16/5/19

Να δοθεί η κατάλληλη απάντηση στη θρασύτητα του Φόρεϊν Όφις

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ στάση έναντι της Κύπρου είναι ενίοτε διαχρονική. Είναι γι’ αυτό που δεν μας εκπλήσσουν ποσώς τοποθετήσεις όπως αυτή του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, σύμφωνα με την οποία αμφισβήτησε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, αν και δεν μας αιφνιδιάζουν οι θέσεις του Λονδίνου, το ρόλο του οποίου γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, οφείλουμε να αντιδρούμε πάντα. Και να αντιδρούμε με τρόπο κατά τον οποίο να αισθανθεί το Λονδίνο την ενόχληση μας. Με τα διαβήματα όμως, οι Τούρκοι και οι Βρετανοί δεν ενοχλούνται.
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ αξιωματούχος χαρακτήρισε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποστήριξε ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις. Απαντούσε σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Το Φόρεϊν Όφις, βρισκόμενο ενώπιον αντιδράσεων για τις δηλώσεις του κ. Ντάνκαν, επανήλθε και αντί να προβεί σε διορθωτική κίνηση, επιβεβαίωσε την θλιβερή τοποθέτηση του υπουργού:  «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». 

Στη συνέχεια της δήλωσης επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Φόρεϊν Όφις».

Η ΠΡΩΤΗ αντίδραση από τη Λευκωσία ήταν στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έσπευσε να αναφερθεί και σε προηγούμενες ενέργειες του Βρετανού αξιωματούχου (στο Κραν Μοντανά). Είπε πως «η όλη στάση του Άλαν Ντάνκαν το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Βρετανία». Είπε με έντονο τρόπο πως «υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν. Θέλω να πιστεύω και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό...», υπενθυμίζοντας «τη στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα, η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες». 

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως τέτοιες ενέργειες, τέτοιες συμπεριφορές που επηρεάζουν, πλήττουν τα κυπριακά συμφέροντα πρέπει να τυγχάνουν ανάλογων απαντήσεων. Και η Βρετανία πρέπει να πάρει τις απαντήσεις της και στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και επί του εδάφους. Οφείλει πλέον η Λευκωσία να θέτει εμπόδια και να αναθεωρήσει πρακτικές και προσεγγίσεις ως προς τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. Να μην διευκολύνουμε αλλά να δυσκολεύουμε την προσπάθεια μέχρι να αλλάξει στάση το Λονδίνο. Ταυτόχρονα, θεωρούμε πως πρέπει να ανοίξει θέμα Βάσεων. Το δεύτερο μέτωπο ήταν πάντα ανοικτό και αυτό λόγω της στάσης της επίσημης Βρετανίας. Να δοθούν, συνεπώς, απαντήσεις εδώ και τώρα. 
 

1 σχόλιο:

  1. Πολυ σωστα πρεπει να ανοιξει θεμα βασεων, οχι διευκολυνσεις στις διαπραγματευσεις εξοδους κλπ αλλα το βασικοτερο ειναι εστω και τωρα με κοινη προσπαθεια αμεση ενοικιαση Α/Α φρεγατας απο Γαλλια στα Κυπριακα υδατα με μονιμη συνοδεια Υ/Β και να βγουν τα καβουρια απο τις τσεπες κυριως των Κυπριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.