πορθητής άνοιξε την πόρτα προς το Ισλάμ».
«Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την Κωνσταντινούπολη δεν έχει τελειώσει εδώ και 566 χρόνια, δεν έχει εξαλειφθεί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Εδώ και 566 χρόνια, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη δεν μπορούν να σβήσουν από μέσα τους αυτόν τον πόνο της απώλειας», είπε, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στην Αγία Σοφία και όσους επιθυμούν να τη μετατρέψουν πάλι σε εκκλησία. «Πριν από δύο μήνες ο τρομοκράτης της Νέας Ζηλανδίας που σκότωσε με τον πιο απεχθή τρόπο 52 Μουσουλμάνους στην προσευχή της Παρασκευής, είπε ότι ‘θα απελευθερώσουμε την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες της’.
Αυτές οι απειλές δεν είναι τυχαίες», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τέτοιου είδους ενέργειες ως ‘αντανάκλαση της πυρκαγιάς του μίσους’ που δεν έχει σβήσει για 566 χρόνια.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για αμαύρωση της ιστορίας του τουρκικού έθνους με συκοφαντίες για γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. 
«Εκείνοι που δυσφημούν το έθνος μας με τα γεγονότα του 1915 και μας συκοφαντούν για γενοκτονία στον Πόντο, έχουν τις ίδιες προθέσεις. Σκοπός τους είναι να αποξέσουν τις αξίες του πολιτισμού μας, που συμβολίζεται με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, και να αφανίσουν την τουρκο-ισλαμική κληρονομιά, που προσέδωσε την πραγματική ταυτότητα στην Ανατολία. Αυτό το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Κωνσταντινούπολη δεν θα τελειώσει ποτέ», διατράνωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε, ακόμη, και τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί πριν από 6 χρόνια ότι διακατέχονται από την ίδια νοοτροπία, επειδή έγραφαν στους τοίχους τότε συνθήματα όπως ‘Η τυραννία ξεκίνησε το 1453’.
«Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον ομφαλό της γης και είναι ένα σύμβολο όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλο τον κόσμο», είπε, για να καταλήξει ότι «προσδώσαμε ξανά στην Πόλη την αρχική της αίγλη και ταυτότητα», με τα τεραστίων αξίας έργα που συντελέστηκαν επί διακυβέρνησής του, όπως η υποθαλάσσια σήραγγα, η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και ούτω καθεξής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SigmaLive

9 σχόλια:

  1. Έτσι όπως μιλάει ο Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη να δεις ποιον μου θυμίζει...

    https://www.youtube.com/watch?v=5Jl9nwucjmE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὁ τρομοκράτης της Νέας Ζηλανδίας πιό πολύ μοιάζει μέ μουσουλμάνος τζιχαντιστής ἀφοῦ τίς μεθόδους τῶν τζιχαντιστῶν μιμήθηκε, παρά γιά χριστιανός.
    Τίς μεθόδους τοῦ τρομοκράτη τῆς Νέας Ζηλανδίας, ὅταν γίνονται ἀπό μουσουλμάνους, οὐδέποτε τίς καταδίκασε ὁ Ἐρντογκάν. Τίς ἐγκρίνει!

    Φυσικά ἡ Κωνσταντινούπολη δέν ἀνήκει στούς Τούρκους, δηλαδή στό 33% τῆς σημερινῆς Μικρᾶς Ἀσίας.
    Καί μήν ξεχᾶμε ὅτι ἄν δέν ἦσαν οἱ Ἐγγλέζοι, πού ἐμπόδισαν τήν ἀπελευθέρωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως τό 1922 ἀπό τά συντάγματα Πλαστῆρα καί Πάγκαλου, ἡ Μικρά Ἀσία θά ἀνῆκε στούς ἱστορικούς λαούς της καί ὄχι στούς προσφάτως ἐλθόντες στή περιοχή Τούρκους μέ τούς γενιτσάρους τους.

