16/5/19

Τα πράγματα είναι απλά - Δηλώστε ότι θα διώξετε τις βάσεις για να συνετιστούν οι Βρετανοί - Αν δεν συνετιστούν, σούτ...

Οι στρατιωτικές βάσεις των Βρετανών στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Φωτογραφία philenews
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΣΤΗΝ Κύπρο είμαστε συνηθισμένοι από τις βρετανικές μεθοδεύσεις, υπονομεύσεις, τρικλοποδιές. Γι αυτό και δεν εξέπληξε κανένα η τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε. Ο κ. Ντάνκαν, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση του Κυπριακού, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου τα εξής:
  • «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».
Και ενώ θα ανέμενε κανείς, έτσι για να ρίξουν οι Βρετανοί στάχτη στα μάτια των διαμαρτυρόμενων Ελλήνων της Κύπρου, να υπάρξει μια φραστική διαφοροποίηση,  το Φόρεϊν Όφις σε νέα δήλωση του επιβεβαίωσε τον Βρετανό αξιωματούχο καθώς αυτή είναι προφανώς η πραγματική θέση του Λονδίνου:
  • «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Φόρεϊν Όφις».
Η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη. Πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρωθυπουργό Μέι ενώ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρέσβης για να εισπράξει το έντονο διάβημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι σαφές πως τέτοιες τοποθετήσεις, όπως αυτή του Φ. Όφις, υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και πλήττουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το Λονδίνο στηρίζει εν πολλοίς με τέτοιες θέσεις τις παρανομίες της Τουρκίας, που είναι επιθετική και προκλητική.
Η Κύπρος έχει βοηθήσει τη Βρετανία στη διαδικασία εξόδου της από την Ε.Ε. Δεν της δημιούργησε κανένα προβλήμα ενώ θα έπρεπε. Τώρα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση προσέγγισης. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν έχουμε την πολυτέλεια λόγω συνεχιζόμενης κατοχής να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τη Βρετανία. Το δεύτερο μέτωπο ήταν πάντα ανοικτό ως αποτέλεσμα των βρετανικών μεθοδεύσεων. Οπότε δεν είναι επιλογή μας, εκείνοι διατηρούν ανοικτό το μέτωπο.
Θα έπρεπε να ανοίξει θέμα Βάσεων κατά τις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Δόθηκε, όμως, μια ακόμη ευκαιρία με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Μαυρίκιο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία, που έθεσε ενώπιον της Λευκωσίας το δίλημμα: Είτε αξιοποίηση της γνωμοδότησης είτε το θάψιμό της και η διαιώνιση της μεταποικιακής περιόδου στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάσθηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Δικαστήριο κάνοντας και σημαντική, καθοριστικού χαρακτήρα για την έκβαση της Δίκης, παρέμβαση.
Πρέπει η Λευκωσία να κάνει κίνηση με μόνο στόχο να τερματιστούν αποικιοκρατικά κατάλοιπα. Το ζήτημα έχει πολιτική και νομική διάσταση και αφορά στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Οι Βάσεις δεν είναι κυρίαρχες (επιβεβαιώνεται τούτο και από τη γνωμοδότηση) και η παρουσία τους ξεπερασμένη. Θέλουν οι Βρετανοί θα συνεχίσουν την παρουσία τους με άλλα δεδομένα; Θα πρέπει να το κουβεντιάσουν με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε μια λογική να κερδίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εάν και εφόσον το κράτος, στην προκειμένη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία, το θέλει.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει δεύτερο μέτωπο, που συνδέεται με το πρώτο. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα κρύψουμε κάτω από το χαλί την δόλια στάση της Βρετανίας ή θα την αντιμετωπίσουμε. Και θα την αντιμετωπίσουμε θέτοντας, μεταξύ άλλων, επίσημα θέμα Βάσεων.
  • «Οι Βρετανικές Βάσεις και τα δικαιώματα των Βρετανών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν πρωτίστως αποικιακά κατάλοιπα﮲ είναι κατά βάση οδυνηρή υπόμνηση μιας ανολοκλήρωτης απο-αποικιοποίησης, εκ μέρους των Βρετανών, και μιας ημιτελούς άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, εκ μέρους του Κυπριακού λαού» ( Τάσος Τζιωνής, περιοδικό «Τετράδια», Αθήνα τεύχος Χειμώνας 2017-Άνοιξη 2018).
Συνεπώς, η πολιτική θέση πως δεν πρέπει να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με τη Βρετανία, βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και εξυπηρετεί εκείνα του Λονδίνου, που ενίοτε συμπίπτουν με τα τουρκικά.
Πηγή: Απόψεις

46 σχόλια:

  1. Η ανωτέρω φωτογραφία, ΔΕΝ δείχνει την Βρετανική βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου. Αυτοί στο philenews που έκλεψαν τη φωτογραφία από αλλού - στην πραγματικότητα δείχνει την 115 ΠΜ στη Σούδα της Κρήτης - εκτός ότι δεν ξέρουν να διακρίνουν τις διαφορές με τα Βρετανικού τύπου shelter, δεν καταλαβαίνουν πως δείχνει F16, που οι Βρετανοί δεν έχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένετε μπέσα από ομοφυλόφιλους; Ο πύστης σκέπτετε και ενεργεί πούστικα και αυτό, εσείς οι Κύπριοι έπρεπε να το γνωρίζετε από πού παλιά που τους είχατε στο σβέρκο σας. Δεν υπάρχει χειρότερος λαός από τους εγγλέζους. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως τον επιούσιο λαό και τους τελευταίους αιώνες ενέπλεξαν την υφήλιο σε μεγάλους πολέμους. Ακόμα κι ο δεύτερος παγκόσμιος δεν θα γινόταν αν η "πολιτική" τους απέναντι στον Χίτλερ δεν τον εξανάγκαζε να βγεί στον πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ξεχνάτε ότι το σχέδιο Ανάν που απέρριψε ο τ.παπαδοπουλος προέβλεπε ΑΟΖ για τους Άγγλους μέσω των βάσεων.... Μέγα Τάσο ακόμη τους πονάς....Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τους Άγγλους όσοι ξέρουμε ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Και τον....πωπο σας μισο μισο...και τις γυναικες σας...και τις.κορες σας....εις.δοξα του ελευθερου ...φτερου....πασης ελευθεριας...οσο μαθαμε απ εσας τους....ηλιθιους που μας διδαξατε...τρομαρα σας...

