14/5/19

Κατανόηση Κίνας για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κατανόηση και από την πλευρά της Κίνας για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ, διαπίστωσε ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος από τις συνομιλίες του με τον Κινέζο ομόλογό του, στο Πεκίνο.
Συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της οποίας διαπίστωσε κατανόηση και από την πλευρά της Κίνας για το Κυπριακό και την κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τόνισε: «Εμείς οι Έλληνες, επειδή ακριβώς αισθανόμαστε μέλη της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄ αυτό και τα εθνικά μας θέματα ακόμη τα θέτουμε πάνω σε αυτή τη βάση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, εξήγησα ότι η λύση του Κυπριακού με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου -που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και Κίνας-ΕΕ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε προς τον Κινέζο Πρόεδρο: «Οι Έλληνες βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας, ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα. Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για τις ίδιες σχέσεις».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι προς όφελος και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σ΄ αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συν-δημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι. Εξήγησα, επίσης, ότι βάση αυτής της συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Είναι λάθος, όπως τόνισα - το έχω πει επανειλημμένα, το τόνισα για μια ακόμη φορά- να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών. Όλως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς ο Έλληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε. Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών. Μέσα από αυτόν τον Διάλογο των Πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν».

ΑΠΕ - ΜΠΕ, SigmaLive

5 σχόλια:

  1. Ξέχασε τήν Ρωσία "ο κ. Παυλόπουλος. Ἀδίκως, διότι μέχρι τώρα ἀλλά καί γιά τό μέλλον της τό ἴδιο, στηρίζεται στό διεθνές δίκαιο ἡ Ρωσία, καί ἄλλωστε μέ βἀση τό διεθνές δίκαιο μᾶς ἔχει στηρίξει στἀ ἐθνικά μας θέματα (παλαιότερα καί ὡς ΕΣΔΔΔ, μέ ἐξαίρεση τό θέμα "Μακεδονία" τῶν Σκοπίων), πάντα ὅταν δέν κάναμε βλακεῖες (ὅπως τήν ἀνατροπή τοῦ Μακαρίου κατ'ἐντολή Κίσσινγκερ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικά παραδείγματα στήριξης;

      Διαγραφή
    2. Προφανώς δεν υπάρχουν κι αυτό επιβεβαιώνει την ανευθυνότητα, με την οποία αμολάς κουβέντες τού αέρα, όπως κι εδώ.

      Διαγραφή
  2. Επίσης και η Ελλάδα εκφράζει την κατανόησή της στην Κύπρο για την εισβολή των Τούρκων. Από κατανόηση να φάνε και οι κότες ... οι αληθώς κότες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάθος συνομιλητή αναζήτησε ο κύριος Παυλόπουλος. Προφανώς το γνωρίζει αλλά για λόγους αβρότητας λέει όσα λέει. Η Κίνα έχει κάνει τα ίδια, ίσως και χειρότερα με την Τουρκία σε σχέση με την ΑΟΖ απέναντι στις Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν προσφύγει και δικαιωθεί για το θέμα ΑΟΖ από το Διεθνές δικαστήριο. Εκ του αποτελέσματος λίγο τους οφέλησε τους Φιλιππινέζους η προσφυγή. Τελικά αν κερδίσουμε κάτι θα το κερδίσουμε 1.από μια χρεοκοπία-αυτοκτοκτονία των γειτόνων μας εξ ανατολών, 2.από τους "Proud to say,made in USA" συμμάχους μας ή από τη νοοτροπία ντελίριο που έχουμε αποκτήσει και αφήνουμε τα πάντα στην τύχη τους. Η Τουρκία από ό,τι φαίνεται είναι λίγο πριν το γκρεμό, αν δεν βρίσκεται ήδη μέσα. Τι θα συμβεί με μας θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.