    Ἡ Κωνσταντινούπολη πράγματι ἀποτελεῖ τόν ὀμφαλό τῆς γῆς γεωπολιτικῶς ἀλλά καί οἰκονομικῶς σέ ἕνα βαθμό, γι'αὐτό ὅποιος τήν κατέχει ἀνάξια ἐνώπιον τοῦ ἀληθινοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ, τό πληρώνει ἀκριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >γι'αὐτό ὅποιος τήν κατέχει ἀνάξια ἐνώπιον τοῦ ἀληθινοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ, τό πληρώνει ἀκριβά<

      Είναι/ήταν ιδιοκτησία τού αληθινού Τριαδικού Θεού; Ρε πού πέσαμε; Και ποιος την κατέχει και πώς "επάξια"; Έχεις καθόλου ίχνος σοβαρότητας/λογικής;

      Διαγραφή
    2. Καλά, Τοῦρκος εἶσαι καί μιλᾶς ἔτσι;

      Διαγραφή
    3. Έχει καμμία λογική αυτό που με ρωτάς; Επειδή δεν δέχομαι σε κάθε τι να αναμειγνύεις τον Τριαδικό Θεό, πάει να πει πως είμαι Τούρκος; Για εξήγησέ μου το κι αυτό. Γιατί δεν απαντάς στο ερώτημά μου; Επειδή, προφανώς, δεν έχουν λογική αυτά που γράφεις. Ποιος και πώς θα πληρώσει ακριβά, και ποιος την κατέχει ανάξια ή επάξια; Ούτε μωρό παιδί δεν γράφει τέτοιες ανοησίες.

      Διαγραφή
  3. Τουρκοι ο λαος που δεν εκτισε καμια πολη..μονο κατεκτισε και καταστρεψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἔκτισε μερικές πόλεις καί ὁ τουρκικός λαός, ἀλλά ὄχι ὁ ἴδιος, μέ σκλάβους μόνο.
      Στά μέρη τοῦ Ἐρντογκάν, ἕνα ποντιακό ἀνέκδοτο λέει ὅτι, ὅταν ὁ μπέης εἶδε τελειωμένη ἀπό τούς Ρωμηούς τήν μάνδρα του, εἶπε, "ὡραία μάνδρα ἔχτισα"! Καί ὁ Ρωμηός τοῦ λέει, "Ἄν κάθε Ρωμηός πάρῃ τίς πέτρες πού κουβἀλησε, δέν θά σοῦ περισσέψῃ μάνδρα".

      Διαγραφή
    2. @ apolitical ραγιας

      Πόλεις ασφαλώς έκτισαν. Τα όσα λέει ο παρακάτω είναι απλώς ανοησίες. Οι Τούρκοι είναι ίσως ο μόνος λαός, ο οποίος όχι μόνο δεν δημιούργησε πολιτισμό (δεν υπάρχει τουρκικός πολιτισμός), αλλά και τον κατέστρεψε όπου τον βρήκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι μοναδικό, η Αγία Σοφία, της οποίας τα υπέροχα μωσαϊκά σοβάντισαν, διότι αναπαριστούσαν ανθρώπινες μορφές, πράγμα απαγορευμένο από το Κοράνι και σήμερα, χρόνια τώρα, προσπαθούν ακόμη να τα ξεσκεπάσουν/αποκαταστήσουν.

      @ Nikolaos Kavasilas

      Έχει καμμία σημασία αν έχτισαν τις πόλεις χρησιμοποιώντας σκλάβους; Ποιοι δεν χρησιμοποιούσαν σκλάβους, οι αρχαίοι Έλληνες; Που χτίστηκαν, στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο, πόλεις χωρίς σκλάβους; Οι πυραμίδες τής Αιγύπτου, για παράδειγμα, κτίστηκαν με την εργασία αυτών που τις σχεδίασαν; Ο Παρθενών και φυσικά όχι μόνο; Τελικά, ο εργάτης (σήμερα όχι πια σκλάβος, αλλά αμειβόμενος), που κάνει την δουλειά, "κτίζει", ή αυτός που εμπνέεται και σχεδιάζει το κτήριο, πόλη, δρόμο και ο,τιδήποτε άλλο; Μπορείς να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει λίγο, ή το εν λόγω εργαλείο δεν υπάρχει σε σένα;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.