21/5/19

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος «άνοιξε» στον κόσμο τη Θεολογική σχολή της Χάλκης


«Η πρόοδος του ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των εθνικών συμφερόντων» αναφέρει στο protothema.gr ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ενας ξεχωριστός κληρικός με οικουμενική παιδεία , πολυσυλλεκτική γνώση και προσωπικότητα που «άνοιξε» στον κόσμο τη Θεολογική σχολή της Χάλκης χαρακτηρίζεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο οποίος θα ενθρονιστεί στις 22 Ιουνίου στην Νέα Υόρκη.

«Η πρόοδος του ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση των εθνικών συμφερόντων» λέει στο protothema.gr ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος επισημαίνει με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα οτι «η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής έχει αυξημένη ευθύνη για την πρόοδο και την καλή κατάσταση της Ομογένειας». Μετά την ομόφωνη εκλογή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο στο Φανάρι ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , απευθυνόμενος στους ομογενείς της Αμερικής γνωρίζοντας οτι το έργο που αναλαμβάνει δεν είναι εύκολο λέει «υπόσχομαι οτι θα κάνω το παν για να ανταποκριθώ στις αυξημένες αρμοδιότητες που μου ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Εξάλλου όπως λέει ο ίδιος στους ομογενείς με αφορμή την ενθρόνισή του τον επόμενο μήνα στην Αμερική από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο, «Έρχομαι όχι μόνο ως Αρχιεπίσκοπος, αλλά και ως αδελφός σας».

Ο κ. Ελπιδοφόρος στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έχει μία ξεχωριστή προσωπικότητα με οικουμενική παιδεία ενώ είναι ο άνθρωπος που «άνοιξε» στον κόσμο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης , στην οποία γίνονται συνέδρια , μελέτες και στη βιβλιοθήκη της εργάζονται συνεχώς. Μιλάει έξι γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά τούρκικα αραβικά και ελληνικά ενώ είναι άνθρωπος με πολυσυλλεκτική γνώση και πλουραλισμό εμπειριών που πήρε κατά τη διάρκεια των σπουδών του . Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ένας ξεχωριστός κληρικός , κατά κοινή ομολογία με αγάπη και σεβασμό για τον άνθρωπο. Εκτός από τις Θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης , η οποία είναι “ανοιχτή” σε τρόπο σκέψης ταξίδεψε από την βυζαντινή Θεσσαλονίκη στη Γερμανία όπου ήρθε σε επαφή με τη θεολογική σκέψη της χώρας και γνώρισε τον Ρωμαιοκαθολισμό και τον Προτεσταντικό κόσμο και από εκεί εντάχθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Κωνσταντινούπολη από όπου και κατάγεται.

Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.

Το λογοπαίγνιο που έκαναν αρκετοί με το όνομά του - Ελπιδοφόρος - και τη λέξη ελπίδα δεν ήταν καθόλου τυχαίο: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και σύσσωμη η Αγία και Ιερά Σύνοδος τρέφουν πολύ μεγάλες ελπίδες ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο 52χρονος, γεννήθηκε τον Νέμβριο του 1967, Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης θα καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της σημαντικότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Στην σκέψη του Οικουμενικού Πατριάρχη με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι η αναθέρμανση των δεσμών κέντρου επαρχίας. Η ομόφωνη εξάλλου εκλογή του δείχνει πόσο τον εμπιστεύεται ο ίδιος ο Πατριάρχης αλλά και τα μέλη τη Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Για το λόγο αυτό οι ομογενείς βλέπουν πολύ θετικά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αλλάξει σελίδα στην Ισχυρή Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Θρόνου προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις της Μητέρας Εκκλησίας με την Ομογένεια και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοαμερικανών που επλήγει τα τελευταία χρόνια λόγω «της ουσιαστικής χρεοκοπίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της διακοπής έργων ανοικοδόμησης του Ι.Ναού του Αγίου Νικολάου στο "σημείο 0" με τον προϋπολογισμό του έργου να υπερδιπλασιάζεται και να συσπειρώσει όλες τις κοινότητες και όλες τις Μητροπόλεις γύρω από το πρόσωπο του διαδόχου του ήδη παραιτηθέντός αρχιεπισκόπου Δημητρίου» όπως λένε. Ο Πατριάρχης θέλει να επουλώσει το ταχύτερο τις πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα της Εκκλησίας της Αμερικής.

