17/5/19

Τα επιδόματα και το έλλειμμα στις δημόσιες επενδύσεις

Του Αριστομένη Βαρουδάκη,
Kαθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πρώην ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από προεκλογικές παροχές για το 2019, καθώς και άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που προτίθεται να νομοθετήσει αν επανεκλεγεί από το 2020 μέχρι το 2022. Οι άμεσα ισχύουσες κοινωνικές παροχές για το 2019 αφορούν τη συμπληρωματική σύνταξη έως 500 ευρώ που θα χορηγηθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, με πιο περιορισμένη ενίσχυση των υψηλότερων συντάξεων. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. 
Ο Αριστομένης Βαρουδάκης
Τα νέα επιδόματα συνεχίζουν την πολιτική των κοινωνικών μερισμάτων που εφαρμόστηκε από το 2016 έως το 2018, την οποία είχε εισαγάγει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014. Η πολιτική αυτή συνιστά μια μικρής κλίμακας αναδιανομή του δημοσιονομικού «υπερπλεονάσματος» που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, υπερβαίνοντας συστηματικά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Το μεγαλύτερο τμήμα του υπερπλεονάσματος χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων σαν δίχτυ ασφαλείας για τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου. 
Το υπερπλεόνασμα τροφοδοτείται από τρεις βασικές πηγές: (α) την υψηλή φορολογία στην οποία βασίστηκε η δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, (β) την υποεκτέλεση και τις περικοπές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και (γ) τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Και οι τρεις αυτές πηγές του υπερπλεονάσματος περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα, καταστέλλοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας. 

για τη συνέχεια Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.