31/5/19

Λευκωσία: Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ μόνο αν ακολουθήσει τις συστάσεις


Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ανάμεσα στις παραμέτρους υπάρχουν και αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και για τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου

Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ δεδομένου ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νικος Χριστοδουλίδης.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι "η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, παρόλο που οι Βρυξέλλες δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους", ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση σε σχέση με το γιατί δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία.

" Η ενταξιακή πορεία, μπορεί να προχωρήσει εάν η Τουρκία πραγματικά το επιθυμεί", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι "πολύ απλά θα πρέπει να ακολουθήσει όλες αυτές τις συστάσεις που αναγράφονται και στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα στις παραμέτρους υπάρχουν και αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και για τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου."

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία και για τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θέλουμε κι εμείς η Τουρκία να είναι κοντά στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα δώσει αγώνα με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις προκλητικότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, τόνισε πως αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2018.

"Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι" εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας πως "χρειάζεται επιμονή και να γνωρίζουμε απόλυτα πως κινούμαστε. Οι πλείστες των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας κινούνται στο παρασκήνιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας."

Είπε πως αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ούτε πρόσκαιρες εντυπώσεις που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν.

"Μας ενδιαφέρει η ουσία, και η ουσία είναι πως αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας μηνύματα μέσα από συγκεκριμένα μέτρα μέσα από την ΕΕ, την οποία θεωρούμε πως είναι ο χώρος όπου υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της ΚΔ αξιοποιώντας πολιτικά και διπλωματικά μέσα", είπε.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.