      Διαγραφή
  5. Αν έχουν τα γόνατα, ας το κάνουν οι αδελφοί μας Κύπριοι !!!!
    Κατά την δική μου ταπεινή άποψη, θεωρώ ότι είναι ΑΔΎΝΑΤΟ! !!!! Δεν τολμούν να σηκώσουν κεφάλι. .....
    Ελληνες- Κύπριοι μια ζωή δούλοι! !!
    Σηκώστε ρε κεφάλι, πάρτε στον ώμο σας την τύχη του λαού, μη σκέφτεστε μόνο την τσέπη σας !!
    Πετάξτε τις βάσεις έξω και δείτε πως θα σας παρακαλουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο εκφράσεις χρησιμοποιείς συχνά:

      α) "Γόνατα", που ως δουλοπρεπείς ραγιάδες έχομε, διότι σ' αυτά στεκόμαστε συνεχώς. Αν εννοείς ΑΡΧΙΔΙΑ, γράφε το καθαρά, μα τώρα υπάρχει θαρρώ απόλυτη ελευθερία λόγου εδώ μέσα.

      β) "Κοπροέλληνες". Δεν ξέρω ακριβώς την σχέση σου με την κοπριά (είσαι γεωπόνος, ή απλώς σού αρέσει), αλλά εμένα -σού το ξανάπα, αλλά δεν το σεβάστηκες- δεν μ' αρέσει να μού την κολλάνε. Εσύ κρίνε για το εαυτό σου, αλλά όχι και για όλους τούς άλλους.

      Διαγραφή
    2. Για να έχει «γόνατα» κανείς, θα πρέπει να διαθέτει κι άλλα πολλά! Μη τα ξαναλέμε, την προηγούμενη φορά που πήγα να εκφράσω την προσωπική μου γνώμη για τους Κυπραίους… πέσατε να με γδάρετε ζωντανό αλλά την ίδια στιγμή συμφωνούσατε πως αυτά που είπα, πράγματι συμβαίνουν.

      - Όσο η Κύπρος διαθέτει «Πολεμικό» ναυτικό που ως αποτρεπτική δύναμη συγκρίνεται με το Λιμεναρχείο της Μυκόνου και «Πολεμική» αεροπορία τους με ισχύ λίιιιιιγο ανώτερη από την αερολέσχη Τατοϊου,

      - Όσο οι Κυπραίοι μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε λίρες GBP, καταθέτουν στο Λόντον και στέλνουν να παιδιά τους να σπουδάσουν στο UK, νομίζοντας πως έτσι θα γίνουν μια μέρα «Εγγλέζοι»,

      - Όσο οι Κυπραίοι είναι στην κοσμάρα τους και αποκαλούν τους Ελλαδίτες «ΠΟΥΣΤΟκαλαμαράδες» (επειδή κάποιος δικός μας ψυχάκιας επιχείρησε πριν 45 χρόνια να ανατρέψει τον επίσης ψυχάκια τραγόπαπα που είχαν για πρόεδρο), αγνοώντας επιδεικτικά πως για χάρη τους πολέμησαν μέχρις εσχάτων και ΠΕΘΑΝΑΝ Ελλαδίτες,

      - Όσο οι Κυπραίοι παρά τα όσα δεινά έχουν υποστεί επί δεκαετίες συνεχίζουν δουλοπρεπώς να γλύφουν τα αχαμνά των Εγγλέζων (αν αυτό δεν είναι «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», τότε τι είναι;),

      Μα τω Θεώ, δεν έχω ξαναδεί πιο ΑΧΑΡΙΣΤΟ λαό από τους Κυπραίους. Να έχεις πολεμήσει για αυτούς, να έχεις χύσει ποταμούς αίματος για να κρατηθεί το νησί τους, να διατηρείς για χάρη τους στρατιωτική δύναμη για να μην πέσουν να τους κατασπαράξουν οι Οθωμανοί, κι αυτοί την ίδια στιγμή να σε φτύνουν στα μούτρα αποκαλώντας τον «Ελλαδίτη» με τα χειρότερα λόγια, αντί να τον ευγνωμονούν και να πίνουν νερό στο όνομά του. Και για να προλάβω όσους επιχειρήσουν να απαντήσουν, όχι το ελάχιστο (μονοψήφιο % και πολύ είναι) ποσοστό των Κυπραίων που αγαπούν και σέβονται τους Ελλαδίτες ως αδελφούς, δεν αρκεί για να μου αλλάξει τη γνώμη. Η έκφραση «Κυπρέϊκα γαϊδούρια» δεν ακούγεται τυχαία - με όλο το σεβασμό στα συμπαθέστατα τετράποδα από τα οποία ζητώ συγνώμη για την σύγκρισή τους με τους αχάριστους.

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου Nativist , όταν λέω γόνατα εννοώ αυτό που γράφεις, και επειδή το καταλαβαινεις, απλά δεν το τονίζω !!!!!
      Εκεί που νομίζω ότι δεν με συμμερίζεσαι είναι το δεύτερο! !! Τα χρόνια περνούν, αλλά αυτή η κακομοίρη χώρα ενώ έχει πλουσιο πνευματικό υλικό και εννοώ τα νιάτα της , τα μυαλά της δηλαδή σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μας ζήλευε όλος ο κόσμος και αντί να μου πεις αυτό που πιπιλά όλος ο λαός , ότι είμαστε σκατολαος, μπας και κάποια μέρα δούμε τα λάθη μας και πάμε μπροστά , εσύ μου το παίζεις "πολιτισμένος" !!!!! Έλεος, αυτό σε ενόχλησε ;
      Για δε το άλλο, δεν είμαι γεωπόνος, πριν από 30 χρόνια τελείωσα το Πολυτεχνείο ΑΠΘ, το τμήμα των Χημικών Μηχανικών και αυτό που σου λέω και θα το λέω είναι, «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» !!!!

