27/5/19

Οι Ευρωεκλογές άλλαξαν τις ισορροπίες στην Ευρωβουλή - Δείτε τη δύναμη των κομμάτων

Αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται από σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, μετά και τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα, που φέρουν τα παραδοσιακά κόμματα, χωρίς πλειοψηφία.
Η πολιτική δύναμη του κοινοβουλίου είναι κατακερματισμένη, με την απόσταση που χωρίζει τις κύριες πολιτικές δυνάμεις των 28 κρατών – μελών να είναι μεγάλη.
Συγκεκριμένα, οι δύο κεντρώες πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, κεντροδεξιά) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (Σ&Δ, κεντροαριστερά), που ιστορικά κυριαρχούσαν, πλέον δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στο σώμα των 751 εδρών. 
Πιο αναλυτικά, το ΕΛΚ πήρε 179 έδρες, από τις 216 που είχε και το S&D πήρε 150 από τις 185. 
Η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, κέρδισε 107 έδρες και οι Πράσινοι 70.
Από 58 έδρες κερδίζουν οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές και η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας. 
Πενήντα έξι έδρες για την Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας και 38 έδρες για την Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.
Επτά έδρες κατανέμονται σε μη εγγεγραμμένους και 28 σε νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου ΕΚ.
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και σύγκριση με τις εκλογές του 2014:
 
 
Δύσκολη αποστολή η επιλογή των επικεφαλής
Πάντως, η επιλογή των πέντε ατόμων που θα αναλάβουν τα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία δύσκολη αποστολή. 
Με τα αποτελέσματα των δύο μεγαλύτερων πολιτικών «οικογενειών» της Ευρωβουλής, το σύνολο των εδρών τους ανέρχεται στις 329 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 376 που απαιτούνται για να επικυρωθεί ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Αυτό ενδέχεται επίσης να δυσκολέψει και τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα θέματα.
 
 
Επιμένει το ΕΛΚ για τον Βέμπερ
 
Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επιμένει ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, με τους Σοσιαλιστές να απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό και να προτείνουν τον δικό τους υποψήφιο, Φρανς Τίμερμανς.
Εάν το κοινοβούλιο δεν ταχθεί υπέρ ενός υποψηφίου κατά πλειοψηφία, η θέση του έναντι των ηγετών θα αποδυναμωθεί.
 
 
Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη
 
Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των «28», την Τρίτη (28/5) στις Βρυξέλλες, ενώ πρωτίστως στο τραπέζι θα τεθούν οι διορισμοί της επόμενης Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ο θρίαμβος Φάρατζ και ο καταποντισμός των Συντηρητικών
 
Την ίδια ώρα, πρωτοφανές χαρακτηρίζεται το ποσοστό που συγκέντρωσε ο  Νάιτζελ Φάρατζ με το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Brexit στη Βρετανία. Ο Φάρατζ κέρδισε το 31,6% των ψήφων (εκκρεμούν τα τελικά αποτελέσματα σε Σκωτία και Β. Ιρλανδία), και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που θέλουν παραμονή στην ΕΕ μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος, εξασφάλισαν το 20,3%. 
Όσον αφορά του Συντηρητικούς, σημείωσαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας τους με ποσοστό 9,1%, την ώρα που οι Εργατικοί έμειναν στο 14,1%.
Το Κόμμα του Brexit αναδεικνύει τουλάχιστον 28 ευρωβουλευτές. Τα αποτελέσματα πάντως φανερώνουν το πόσο διαιρεμένοι παραμένουν οι Βρετανοί ως προς το Brexit.

Της Ζήνας Χριστοφή
 
Επιμέλεια: Γιώργος Αγκαστινιώτης
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.