31/5/19

Ευρωβουλή: Η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος»

Της Ζήνας Χριστοφή
«Η ΕΕ πρέπει να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία αν αυτή συνεχίσει να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι ευρωβουλευτές, μέσα από ψήφισμά τους.
Όπως αναφέρουν, από το 2015 και έπειτα έχουν ανακύψει νέες εντάσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω των ρωσικών επεμβάσεων στη Συρία, των παρεμβάσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία. 
Παράλληλα, κάνουν επίσης αναφορά και στη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα, καθώς και τη συνεχή παρεμβολή της στις εκλογικές διαδικασίες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτειά της.Έχοντας στο μυαλό αυτές τις παραβάσεις διεθνούς δικαίου, ζητούν όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμείνει σε ετοιμότητα για την υιοθέτηση πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με έμφαση στις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.
 
Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της ρωσικής απειλής, προσθέτουν.
 
Αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών, από κοινού
 
Στο μεταξύ, το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει την τρέχουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (PCA) με τη Ρωσία και να περιορίσει τη συνεργασία μαζί της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.
 
Καταδίκη της παραπληροφόρησης
 
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν επίσης τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις από ρωσικές πηγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση των εντάσεων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της.
 
Αναφορά και στο NordStream 2
 
Το ΕΚ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία του για τον αγωγό Nord Stream-2, η κατασκευή του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και να απειλήσει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
 
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και «χρυσή βίζα»
 
Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο, καταδίκασε τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη Ρωσία, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που νομιμοποιούνται παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Το ψήφισμα τονίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να τερματίσουν όλα τα προγράμματα παροχής «χρυσής βίζα» ή διαβατηρίων, από τα οποία επωφελούνται Ρώσοι ολιγάρχες.
 
Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης
Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

  1. ΕΕ: Ο καρπαζοεισπρακτορας των Αμερικανων (δεν μπορουσε να γινει κι αλλιως μετα το Β ΠΠ). Πιστευει κανενας πως οι κυρωσεις (τι φρουτο τωρα ειναι κι αυτο?) ωφελουν την Ευρωπη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είτε έτσι... ,είτ΄αλλιώς.... αυτοί οι Δυτικοί ,καταλαβαίνουν πια μόνο την κατάσταση μηδέν,
    γι΄αυτούς ο μηδενισμός είτε προέρχεται από έναν πόλεμο (ήττα) είτε απ΄τον τρόπο ζωής που διακατέχονται και διανύουν (παρακμή), είναι ένα και το αυτό.(θάνατος).
    Θα τους αφήσουμε??? να μας πάρουν μαζί τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωφελουν ομως την Ρωσια πολλαπλως.Γινεται αναγκαστικα αυταρκης..αναγκαστικα πιο ενοπλη...πιο επιστημονικα πεισμωμενη..πιο λιγο επιρεπης στους μυθους...στις πλανες τους...και πιο θυμωμενη για ολα...Και τρια αυγα ...αν δεν τρωει ..Ελληνικα φρουτα...Τρωει .Τουρκικα...κλπ...Τωρα ποιος ...χανει...ειναι να γελας...εν οψει νεων μετρων 2 δις απ την ΕΕ...στην κατεστραμμενη Ελλαδα...που κοιτα σαν ..χανος....την κηδεια της..για ναχει το ...Θεικο προνομιο να ψηφιζει τους νεκροθαφτες της...συμφωνως με τις απειρου καλους σεβασμιες εντολες κι εντολες ...των βιβλιων των Νεκρων.Μην εγινε καμμια....παραβαση στα υστερογραφα του...Κι ετσι αυτο το κεφαλαιο...κι ετσι το αλλο...κι ετσι το παραλλο....και ..ντα - ντα...αν δεν πεθανεις κατα τις ...γραφες...με αυτη την μεθοδο του νομου του Αδη....κλπ...Και πεταγωνται ολες οι ...διανοιες εξαλες για τις παραβασεις της απωλειας...Πρεπει ναχεις κι ενα ....Στυλ στον κατω κοσμο.Μια υστεροφημια με στυλ...Νεκρος..νεκρος...αλλα με ...κουστουμαρα Γκαρντεν Πιερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσε να είναι άρθρο αυτό που έγραψες όσο μαζεμένο γίνεται.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.