      Διαγραφή
  6. Οι βάσεις δέν εξυπηρετούν τα συμφέροντα τής Κύπρου. Μακάρι να μπορέσουν να διώξουν τους Αγγλους από την Κύπρο. Πολλά δεινά της Κύπρου αφείλονται στους Αγγλους. Φυσικά άν γίνει κάτι τέτοιο οι Αγγλοι θα εκδικηθούν την Κύπρο λυσωδώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν 2 χρονια οταν η ΤΟΥΡΚΙΑ αγοραζε τη πλατυφορμα γεωτρησεις αναρωτιομουν εαν υπαρχει σχεδιασμος αντιμετωπισεις απο το ΥΠ Εξωτερικων(εντελως ομως εξωτερικων οσον αφορα τη δουλοπρεπεια),και πολλοι εσπευσαν να επικαλεστουν συμμαχιες και κανονες Διεθνους Δικαιου και λοιπους αφορισμους..μα ηταν βεβαιο οτι η Τουρκια θα το χρησιμοποιουσε ..Τοσα χρονια προδομενοι,τοσα χρονια μια Ευρωπαικη ενωση που ποτε δεν πηρε θεση επισημη σε πιο υπαβαθμισμενα θεματα οπως οι παραβιασεις,τι περιμεναμε να μας στηριξουν οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ??Σ τη Κρητη λενε ..απου δεν εχει νυχια να ξυστει..!!??..αν νομιζουν καποιοι οτι ολα αυτα ειναι σχεδιασμοι της τελευταιας στιγμης γρηγορα θα καταλαβουν οτι μολις εγκατασταθει το πρωτο γαλλικο αγημα στη Κυπρο η επομενη πισωπλατη μαχαιρια θα ειναι απο την TOTAL!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τό πρόβλημα εἶναι ὅτι οἱ Ἐγγλέζοι δέν θέλουν νά καταλάβουν ὅτι ἡ Κύπρος ἱστορικά εἶναι τόπος τῶν Ἑλλήνων, Ἑλληνική νῆσος. Mόνο περιστασιακά καί ὡς μειονότητες, κατοικοῦν καί ἄλλοι λαοί ἐκεῖ. Μάλιστα, καί οἱ λεγόμενοι τουρκοκύπριοι, ἐξισλαμισθέντες Ἕλληνες εἶναι (πλήν 400 οἰκογενειῶν πού ἦθαν ἀπό τήν Τουρκία ὡς ἔποικοι, ὅταν οἱ Τοῦρκοι κατέκτησαν τήν Κύπρο).

    Γιά τούς Ἐγγλέζους τό νησί κατοικεῖται ἀπό "Κυπρίους", πού ἀφοῦ ὑπέστησαν πολλούς κυριάρχους, τούς ἐλευθέρωσε (!!!) ἀπό τήν "κακή διοίκηση" τῶν Βυζαντινῶν (Κομνηνῶν) ὁ Ριχάρδος τόν "λεοντόκαρδος"....καί τούς ἔκανε ἀντικείμενο φεουδαρχικῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀγγλικοῦ στέμματος.
    Καί αὐτό ὅμως εἶναι παραποίηση τῆς ἱστορίας, διότι ὁ δειλός βασιλιάς Ριχάρδος πού μόνο λεοντόκαρδος δέν ἦταν, εἶχε μητέρα ἀπό τήν νότια Γαλλία, καταγωγῆς ἄρα Ἑλληνορωμαϊκῆς. Καί μέ αὐτή του τή φεουδαρχική ἰδιότητα, ἀπό τήν μητέρα του, θεώρησε ὅτι εἶχε προσωπικά φεουδαρχικά δικαιώματα στήν Κύπρο. Ὄχι διότι τήν ἕνωσε μέ τόν ἀγγλικό θρόνο.

    Ἐν πάσῆ περιπτῶσει, ἀκόμη καί σήμερα, πουθενά δέν βλέπουν στήν ἱστορία τῆς Κύπρου Ἑλληνικό τό νησί οἱ 'Εγγλέζοι, παρά μόνο βλέπουν μιά σχεδόν συγκυριακή Ἑλληνική πλειοψηφία, μετά τήν ἐκ νέου ἐγκατάσταση τῆς Ἀγγλικῆς κυριαρχίας στό τέλος τοῦ 19ου αἰῶνος.

    Ὑπάρχει καί ἕνα ἄλλο πρόβλημα τῶν Ἐγγλέζων. Δέν γνωρίζουν τήν ἑτυμολογία τῶν λέξεων,καί φἐρονται κυριολεκτικῶς ὡς διάβολοι:
    Διαβάλλουν καί φέρνουν σέ συγκρούσεις ὅλους ὅσους θέλουν νά ἔχουν ὑπό τόν ἔλεγχό τους. Μετατρέπονται κυριολεκτικά σέ ἀνθρώπους-διαβόλους πολύ εὔκολα.
    Δέν γνωρίζουν ὅτι ὅποιος διαβάλλει, καί ἐνσπείρει διχόνοια, ἐνεργεῖ ὡς διάβολος.
    Τό " devil" δέν προέρχεται ἀπό τό γαλλικό de + vil(ain) (τοῦ κακοῦ, ἤ ἀπό τόν κακό), ἀλλά ἀπό τήν Ἑλληνική λέξη Διά-βολος, δηλαδή εἶναι devil, αὐτός πού διαβάλλει:

    Τό "devil" εἶναι ἐγγλέζικη ( κατ'ἀκρίβειαν νορμανδική) παραφθορά τῆς γαλλικῆς λέξεως diable, από τή ρωμαϊκή diabolus, πού εἶναι στά ρωμαϊκά ἡ Ἑλληνική λέξη διάβολος.
    Φυσικό εἶναι λοιπόν τέτοιοι ἄνθρωποι, νά θέλουν νά εἶναι τσακωμένοι οἱ Ἕλληνες μέ τούς Τούρκους, ἀκόμη καί πάνω στήν Ἑλληνικότατη -τουλάχιστον ἀπό τό 3000 π.Χ. - νῆσο Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Αν είχαν καταλάβει ότι είναι τόπος Ελλήνων, δεν θα την είχαν κατακτήσει, ούτε κάν ενοικιάσει από τούς Τούρκους, όπως δεν θα είχαν καταλάβει την Ινδία, αν είχαν αντιληφθεί ότι είναι τόπος Ινδών και την υπόλοιπο μισή υδρόγειο, αν είχαν καταλάβει ότι ήταν... αυτών που ήταν. Ναι, έχουν κάποια δυσχέρεια στην νόηση οι φουκαράδες οι Άγγλοι....

      Και ο έχων μητέραν εκ Νοτίου Γαλλίας είναι δειλός.. Φοβερές και πρωτοπόρες θεωρίες. Τις έχεις καταθέσει σε κανένα Πανεπιστήμιο, μη και πάνε χαμένες;

      Έχεις φοβερή πλάκα, "Νικολάκη" :))))

      >πάσῆ περιπτῶσει<

      Το πολυτονικό σε μάρανε.

