29/5/19

Οι συντάξεις, ο λαϊκισμός και... το φάντασμα του Πινοσέτ

Από τα τέλη της δεκαετίας του '90, είχε φανεί καθαρά ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας οδηγείται σε αδιέξοδο και ήταν κατεπείγουσα η ανάγκη μιας ορθολογικής μεταρρύθμισής του. Τότε, όπως δυστυχώς συμβαίνει και σήμερα, σε κάθε ορθολογικό μέτρο που προτεινόταν για να αποσυνδεθεί η ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού, ο λαϊκισμός α λα ελληνικά κολλούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «ασφαλιστικό Πινοσέτ».
Το 1997 η Κυβέρνηση Σημίτη παρουσίασε την Έκθεση Σπράου -Τήνιου σε μια προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Η Έκθεση προειδοποιούσε για την ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού και την ανάγκη άμεσης δράσης ενώ περιείχε την προφητική πρόβλεψη ότι, αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα σε αλλαγές, θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος το 2010 να αποτελέσει έτος κρίσης για το ασφαλιστικό.
Η Έκθεση προκάλεσε επανάσταση: η εφημερίδα Ελευθεροτυπία παρομοίωσε τον καθηγητή Γιάννη Σπράο με το δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ, σημειώνοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι «… η τελική πρόταση δεν είναι παρά ακριβής μετάφραση –λέξη προς λέξη– της χιλιανής επιλογής». Ο Ριζοσπάστης σε κείμενο-ανάλυση με τίτλο «Μνημείο κοινωνικού δαρβινισμού» συνέκρινε τον Σπράο με φονιά που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των συντάξεων με μέτρα που θα οδηγήσουν τους εργαζομένους σε πρόωρο θάνατο

Για τη συνέχεια Economistas

1 σχόλιο:

  1. "Από τα τέλη της δεκαετίας του '90.." Εγώ θα έλεγα από τις αρχές, διότι ο Μητσοτάκης το είχε πει απλά και καθαρά: Εφ' όσον καλούνται λιγότεροι ασφαλισμένοι να πληρώσουν περισσοτέρους συνταξιούχους, εφ' όσον, δηλαδή τα ταμεία πληρώνουν περισσότερα απ' όσα εισπράττουν, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποτε θα περιέλθουν σε αδυναμία καταβολής συντάξεων.

    Ε, τώρα ζούμε την επαλήθευση, που τότε δεν θέλαμε να δεχτούμε από τον "γκαντέμη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.