Ο κ. Ελπιδοφόρος μέχρι πρότινος Μητροπολίτης Προύσσης καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης από τους πλέον έμπιστους του Πατριάρχη εκτός από το πλούσιο βιογραφικό που διαθέτει , θεωρείται και ένας κοινωνικός Ιεράρχης. Είναι μορφωμένος γλωσσομαθής , δραστήριος και αποτελεσματικός και αφοσιωμένος στο Πατριαρχείο. Για το λόγο αυτό ο Πατριάρχης επιθυμεί ο κ. Ελπίδοφόρος να τον επισκέπτεται συχνά για να τον ενημερώνει αλλά και να διοργανώνει επισκέψεις της ελληναμερικανικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, «ως έπραττεν ο προκάτοχός σου μακαριστός Ιάκωβος», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Είναι γνωστό στο Φανάρι οτι ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για τις πολλές δρστηριότητες του και τις ικανότητες που έχει σε διοικητικό αλλά επικοινωνιακό επίπεδο. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα που έχει την δυνατότητα να επιφέρει τομές και να συγκεντρώσει και πάλι την ομογένεια. Εχει επίσης, γνώση για τις ισλαμικές κοινωνίες και κουλτούρες τις οποίες απέκτησε και από τις σπουδές του στο Λίβανο

Είναι επίσης από τους πλέον δραστήριους Ιεράρχες, μορφωμένος, πανεπιστημιακός καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη σχολή του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη. Εχει αναπτύξει πληθώρα δράσεων και σε διεθνές επίπεδο ενώ χαρακτηρίζεται κοινωνικός καθώς μέχρι πριν από κάποια χρόνια ασχολούνταν με τα social media καθώς είχε δική του σελίδα στο facebook.

Εξάλλου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έστειλε και το πρώτο μήνυμα προς το ποίμνιό του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επικοινωνήσει αμέσως μαζί τους και να μοιραστεί την χαρά της εκλογής του. Για να τονίσει:”Μπορεῖ νά εἶμαι «ἀπών τῷ σώματι», ὅπως εἶπε κάποτε ὁ Ἀπόστολος Παῦλος, εἶμαι ὅμως ἰδιαιτέρως παρών τῇ καρδίᾳ, τῇ διανοίᾳ καί τῷ πνεύματι Ἤθελα νά ἀδράξω αὐτή τήν εὐκαιρία γιά νά ἐπικοινωνήσω μαζί σας μέσα ἀπό τό ὑπέροχο ἐργαλεῖο τῆς κοινωνικῆς δικτυώσεως καί νά σᾶς μεταφέρω τήν μεγάλη ἐπιθυμία μου νά σᾶς ἀγκαλιάσω ὅλους ὡς πνευματικά τέκνα καί νά σᾶς ἐκδηλώσω τήν ἀγάπη μέ τήν ὁποίαν ὁ Θεός πλήρωσε τήν καρδιά μου γιά τό πολύτιμο ποίμνιο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς”.

Εκτός από τη θέση του Αρχιγραμματέα στο Πατριαρχείο που δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλει ο Πατριάρχης ο κ. Ελπιδοφόρος έχει κάνει άοκνες προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης .

Στο ενδιαφέρον βιογραφικό του συγκαταλέγεται επίσης οτι το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.

Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική

Στόχος του αναμένεται να είναι η συσπείρωση και η ενότητα όλης της ομογένειας καθώς μία μερίδα ελληνοαμερικάνων είχε απομακρυνθεί από τα εκκλησιαστικά πράγματα λόγω της αμφισβήτησης που είχε αναπτυχθεί στο πρόσωπο του απερχόμενου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.