      Διαγραφή
    2. Ἀπερίσκεπτε, αὐτά πού πιστεύουν οἱ Ἄγγλοιγια τήν Κύπρο, τά μεταγγίζουν χωρίς ἀπαντήσεις μας, στούς Ἀμερικανούς.
      Καί φυσικά δέν εἶναι τό θέμα ὄτι δέν καταλαβάίνουν οἱ 'Εγγλέζοι, ἀλλά ὅτι δέν θέλουν νά καταλάβουν, ἀλλά δέν νομίζεις ὅτι στούς δέκα κακόπιστα φερομένους Ἐγγλέζους εἶναι καί δυό τρεῖς πού πλανώμενοι νομίζουν ὅτι στηρίζονται κάπου οἱ κατά τῆς Ἑλληνικότητας τῆς Κύπρου ἐπιδώξεις τους; Θέλεις να τούς ἀφίνουμε ἑνωμένους ἐναντίον μας;
      Ἀνιστόρητε, διάβασε λίγο τά περί Ριχάρδου, πῶς πῆγε ἐξω ἀπό τή Ἰερουσαλήμ καί ἀπέφευγε τόν πόλεμο ἐπιμελῶς, καί πῶς γύρισε ἄνανδρα καί κατέλαβε χωρίς λόγο καί αἰφνιδιατικά τήν Κύπρο. Δειλός; Δειλότατος! (προπαγάνδα τό λεοντόκαρδος).
      Ἄ, ἄσε τά Πανεπιστήμια στόν ὕπνο τους, διότι ὅταν πρόκειται γιά ἀνατροπές μύθων τῶν Νορμανδο-"Ἐγγλέζων", ἤ τῶν Γοτθο-Γερμανῶν, εἶναι ἀδύνατον νά ψάξουν τήν ἀλήθεια.

      Διαγραφή
    3. Ενώ τι θα άλλαζε ακριβώς, αν τα μετέγγιζαν με απαντήσεις μας; Σε τι κόσμο ζεις, "Νικολάκη"; Και αν καταλάβουν, τι; Αλήθεια, απορώ με τον τρόπο που (δεν) αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα, αλλά την πλάθεις κατά το δοκούν.

      Την Κύπρο κατέκτησε ο Ριχάρδος πριν πάει στην Ιερουσαλήμ, ιστορημένε... Άσε τα μαθήματα Ιστορίας(*) σε μένα, γιατί δεν σε παίρνει και κάτσε στα ψαλτήρια σου. Γνωστές κάτω από ποιες συνθήκες πολέμησε και νίκησε τον Σαλαντίν στην μάχη του Αρσούφ (1191). Ο Σαλαντίν, φύση ιπποτική, θαύμαζε τον Ριχάρδο και όταν αυτός αρρώστησε, διέταξε παύση πολέμου και τού έστειλε τον προσωπικό του γιατρό!

      (*)"Η γενναιότητά του στη μάχη έμεινε ξακουστή, όπως και η στρατηγική του δεινότητα. Αν και οι σύγχρονοί του τον περιέγραφαν ως ένα ηρωικό βασιλιά, ιστορικοί του 19ου και 20ου αιώνα αμφισβήτησαν τα γραπτά. Ο ιστορικός Στίβεν Ράνσιμαν τον περιέγραψε ως «κακό γιο, κακό σύζυγο, κακό βασιλιά, αλλά εξαιρετικό στρατιώτη». Για καλή του τύχη, ο Ριχάρδος έζησε μια εποχή που ο πόλεμος θεωρούνταν αρετή και έτσι κατάφερε να αξιοποιήσει το ταλέντο του....

      Αφού αναχώρησε απ’ την Αγγλία, έφτασε στην Σικελία, την οποία και κατέλαβε. Επόμενος σταθμός ήταν η Κύπρος, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισαάκιου Κομνηνού. Ο Ριχάρδος έφτασε την 1η Μαΐου του 1191 και μέσα σε ένα μήνα, κατέλαβε και αυτό το νησί. Εκεί παντρεύτηκε τη Βερεγγαρία, πριγκίπισσα της Ναβάρρα. Δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν διαδόχους, καθώς ο Ριχάρδος αποχώρησε για την Ιερουσαλήμ και πέθανε, χωρίς να ξαναδεί τη σύζυγό του....
      (απ' εδώ)

      >γύρισε ἄνανδρα καί κατέλαβε χωρίς λόγο καί αἰφνιδιατικά τήν Κύπρο<

      Τι θα πει άνανδρα και χωρίς λόγο; Καταλαμβάνει κανείς ... "άνανδρα" (sic) και χωρίς λόγο εδάφη; Μήπως να μού παρέθετες τις δικές σου πηγές; Ξέρω ότι ποτέ δεν το κάνεις, πλείστες όσες απαντήσεις εκκρεμούν, αλλά δεν ξέρει κανείς...

      Διαγραφή
    4. Νικολάκη, πάρε να χεις ακόμη μερικά και περιμένω τις δικές σου πηγές.

      "Ατρόμητος στη μάχη και με μυθική πλέον παλικαριά, ένας ήρωας του καιρού του, ο Ριχάρδος Α” ταυτίστηκε με την Γ” Σταυροφορία, την τρίτη χριστιανική απόπειρα δηλαδή της Ευρώπης να κατακτήσει τους Αγίους Τόπους «απελευθερώνοντάς» τους από τους Σαρακηνούς.


      Αφού κατέλαβε τη Σικελία, τη Ρόδο και την Κύπρο (και μέτρησε ισάριθμα ναυάγια), την οποία και χρησιμοποίησε ως ορμητήριο των επιθέσεών του στον Σαρακηνό Σαλαντίν, συνάντησε τους χριστιανούς πολιορκητές της Άκρα τον Ιούνιο του 1191. Η πόλη έπεσε χάρη στους τακτικισμούς και τη στρατηγική του Ριχάρδου.."
      (απ'εδώ).

      "Στην ηλικία των 16, είχε ήδη τον δικό του στρατό, με τον οποίο κατέστειλε μάλιστα μία εξέγερση στο Ποιτού, η οποία έγινε ενάντια στον πατέρα του...

      Από αυτήν την περίοδο, το διάστημα δηλαδή 1179-1182 περίπου, από το ατρόμητο θάρρος που επεδείκνυε στις μάχες, λαμβάνει το παρανόμι με το οποίο θα μείνει γνωστός σε ολόκληρη την ιστορία: Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, Richard the Lionheart, Richard Coeur de lion"
      (απ' εδώ εδώ).

      Αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με τον Νικολάκη, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία... :)))

