16/5/19

Δεν θα γίνει σύντομα κανένας πόλεμος Ιράν/ΗΠΑ: ο Τραμπ δεν ξέρει πώς να διαπραγματευτεί με το Ιράν

Το Ιράν θέλει πόλεμο: Κοιτάξτε πόσο κοντά στις βάσεις μας έβαλαν τη χώρα τους .
Ηλίας J. Magnier:  @ ejmalrai
Η προοπτική ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι ελάχιστή πιθανή στους επόμενους δύο μήνες, παρά τις μιντιατικές εκστρατείες, τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν χρονολογούνται από το 1979 και έλαβαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα πολύ μεγαλύτερη έκταση από εκείνες που επέβαλε πέρυσι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση. Το Ιράν συμφώνησε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Ομπάμα μόνο αφού ο τελευταίος συμφώνησε με το δικαίωμα του Ιράν στην έρευνα και ανάπτυξη στον πυρηνικό τομέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπμ δεν επαναφέρει παρά μόνο κυρώσεις τις οποίες είχε ήδη υποστεί το Ιράν.

Παρά τα τύμπανα πολέμου, και τα δύο μέρη δεν θέλουν έναν δαπανηρό πόλεμο και οι απειλές, οι οποίες ενισχύουν φανερά τις εντάσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο απειλές. 
Ο απελπισμένος πρόεδρος και η ομάδα των νεοσυντηρητικών που αποτελούν τη διοίκησή του φαίνεται εκπληκτικά να αγνοούν το πώς να διαπραγματευτούν με το Ιράν. Επιδιώκουν σκοπίμως να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά τελικά θα εκφορτώσουν τα όπλα τους μάταια, σε βαθιά και κενά νερά. 

Ωστόσο, κατά τις επόμενες 60 ημέρες, τις οποίες έδωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι στους Ευρωπαίους υπογράφοντες της πυρηνικής συμφωνίας, για να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει προτού αποσυρθούν από μέρος της συμφωνίας, θα αυξηθεί το επίπεδο έντασης. 
Μετά από αυτές τις 60 ημέρες, ο Τραμπ θα πρέπει να εκτονώσει τις εντάσεις (κάτι που είναι αρκετά απίθανο), να επιβάλει ακόμη περισσότερες κυρώσεις ή να εξετάσει τη δυνατότητα ενός πολέμου.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν δεν είναι διεθνείς, αλλά μονομερείς. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρώπη, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράκ βρίσκονται στην πλευρά του Ιράν, παρότι δεν είναι σε θέση να πείσουν το Τράμπ να αλλάξει γνώμη και να άρει τις κυρώσεις. 


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.