25/5/19

Άνοιξε το πρώτο τμήμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο - Σήμερα τα εγκαίνια


Σημαντική ημερομηνία είναι η σημερινή για τον ποντιακό ελληνισμό. 

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, μετά από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, είναι πλέον επισκέψιμο, έστω και σε ένα μικρό τμήμα του.
Με μια τελετή «εγκαινίων», που πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Μαΐου 2019, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ναντίρ Αλπαρσλάν, του νομάρχη Ισμαήλ Ουστάογλου, του δημάρχου Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου, καθώς και αρκετών άλλων επισήμων, η μονή-σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου άνοιξε ξανά τις πύλες της για το κοινό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 61saat.com, ο Ν. Αλπαρσλάν, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ένα ιστορικό «αριστούργημα» και ανέφερε πως τα σημερινά «εγκαίνια» πιστοποίησαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών αποκατάστασης του εμβληματικού συγκροτήματος που δεσπόζει αιώνες τώρα στο όρος Μελά. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μνημείο που δίνει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτός ο μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός διατηρείται. Είναι η μεγαλύτερη ευθύνη μας να τον μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές με ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε τις απαραίτητες αποκαταστάσεις στο χώρο και το μνημείο, διατηρώντας αυτό το μέρος "σαν τα μάτια μας", επειδή έπρεπε να περάσει και στις μελλοντικές γενιές».

Η συνέχεια στο pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.