18/5/19

Επιπτώσεις στη Βρετανία από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν και για την ίδια τη Βρετανία και οι οποίες θα επηρεάσουν την παρουσία και τον ρόλο της στην περιοχή συνεπεία των τουρκικών ενεργειών σε βάρος της Κύπρου, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζει τις θέσεις της η Λευκωσία για να απαντήσει στο Λονδίνο.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", μέσα από την επιστολή του προς την Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: από τη μια να καταγράφει τις παραβιάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη να υπογραμμίζει το πώς όλα αυτά τα ζητήματα και οι αμφισβητήσεις επηρεάζουν αρνητικά και τα βρετανικά συμφέροντα.

Περαιτέρω, ο Ν. Αναστασιάδης θα κάνει αναφορά στη διατήρηση των πολύ καλών σχέσεων και την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να τις διαταράξουν. Επίσης, θα προχωρά σε νύξη για τους ιδιαίτερους λόγους που έχει ειδικά η Βρετανία να σταθεί θετικά απέναντι στην ΚΔ και να προσέξει μήπως ενθαρρύνει την ένταση στην περιοχή. Ακόμα, θα υπογραμμίζεται η θετική στάση που κρατά έως τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Βρετανίας για το Brexit. Το γενικό πνεύμα της επιστολής Αναστασιάδη προς Μέι θα στέλνει το μήνυμα πως η όποια αποσταθεροποίηση και ένταση θα έχει παρενέργειες και για τα βρετανικά συμφέροντα.

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, σ’ ό,τι αφορά την ενημέρωση ξένων κέντρων αποφάσεων για τις τουρκικές ενέργειες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε χθες το απόγευμα συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Η επικοινωνία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, με πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Τζον Μπόλτον είναι ο πιο στενός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Τζον Μπόλτον για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας και αντάλλαξαν απόψεις για τον χειρισμό των εξελίξεων, ενώ συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή.

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν την Πέμπτη και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΠΗΓΗ: capital.gr



1 σχόλιο:

  1. Ελλάδα και Κύπρος να σκληρήνουν τήν στάση τους σχετικά με τό Brexit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.