      Διαγραφή
    5. Δέν ἔχει ἰδιαίρετη σημασια, ἀλλά ἔχεις λίγο δίκηο (πάει πολύς καιρός πού τά ἔχω διαβάσει) -
      Λοιπόν, Πρῶτα ὁ Ριχάρδος κατέλαβε τήν Κύπρο μέ δόλο καί χωρίς λόγο, καί ὕστερα πῆγε στούς "Ἁγίους τοπους" ὄπου ἀπέφυγε τήν πολιορκία τῆς Ἰερουσαλήμ μέ κάθε τρόπο, καί ἐπί μῆνες.....
      -Χωρίς λόγο καί δόλια κατέλαβε τήν Κύπρο, διότι ὁ Ἰσαάκιος Κομνηνός ἐντίμως φερόμενος τοῦ ἐπέστρεψε τόν θησαυρό πού εἶχε μαζευθῆ γιά τήν σταυροφορία καί πού εἶχε περιέλθει στην κατοχή τοῦ Ἰσαακίου μετά ἀπό ναυάγιο πολλῶν ἐκ τῶν πλοίων τοῦ Ριχάρδου. Καί ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλά τόν ενίσχυσε μέ 500 ἄνδρες, γιά τήν ἀπελευθέρωστη τῆς Ἰερουσαλήμ πού ὑποτίθεται ὄτι θά ἐπιχειροῦσε.
      Σἐ ἀνταπόδοση, ὁ Ριχάρδος ὁ Λεοντόκαρδος, θεώρησε σωστό νά συμπεριφερθῆ σάν ἀφεντικό, καί ὅταν ὁ Ἰσαάκιος Κομνηνός τοῦ εἶπε νά φύγῃ ἀπό τήν Κύπρο, ὅπου ἄλλωστε δέν εἶχε λόγο νά κάθεται ἀφοῦ ὑποτίθεται ὅτι περαστικός ἦταν, .., θεώρησε σωστό νά καταλάβῃ τήν Κύπρο, φυσικά πανεύκολα, ἀφοῦ δέν περίμεναν τέτοια βρωμιά οἱ Ἕλληνες τῆς Κύπρου.
      Τήν ἤθελε λέει, ὡς ὁρμητήριο κατά τῶν Τούρκων! (μά ὁ Σαλαντίν ἦταν Κοῦρδος)
      Τώρα γιατί δέν πολιόρρκησε ποτέ τήν Ἰερουσαλήμ τοῦ Σαλαντίν, τόν ὁποῖο φοβόταν, ...., καί ἀρκέσθηκε σέ (νομίζω) δυό μικρές πόλεις μακρυά ἀπό τίς δυνάμεις τοῦ Σαλαντίν, καί τί τοῦ ἔφταιγαν ὁ Ἰσαάκιος Κομνηνός, καί οἱ Ἕλληνες ("Βυζαντινοί" καί Κύπριοι), ἄς ἀφίσουμε τήν τάχα "λεοντόκαρδη" ψυχή του νά δώσῃ λόγο στόν Θεό.

      Διαγραφή
    6. Ναί ὅπως καί ὁ Καρλομάγνος ἦταν πολύ "σπουδαῖος".... παίρνουμε καί διαβάζουμε τίς προπαγάνδες μυθιστορηματικῶν βιογραφιῶν του μεσαίωνα τῶν δυτικῶν, πού μιμοῦνταν κείμενα τροβαδούρων μέ ἡρωϊσμούς τῶν φεουδαρχῶν, καί πόσο καλοί ἦσαν καί πόσο γενναῖοι, καί τίς χάφτουμε! -Βρέ ὁ Ριχάρδος, κατέλαβε τήν Κύπρο ἀπό τούς Ἕλληνες διότι δέν στόχευε πράγματι τούς μουσουλμάνους ἀλλά ἐμᾶς, τό καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    7. >Δέν ἔχει ἰδιαίρετη σημασια, ἀλλά ἔχεις λίγο δίκηο<

      Λίγο;; Κάποιος είτε έχει δίκιο, είτε όχι. Και "Δέν ἔχει ἰδιαίρετη σημασια";;;; Ε, βέβαια, για έναν προχειρογράφο, κατασκευαστή Ιστορίας, τι σημασία μπορεί να έχει; Δεν μού λες, ντρέπεσαι καθόλου;

      Με δόλο και χωρίς λόγο; Μα την έκανε ορμητήριο κατά των Σαρακηνών. Διάβασες τούς συνδέσμους, που σού έδωσα; Προφανώς, όχι. Εγώ κάνω κόπο και ψάχνω. Εσύ γράφεις ό,τι κατεβάσει η κούτρα σου, χωρίς αιδώ κι αισχύνη. Ο Ριχάρδος ήταν κατακτητής και οι κατακτητές δεν χρειάζονται ούτε προσχήματα, ούτε λόγους, για να κατακτούν. Άλλα λένε τα ψαλτήρια σου, γι αυτό σού είπα κάτσε σ' αυτά και άσε τις ηθικοαμπελοφιλοσοφίες κατά μέρος.

      >ὄπου ἀπέφυγε τήν πολιορκία τῆς Ἰερουσαλήμ μέ κάθε τρόπο, καί ἐπί μῆνες....<

      Ε, και; Κτ' αρχάς, όπως προέβλεψα, δεν παραθέτεις ούτε ίχνος πηγής. Πόση ανευθυνότητα κουβαλάς, για να γράφεις έτσι και αφέλεια για να γελοιοποιείσαι χωρίς να ντρέπεσαι; Και αν την απέφυγε, ξέρεις τι λ΄γους είχε να το κάνει; Κρίνεις την στρατηγική τού Ριχάρδου τώρα; Μα τι είσαι εσύ, ρε μεγάλε, τέλος Πάντων; Θρησκειολόγος, νομικός και ... στρατιωτικός αναλυτής;!!!

      Περιττό να συνεχίσω την κουβέντα μ' έναν άνθρωπο, που ζει εντελώς πραγματικότητος και νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα. Λυπούμαι για τον κόπο που έκανε να σού βρω στοιχεία και πηγές. Εσύ δεν τις έχεις ανάγκη, διότι τα ξέρεις από θεία φώτιση...

      Διαγραφή
    8. Ἄσε τίς προσωπικες ἐπιθέσεις, καί ψάξε γιατί δέν πολιόρκησε ὁ Ριχάρδος τήν 'Ιερουσαλήμ, ἐνῶ γι'αὐτό εἶχε ὑποτίθεται ξεκινήσει, καί πῶς κατέληξε νά καταλάβῃ τή Κύπρο ἐπιτιθέμενος στούς εὐεργέτες του Ἕλληνες, δόλια καί αἰφνιδιαστικά.
      (Τίς προπαγάνδες πού προσπαθοῦν νά δικαιλογήσουν τά ἀδικαιολόγητα τῶν Ἐγγλέζων, τίς δέχεσαι πολύ εὔκολα - λίγο ἀκόμη τόσο εὔκολα, καί πεθαίνει ὁ Ἑλληνσιμός, ἀλλά δέν σέ νοιάζει φαίνεται ἡ ἀλήθεια, ἀρέσκεσαι στά ἐγγλέζικα μεσαιωνικά παραμύθια περί τοῦ ὅτι ὁ Ἰσαάκιος Κομνηνός εἶχε "κακή διοίκηση" στήν Κύπρο, περί τοῦ ὅτι ἔσπασε δολίως τό σύμφωνο φιλοξενίας!!!, πρός τόν Ριχάρδο κ.ο.κ., πού τάχα προσβληθείς κατέλαβε τή Κύπρο, σκοτώνοντας αἰφνιδιαστικά τούς Ἕλληνες-Βυζαντινούς-Κύπριους στρατιῶτες- ἄ ξέχασα, αὐτό δέν τό ἀναφέρουν οἱ Ἐγγλέζικες πηγές!)

