20/5/19

Ευρωεκλογές και Κυπριακό

Μαρίνος Σιζόπουλος*   
Οι επικείμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι δυνατόν να αναδειχθούν σε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός με προεκτάσεις πέραν της εκλογικής διαδικασίας και των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα και οι διάφοροι συνδυασμοί.
Προεκτάσεις, οι οποίες αγγίζουν και την ουσία του κυπριακού προβλήματος και να οδηγήσουν σε δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε ενιαίο εκλογικό κατάλογο, ειδικά σε περίπτωση σημαντικής συμμετοχής τους και στην εκλογική διαδικασία, στέλλει δυνατά και συνάμα σημαντικά μηνύματα.Το πρώτο επιβεβαιώνει τη βούλησή τους  για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τη ρητορική των εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων, οι οποίες όχι μόνο δεν την αναγνωρίζουν αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες επιχειρούν να τη «διαλύσουν».
Το δεύτερο επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είμαστε ένας λαός και μας εκφράζει ένα κοινό κράτος του οποίου πρέπει να είμαστε ισότιμοι πολίτες με πλήρη κατοχύρωση χωρίς διακρίσεις των πολιτικών και των ατομικών μας δικαιωμάτων.
Το τρίτο και ίσως το πλέον σημαντικό. Ανατρέπει αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει μέχρι σήμερα ως προς συγκεκριμένες πρόνοιες της λύσης του Κυπριακού. Πρόνοιες τις οποίες σκόπιμα υποβάλλει η Τουρκία και δυστυχώς γίνονται αποδεκτές, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα νομιμοποιήσουν τα μελλοντικά σχέδια της για την απόσπαση του κατεχόμενου τμήματος και την ανακήρυξη κρατικού μορφώματος, το οποίο θα βρίσκεται αποκλειστικά κάτω από τον δικό της έλεγχο. Τη δημιουργία δηλαδή «κράτους προγεφυρώματος».
Την ίδια στιγμή επιβάλλεται να απαντηθεί και το ερώτημα. Γιατί ο ενιαίος εκλογικός κατάλογος να μη χρησιμοποιηθεί και στις περιπτώσεις εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου του κράτους, καθώς και του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για την επικύρωση της όποιας λύσης θα συμφωνηθεί;
Ο ενιαίος εκλογικός κατάλογος επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη ενός κράτους ανεξάρτητα με την πολιτειακή του μορφή και ενός λαού.
Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει αντιλήψεις που επιχειρήθηκε να προωθηθούν στον λαό με την προβολή διάφορων δικαιολογιών και ταυτίζεται πλήρως με τις μέχρι σήμερα διακηρυγμένες θέσεις της ΕΔΕΚ για τη λύση του Κυπριακού. Θέσεις οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
·       Η λύση πρέπει να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό.
·       Να αποκλείει τον εδαφικό διαχωρισμό του λαού στη βάση της εθνοτικής του προέλευσης και τις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης στην κάθε περιοχή.
·       Ενιαίος εκλογικός κατάλογος για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου. Όταν ο υποψήφιος Πρόεδρος ενός συνδυασμού θα είναι Ελληνοκύπριος, ο Αντιπρόεδρος να είναι Τουρκοκύπριος και το αντίστροφο. Το σύστημα αυτό θα ενισχύει τη συνεργασία, δεν θα απαιτείται η θετική ψήφος στη λήψη των αποφάσεων, δεν θα οδηγεί σε αδιέξοδα και δεν θα χρειάζονται οι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία «μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων».
·       Πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, με κατοχύρωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας. Στοιχεία τα οποία σταδιακά θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάργηση των όποιων διακρίσεων σε βάρος πολιτών.
·       Όλοι οι πολίτες να είναι ισότιμοι και να μην υπάρχουν διακρίσεις στην άσκηση των ατομικών και των πολιτικών-τους δικαιωμάτων όπως περιλαμβάνεται στις μέχρι σήμερα συμφωνηθείσες συγκλίσεις.
·       Η πλήρης κατοχύρωση της αρχής «ένας άνθρωπος μία ψήφος».

*Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.