30/5/19

Προσγείωση από τα παραμύθια της Χαλιμάς που μας σέρβιραν οι "εξωμότες" των Πρεσπών - Διαρκές το «φλερτ» Σκοπίων - Άγκυρας

Διαρκές το «φλερτ» Σκοπίων - Άγκυρας
Διαρκές το «φλερτ» του νέου προέδρου της «Βόρειας Μακεδονίας» Στέβο Πενταρόφσκι με τον τουρκικό παράγοντα, στοιχείο που δείχνει ότι η τουρκική επιρροή στην γειτονική χώρα δεν ανατρέπεται ούτε ανακόπτεται αυτομάτως με την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως πρόβαλλε μέχρι τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιήσει την Συμφωνία στα μάτια της κοινής γνώμης.Ο κ. Πενταρόφσκι στις πρώτες επαφές του με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του επέλεξε τούρκους αξιωματούχους.
Ο πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να τιμήσει ο ίδιος με την παρουσία του την περασμένη Κυριακή το δεινό ιφτάρ που παρατέθηκε στα Σκόπια με την συμμετοχή τουλάχιστον 1200 ατόμων προς τιμήν του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια με την ευκαιρία του Ραμαζανίου.

Ο κ.Σεντοπ εξήρε τις σχέσεις των δυο χωρών λέγοντας ότι «η φιλία της Τουρκίας με την Βόρεια Μακεδονία αποτελεί το παράδειγμα για ολόκληρα τα Βαλκάνια και τον υπόλοιπο κόσμο» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι σχέσεις θα αποκτήσουν «νέο μομέντουμ» στην θητεία του νέου προέδρου.

Αλλά και ο κ.Πενταρόφσκι αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δυο χωρών αλλά και στο γεγονός ότι η κοινωνία στην χώρα του είναι πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική.

Όμως ο κ.Πενταρόφκσι έσπευσε να τιμήσει ένα ακόμη δείπνο ιφτάρ που παρατέθηκε από τον πιο ισχυρό μηχανισμό επέκτασης της τουρκικής επιρροής μέσω «ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής» βοήθειας τον οργανισμό ΤΙΚΑ το ισχυρότερο όπλο, soft power, της τουρκικής διπλωματίας.

Ο κ.Πενταροφσκι εξήρε τον ρόλο του ΤΙΚΑ λέγοντας ότι είναι εμβληματικός ο ρόλος του «για την ενότητα και την αδελφοσύνη με την χώρα του στην διάρκεια των ετών».

«Το ΤΙΚΑ έχει γίνει το σύμβολο του πνεύματος της τουρκικής αλληλεγγύης και της συνεισφοράς στην διάρκεια των ετών , και δεν αφορά μόνο τους τούρκους η μουσουλμάνους αλλά όλους τους πολίτες της χώρας μου ανεξαρτήτως εθνικότητας θρησκείας η γλώσσας» είπε ο κ.Πενταροφσκι εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ΤΙΚΑ που με τα διάφορα προγράμματα του βοηθά τις ανάγκες παιδιών, αρρώστων και άπορων στην Βόρεια Μακεδονία.

Το ΤΙΚΑ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 1000 έργα από το 2005 και μετά στην χώρα που δραστηριοποιείται ηδη το άλλο μεγάλο εργαλείο άσκησης soft power της Τουρκίας το Ίδρυμα MAARIF που συνδέεται ευθέως με την οικογένεια Ερντογαν και τον γιο του Μπιλαλ.

Στα Σκόπια επίσης ανακοινώθηκε ότι η μεγάλη κρατική τράπεζα της Τουρκίας HALKBANK μέσω του υποκαταστήματος της στα Σκόπια ,είναι πλέον η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα που λειτουργεί στην γειτονική χώρα, κάτι που φυσικά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της γειτονικής χώρας από την Τουρκία.

Στις σχέσεις των δυο χωρών παραμένει το αγκάθι των Γκιουλενιστων καθώς η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση 12 ατόμων που υποτίθεται συνδέονται με τις δραστηριότητες του Ιμαμη Γκιουλεν και θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Πάντως και ενώ έχει ασκηθεί ωμός εκβιασμός από την Τουρκία για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έγκριση του Πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, ο τούρκος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Φαρουκ Καιμακτσί έστειλε την Δευτέρα καθησυχαστικό μήνυμα ότι η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση θα γίνει το συντομότερο δυνατό και ότι η Τουρκία παραμένει σθεναρός υποστηρικτής της «Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ.Πενταρόφκσι πάντως σε μια κίνηση που σηματοδοτεί τουλάχιστον την αγωνία για να υπάρξει συμμόρφωση με τις βασικές υποχρεώσεις από την Συμφωνία των Πρεσπών έχει διακόψει την λειτουργία της ιστοσελίδας της Προεδρίας που μέχρι και πριν λίγες ημέρες υπήρχε ο τίτλος «Προεδρία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και στην σλαβόφωνη εκδοχή, έχει αλλάξει ο τίτλος σε «προεδρία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και οι ιστοσελίδες είναι «υπό κατασκευή».

Η παρουσία και επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια έχει αποκτήσει βάθος επιστρατεύονται ισχυρά όπλα όπως είναι η οικονομική βοήθεια και οι επενδύσεις, η «κοινή οθωμανική κληρονομιά» όπως και η θρησκεία και η ανατροπή αυτής της διείσδυσης απαιτεί συντονισμένες και συνολικές πολιτικές ..

Ν.Μ.
Πηγή: Λίμπεραλ

3 σχόλια:


  1. Η παρουσία και επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια έχει αποκτήσει βάθος !!
    Τώρα απέκτησε βάθος ; όλες οι βαλκανικές χώρες εκτός Ελλάδος είναι υποχειρια των Τούρκων !!
    Απλά στην Ελλάδα ήλθε μια κυβέρνηση - η οποία έρχεται κάθε 100 Χρόνια - φαγώθηκε να ξεπουλήσει την Ελλάδα, γιατί πάντα αυτό τον σκοπό είχαν! !
    Τουλάχιστον ας περνούν μαθήματα και οι επόμενοι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ NIKOS.
      Αυτο το ....εκτος Ελλαδος,τι το ηθελες ;. Απλως οι αλλοι ειναι φανερα υποχειρια.

      Διαγραφή
  2. Δηλ. πιστεύουμε ότι η τουρκία δεν έχει ξεπουληθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.