      Διαγραφή
    9. Αν νομίζεις ότι είναι προσωπική επίθεση το ότι σού λέω ότι γράφεις χωρίς στοιχεία και πηγές, τότε δεν ξέρεις ούτε την έννοια τού όρου αυτού. Δεν θα ψάξω εγώ να βρω αυτά που ισχυρίζεσαι εσύ, αλλά εσύ θα μού πεις και θα παραθέσεις και πηγές. Αλήθεια, γιατί δεν δίνεις ούτε μία; Επιπλέον έχεις το θράσος να βγάζεις και συμπεράσματα, ως συνήθως όλοι οι ημιμαθείς με αρρωστημένα μεγάλη ιδέα για το εαυτό τους.

      Αν δεν μπορείς να απαντήσεις, τουλάχιστον κάνε την χάρη στον εαυτό σου να μην τον γελοιοποιείς περισσότερο. Αλλά μήπως το καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    10. Ἔχω διαβάσει, πῶς συμπεριφέρθηκε δειλά ὁ Ριχάρδος, μᾶλλον σέ βιβλίο ἀλλά πᾶνε πολλά χρόνια, καί δέν βρίσκω εὔκολα στό Ἰντερνέτ ἀντίστοιχη ἐνημέρωση, καί ἔχω καί πολλή δουλειά. Ἄν θές ψάξτο λίγο σέ ἱστορικά βιβλία καί θά τό βρῆς, ὅτι ἔκανε τόν περισπούδαστο στρατηλατη ὁ Ριχάρδος, ἐνῶ ἀπέφευγε τήν πολιορκία τῆς Ἰερουσαλήμ ἐπί μῆνες, ἐπίτηδες καί συστηματικά.
      - Πάντως, δέν χρειάζονται πηγή τά αὐτονόητα, ἤτοι: Δέν πολιόρκησε ὁ Ριχάρδος τήν 'Ιερουσαλήμ, ἐνῶ γι'αὐτό εἶχε ὑποτίθεται ξεκινήσει, καί κατέληξε νά καταλάβῃ τή Κύπρο ἐπιτιθέμενος στούς εὐεργέτες του Ἕλληνες, δόλια καί αἰφνιδιαστικά.-

      Διαγραφή
    11. Ἐνδεικτικά: Richard I’s crusade to the Holy Land, 1190-1192, has often been criticized by historians. First, it was hugely expensive,... To make matters worse, Richard singularly failed to achieve the objective of the crusade, which was the re-capture of Jerusalem and the restoration of the Holy City to Christian control. The fact that the crusading army came within just a few miles of Jerusalem only to retreat twice has further tarnished Richard’s reputation. ...
      < + ὅμως, προπαγάνδα γιά τό πόσο γεναῖος ἦταν.... http://www.defenderofjerusalem.com/richard-i-and-the-third-crusade.html>.

      "When we look back on the Third Crusade (1189-1192) it is all but impossible not to be struck by how close King Richard and the Christian host came to decisively defeating Saladin and re-taking Jerusalem. Twice during the campaign—in January 1192 and again in July 1192—the crusaders advanced to within a dozen or so miles of the Holy City, only to withdraw without making a serious effort to besiege it..." + " ...In my opinion, .....Richard did not decide to abandon the march on Jerusalem because at a meeting on January 6 he was persuaded that the weather, deteriorating morale, the threat of a relieving Saracen army, the extent of the city’s fortifications or any other strictly military consideration dictated a change of policy. Rather, he abandoned the advance because he had never intended to attack Jerusalem in the first place...."

      Διαγραφή
    12. >Ἔχω διαβάσει, πῶς συμπεριφέρθηκε δειλά ὁ Ριχάρδος, μᾶλλον σέ βιβλίο ἀλλά πᾶνε πολλά χρόνια, καί δέν βρίσκω εὔκολα στό Ἰντερνέτ ἀντίστοιχη ἐνημέρωση, καί ἔχω καί πολλή δουλειά<

      Εδώ γελά και το παρδαλό κατσίκι. Μάλλον, νομίζω, αν ενθυμούμαι καλώς κι ... έχεις και πολλή δουλειά :)))))) Εκτός από τού να είσαι όλη μέρα καθισμένος σ' ένα πληκτρολόγιο και να γράφεις αρλούμπες, ως επί το πλείστον, δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλη δουλειά έχεις.

      Conquest of Cyprus

      In the Holy Land

      Θα βρεις αρκετές πηγές να διαβάσεις, να ψάξεις, να επιβεβαιώσεις ή να απορρίψεις, αλλά .... εσύ έχεις πολλή δουλειά. Ρε αϊ σικτιρ, που κάθομαι κι ασχολούμαι μ' έναν κατά φαντασίαν γνώστη των πάντων.

      Διαγραφή
    13. Φαίνεται δέν γνωρίζεις αγγλικά, ἀλλιῶς θά εἶχες διαβάσεις τά παραπάνω.

      Διαγραφή
  9. Κανεις δεν σε παιρνει σοβαρα αν δεν εχεις δυναμη.Αν οι Κυπριοι Ελληνες...θαρουν.οτι μπορουν να δινουν μισθο...πχ..3.000 ευρω...ναχουν οραμα 5.000 ....και για οπλα να μην....εχουν...δηλ.ναχουν για γκομενες...πισινες...ταξειδια...ουισκυ...βιλες....αυτοκινητα....προικες...μανον....πλυντηρρια ρουχων με λειζερ...κλπ....και αυτα να τα προστατευει ο ....Θεος...μην κοψουν κατι...απ τον κηπουρο...εεε....τοτε...ισως σωθουν....τρωγωντας αστακο...με την νεα γκομενα...την Τουρκια.Απ εδω δεν θα βρουν.σωτηρια ..διοτι κι εδω τα ιδια θελουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ὀρθή Ἐπαναληψη
    Α) Ἑλλάδα καί Κύπρος νά γίνουμε Ἰσραήλ σέ ὅπλα καί νά ἔχουμε κοινή ἐθνική ἄμυνα καί κοινή ἐξωτερική πολιτική - ἔτσι θά φύγουν τελικά οἱ Τοῦρκοι ἀπό τή βόρεια Κύπρο-
    Β) ὅσο γιά τούς Ἐγγλέζους, πρῶτα πρέπει νά τούς ἀντιμετωπίσουμε στό ἐσωτερικό μέτωπο, μέ ἀποκλεισμό τῆς μασωνίας, καί ὕστερα, θά βροῦμε τί πρέπει νά γίνῃ μέ τίς βάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α) Δεν φτάνει να εξοπλιστείς σαν το Ισραήλ. Πρέπει να έχεις και την θέληση και πολιτική βούληση των Ισραηλινών. Διαφορετικά, το οπλοστάσιο όλου τού κόσμου μαζί δεν ωφελεί σε τίποτε. Η Ελλάδα έχει βγάλει όνομα κράτους ψοφοδεούς, οπότε ουδείς την λαμβάνει υπ' όψιν στα σοβαρά. Η Τουρκία, αντιθέτως, κάνει χρήση των ΕΔ της.

