31/5/19

Η Κύπρος είναι ένα κάστρο για την Τουρκία, λέει ο συνεταίρος μας στα κατεχόμενα

Άκου τι λέει ο άλλος κι εμείς ακόμα συζητούμε μεταξύ μας να βρούμε ποιος από εμάς φταίει που δεν λύνεται το Κυπριακό. Υπάρχει νέος «πρωθυπουργός» στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, γιος του πρώτου Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έκανε «κυβέρνηση» με τον Οζερσάι και ξεκίνησαν τις συζητήσεις για να βγάλουν το Κυπριακό από το κουτί της ΔΔΟ. Ο Τατάρ, λοιπόν, έλεγε χτες ότι «η Κύπρος είναι ένα σημαντικό νησί για την ασφάλεια της Τουρκίας και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», είναι ένα «σημαντικό κάστρο για την Τουρκία» και οι Ελληνοκύπριοι «προσπαθούν να φέρουν τις ΗΠΑ με το μέρος τους προκειμένου να βάλουν την Τουρκία στη γωνιά και να την αναγκάσουν να αποχωρήσει από την Κύπρο αλλά και να την εμποδίσουν να κάνει ανοίγματα μέσα στη Μεσόγειο». Έτσι τα λέει. Καθαρά και ξάστερα. Ότι το θέμα, δηλαδή, που απασχολεί την τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι πως η Κύπρος είναι ένα κάστρο για την Τουρκία και δεν μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να έχουν την απαίτηση να απελευθερώσει το κάστρο και να ξεκουμπιστεί. Κι εμείς τόσα χρόνια νομίζαμε πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που αγωνιούν για τον τόπο τους και ψάχνουν να βρουν το συμφέρον του κι όχι το συμφέρον μιας άλλης χώρας κι ακόμα νομίζουμε ότι έχουμε κοινό όραμα για το μέλλον μας. Νομίζαμε, τρόπος του λέγειν. Νόμιζαν αυτοί που νόμιζαν και που είναι η πλειοψηφία από εμάς, και αφού είναι η πλειοψηφία δημοκρατικά και δίκαια διαχειρίζεται τα πράγματα και μας οδηγεί όλο και πιο κοντά σε ήρεμο λιμάνι.   
Πάντως, το καλό τους είναι που το αναγνωρίζουν οι Τούρκοι ότι στον δρόμο τους για την ΕΕ είναι εμπόδιο η Κύπρος. Κάποια στιγμή μπορεί και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος να ακολουθήσουν και ότι για να ξεπεραστεί το εμπόδιο πρέπει να εγκαταλείψουν την ιμπεριαλιστική επεκτατική πολιτική της και να σταματήσουν να βλέπουν την Κύπρο σαν ένα ακατοίκητο κάστρο, που το χρειάζονται για να κάνουν από εδώ τις πειρατικές εξορμήσεις τους. Φτάνει, βέβαια, να το καταλάβουμε κι εμείς αυτό και να πάψουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορεί και να κλείσουμε τα μάτια και να κάνουμε πως δεν βλέπουμε την κατοχή. Διότι το κάνουμε συχνά, δεν θα είναι η πρώτη μας φορά.

Το έλεγε και χθες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, που σχολίαζε την έκθεση της Κομισιόν. Η Τουρκία, λέει, έχει πετύχει πρόοδο σε 20 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τα 14 υπάρχουν πολιτικά εμπόδια. «Είναι μεγάλο λάθος η ένταξη της νοτίου Κύπρου στην ΕΕ». Τα πολιτικά εμπόδια δεν θα αφαιρεθούν αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Αυτό πρέπει να είναι το σαφές μήνυμα το δικό μας και, όσο είναι δυνατό, να το παλέψουμε για να το εκμαιεύσουμε και της ΕΕ. Κι ας επαναλαμβάνουν όσες φορές θέλουν και οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι, όπως τον Οζερσάι, ότι είναι λάθος «η ένταξη της νοτίου Κύπρου». Ας νομίζουν ότι είναι λάθος, φτάνει να αντιλαμβάνονται ότι είναι γεγονός που δεν μπορούν να ανατρέψουν. Και με τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν σίγουρα πήραν ένα πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα. Ίσως το πιο σημαντικό των τελευταίων χρόνων. Διότι, εκτός από την επανάληψη για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση και με την Κύπρο, κάτι που δεν έκανε από το 2005 χωρίς να έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της, είναι σαφέστατες και εκτεταμένες οι αναφορές για τις παράνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για την «πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από στρατιωτικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» (καλό είναι να θυμόμαστε ότι σε αντίθεση με αυτή τη σαφή αναφορά η Βρετανία την ονόμασε «αμφισβητούμενες περιοχές», αλλά ακόμα να εισπράξει κανένα περιποιημένο σιχτίρισμα από την ηγεσία μας).

Τα επαναλαμβάνω διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επενδύσουμε στην Ευρώπη και να διεκδικήσουμε ρεαλιστικά αλλά αποφασιστικά αυτά που δικαιούμαστε. Αλλιώς ας πάμε στον Τατάρ και στον Οζερσάι να δούμε αν υπάρχει καμιά θέση υπόδουλων για τους Ε/κ στο κάστρο της Τουρκίας ή αν θα περιμένουμε την ώρα που θα στριμωχτούμε στην προκυμαία της Λεμεσού όπως τους Σμυρνιούς. 

aristosm@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.