      Β) Τι ακριβώς είναι η μασωνία (σ' έχω ξαναρωτήσει, αλλά, ως συνήθως, απάντηση δεν πήρα) και πώς θα την αποκλείσεις; "... ὕστερα, θά βροῦμε τί πρέπει νά γίνῃ μέ τίς βάσεις" :)))))) Βγάζεις πολύ γέλοιο, ρε φίλε, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Ὡσάν ἤ ὡς ἐγγλέζος...., αὐτά φυσικά λές (ἀναφέρομαι στό β).

      Διαγραφή
  12. την καλυτερη εξωτερικη πολιτικη την κανουν οι τουρκοι, εμεις δεν μαθαινουμε τιποτε ποια απο αυτους? Ναι το καταλαβαινω οτι την τουρκια την εχουν αναγκη και γι αυτο κανει οτι θελει,ποιος ειπε οτι εμας δεν μας χρειαζονται εξισου με την τουρκια, αποδειξη οι Πρεσπες που πηραν αυτο που ηθελαν με το ετσι θελω. Καλα δεν μπορουμε ουτε καν ν αντιγραψουμε τους τουρκους? ουτε γι αυτο δεν ειμστε ικανοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tἀϋγέτη.

      Δὲν χρειάζεται νὰ ἀντιγράψουμε τὴν Τουρκία,διότι ἡ Τουρκία ἀντέγραψε τὸ Βυζάντιο.
      Ἐν ὀλίγοις πρέπει νὰ ξαναβροῦμε τὸν Βυζαντινό μας ἐαυτὸ καὶ ὄχι νὰ μελετᾶμε μόνο τὴν ἀρχαιότητα.

      Οἱ δὲ ἀγγράμματοι πολιτικοί μας ὅταν ἀκοῦνε τούς ἀπέναντι νὰ ἰσχυρίζονται ὅτι ὅλα αὐτὰ τὰ ἐδάφη εἶναι δικά τους νὰ τοὺς θυμίσουν πώς ἀπὸ τὸν Τρωϊκὸ εἴμαστε ἐκεῖ καὶ πώς ἡ Βασιλευούσα(ναὶ, ἡ Βασιλεύουσα καί σὲ ὃποιον ἀρέσει)εἶναι Ἑλληνικὴ,καὶ ὑπο τὴν κατοχή τους.
      Ἀρκετὰ μὲ τὰ μὲ τὰ δοχεῖα νυκτὸς τουρκάκια,ποὺ κάνουν μόνο τὸν νταή ὅταν ἔχουμε πολιτικοὺς τοῦ εἴδους Τσίπρα καὶ Μητσοτάκη.

      Διαγραφή
  13. Nativist Μακάρι να μπορούσαμε να γράψουμε όλοι στο πολυτονικό. Φιλικά Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκεί να μην κάνομε ορθογραφικά λάθη, που βγάζουν μάτια. Πριν σχολιάσεις, διάβασε το σχόλιό μου προσεκτικά.

      Διαγραφή
    2. Ταϋγέτη.

      Ὅσοι δὲν γράφουν πολυτονικὰ εἶναι γιατὶ δὲν ἔχουν θέλησι νὰ τὸ μάθουν,ὅπως καὶ ὅσοι δὲν διαβάζουν τὰ Ἕπη στὰ ἀρχαῖα εἶναι γιατὶ,ὅπως εἶπε ὁ Θουκυδίδης

      "οὔτως ἀταλαίπωρος τοῖς πολλοῖς ἡ ζήτησις τῆς ἀληθείας καί ἐπί τὰ ἐτοῖμα μᾶλλον τρέπονται".

      Διαγραφή
    3. Μα νομίζω σαφής ήμουν. Καλύτερα μονοτονικό, παρά πολυτονικό, αν δεν ξέρεις τούς κανόνες χρήσης των τόνων (βλέπε σχόλιό μου 16 Μαΐου 2019 - 5:04 μ.μ.). Δεν νομίζεις;

      Διαγραφή
  14. Pointman κάνεις μια υπερβολική γενίκευση αν και υπάρχουν αρκετοί Κύπριοι που όντως είναι όπως τους περιγράφεις στα σχόλια σου. Μου θυμίζεις τους Κύπριους που βάζουν όλους τους καλαμάραδες στο καζάνι της προδοσίας του 1974 και ξεχνούν τις ευθύνες των ίδιων των Κυπρίων ενώ παράλληλα όλοι γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε πως οι εν Ελλάδι αδελφοί μας θα ερχόντουσαν κατά χιλιάδες εθελοντικά να πολεμήσουν στο νησί τότε αν το επέτρεπε η προδοτική ηγεσία της Ελλάδος.

    Μιλάς για αχαριστία για τους ποταμούς αίματων που έχουν χύσει οι εν Ελλάδι αδελφοί εδώ στο νησί. Μα φαντάστηκες να μιλήσουμε εμείς για αχαριστία προς τους χιλιάδες Κυπρίους συμπατριώτες μας που πολέμησαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος και εν τέλει ως Κύπριοι εισπράξαμε το τρομερό 《η Κύπρος κείται μακράν》;

    Όμως προβληματίζομαι για την εικόνα που βγάζουν ορισμένοι συμπατριώτες μου προς τα έξω με αποτέλεσμα να έχεις πεισθεί ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό όσων Κυπρίων αγαπούν και σέβονται τους Ελλαδίτες ως αδελφούς και όσων δεν φιλούν τ' αχαμνά των Εγγλέζων. Σε διαβεβαιώ όμως ότι εδώ σε τούτο το νησί υπάρχουν όσοι Έλληνες υπάρχουν και στ' άλλα μέρη της Ελλάδος. Έχουμε κι εμείς τους ξενομανείς, τους ανθέλληνες και τους μισέλληνες αλλά τουλάχιστον εδώ δεν θα σου ανοίξει κανένας το κεφάλι αν κυκλοφορήσεις στο δρόμο με φανέλα διακοσμημένη με εθνικά σύμβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Χαριλαε εχετε δικιο...Αλλα αγοραστε και κανενα οπλο...δεν ειναι ολα για καλοπεραση.Η Ελλαδα μανα ...δεν μπορει να βοηθησει οπως βλεπετε τα χαλια.της τωρα..Η παραμυθενια ζωη προς στιγμη....τον τρελανε τον κοσμο. Πριν...τωρα...κι ισως και λιγο ακομη.Οχι για πολυ ακομη.Υπομονη σε ολους.Ερχονται οι ....σφαλιαρες αφυπνησης.Ειναι στην ...πορτα.

      Διαγραφή
    3. Ε αυτό λέω κι εγώ Δημήτρη... ακριβώς αυτό.

      Διαγραφή
    4. Διάβασα προσεκτικά 3 φορές την απάντηση σου Pointman. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν φαίνεται πλέον το σχόλιο σου. Το έχω όμως αποθηκευμένο στο email.

      Θλίβομαι πραγματικά διότι όντως αληθεύουν αρκετά απ' όσα γράφεις. Δεν θα απαντήσω σημείο προς σημείο αυτή τη στιγμή, είμαι πολύ κουρασμένος. Σ' ευχαριστώ που μας τίμησες υπηρετώντας εδώ. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία της ΕΛΔΥΚ εδώ αλλά και των αρκετών δεκάδων υπαξιωματικών εξ Ελλάδος που υπηρετούν στην ΕΦ. Ομολογώ ότι είναι πολύ στενάχωρο να ζει κανείς ανάμεσα σε τόσους πολλούς κτηνοκύπριους που πρώτα μιλούν και μετά σκέφτονται, αν σκέφτονται δηλαδή.

      Όμως το θετικό είναι ότι υπάρχουν Ελλαδίτες σαν εσάς και εύχομαι ότι οι λίγοι και καλοί Έλληνες Κύπριοι του 10% που αναφέρετε (κατ' εμέ είναι 25%) θα αποτελούν μελλοντικά την πλειοψηφία της εξουσίας στο νησί μας για να συσφιχθούν πραγματικά οι σχέσεις Ελλάδος-Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και να αρθεί η απομόνωση της νήσου από το εθνικό κέντρο. Είναι τραγικό αλλά η επαναπροσέγγιση είναι με τους Ελλαδίτες που πρέπει να γίνει και όχι με τους τουρκοκύπριους.

      Διαγραφή
    5. Και κ.Χαριλαε...τι στο καλο ειναι αυτο το ..απεριγραπτο ΑΚΕΛ?? Δεν στεκει η υπαρξη του τωρα. Οι πιο πολλοι Κυπριοι ειναι ..ας πουμε με αλλη νοοτροπια για τον πλουτο...Δεν κρινω αν ειναι σωστη εδω. Πως διαβολο αντιφασκει ετσι ?? Τι ελπιζει δηλ. ο λαος ?? Να αναστηθει ο ...Λαζαρος παγκοσμια και στην Κυπρο ?? Ποιος το ψηφιζει αυτο και γιατι ? Να κανει τι ? Ειχα σε εκτιμηση κσποια εκεινον τον Λιληκα. Αλλα δεν ξερω πολλα...ουτε ο λαος τον εκτιμουσε ...Θα μου πητε τι γινεται εδω στην Ελλαδα.Τα ιδια και χειροτερα...Κι εκει πουχατε τον αξιολογο Πσπσδοπουλο...ξαφνου...βγηκε ο ΑΚΕΛ....Ακατανοητο....Φιρι φιρι το παμε οι Ελληνες.Και μετα ...ο νυν....Ο Αναν ο ιδιος...Φιρι φιρι θεε....παλι.Ακατανοητο...

      Διαγραφή
    6. Δημήτρη το πρόβλημα μας στον ελληνισμό είναι ότι οι δικοί μας στρατηγιστές-μάγκες-πατριώτες παραείναι δημοκρατικοί με την σύγχρονη μαλθακή έννοια. Δηλαδή περιμένουν ότι με τον διάλογο έτσι όπως λειτουργεί η 《δημοκρατία》 θα κατανοήσουν οι μάζες τι είναι καλό και τι όχι. Προσπαθούν επίσης να καταλάβούν τον τρόπο σκέψης των μαλθακών που μολύνουν την δημόσια ζωή. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και οι στρατηγιστές-μάγκες-πατριώτες που μένουν έξω από την λήψη αποφάσεων να διεισδύσουν με έξυπνο τρόπο στις δομές του συστήματος και να παρασύρουν τον λαό. Σε όλες τις κοινωνίες οι ηγέτες είναι οι λίγοι και οι ακόλουθοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Τώρα πως φτάσαμε στο να είναι όλοι οι ηγέτες από προδότες μέχρι μέτριοι στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων είναι άξιον απορίας. Μια σύγκριση των ηγεσιών Τουρκίας και ελληνισμού φανερώνει ότι υστερούμε στην ανάδειξη πατριωτών ηγετών με αρχίδια. Μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς συζητώντας εδώ μέσα; Ε αν πεισθώ εγώ ή εσύ ή κάποιος άλλος ομότροπος που διαβάζει τα σχόλια να διεισδύσει μέσα στα πράματα και να προσφέρει τότε χρησιμεύουν και αυτοί οι διαλόγοι.

      Διαγραφή
    7. Κ.Χαριλαε ειναι εξαιρετικη η κουβεντα και η αναπτυξη της σκεψης σας.Αλλη ποιοτητα απ την γνωστη μονοτονα ιδια ...παλια παγιδα...την βαρετη...μπλε...κοκκινο...κιτρινο.Ναι οι μσζες μας ...γυναικοποιηθηκαν..μαλθακα..Απο που λετε βγηκε τοσο συνδρομο φοβικο στα παντα ? Μη σπασουν τα νυχακια μας ? Τρεμουν τα παντα.Εως ....τα ...Σκοπια !!!Δεν λεμε για τα λεφτα...( οσα)...εκει να δεις...δονητη !!! Αλλα αυτοι ολοι ειναι γονοι γονεων...που πολεμησαν στην Αλβανια νηστικοι ....παμπτωχοι...απαιδευτοι ?? Ναι ειναι γονοι . Τι στο καλο εγινε και τρεμουν σαν κομπρεσερ στα παντα ??? Υποθετω πως ξερω...ισως κι εσεις.....αλλα δεν λεγεται δημοσια τωρα....Ο Λιληκας δεν ειναι αυτο που μου φανηκε οταν τον ακουσα μια φορα ?

      Διαγραφή
    8. Κύριε Δημήτρη μου. Έχετε απόλυτο δίκιο στο ότι πρέπει να αγοράσουν όπλα οι Κύπριοι και όχι μόνο οι Κύπριοι. Ας μην ξεχνάμε όμως οτι όταν αγόρασαν τους S-300 o Σημίτης τους ανάγκασε να τους μεταφέρουν στην Κρήτη!!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.