26/5/19

Δουλεύοντας εναντίον των fake news ενόψει Ευρωεκλογών

Και γιατί η αναμέτρηση της Ευρώπης με τα trolls του διαδικτύου παραμένει ακόμα άνιση.

Η εσκεμμένη παραπληροφόρηση δεν είναι κάτι καινούριο, πάντα υπήρχε.

Της Κυριακής Αξιώτη
Ο «κίτρινος Τύπος», η σκληρή προπαγάνδα από μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης και οι τεχνικές που χρησιμοποιούσαν τα εκάστοτε απολυταρχικά καθεστώτα προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να φέρουν τις καταστάσεις στα μέτρα τους -αν και συνεχίζουν να υπάρχουν- έδωσαν στις περισσότερες περιπτώσεις τη θέση τους στις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται με τους ίδιους στόχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ψηφιακά περιβάλλοντα.

Τα κοινωνικά μέσα άλλωστε είναι αυτά που έχουν σήμερα τη δύναμη και αυτά σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και όσοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν αντιλήψεις, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις. Κι αυτό είναι κάτι που απαιτεί μεγάλη προσοχή αν σκεφτεί κανείς πως σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το 83% των Ευρωπαίων θεωρεί τις ψευδείς ειδήσεις –οι οποίες συντελούν στον πολλαπλασιασμό των συντηρητικών φωνών στην Ε.Ε., στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών και στη διάδοση του εξτρεμισμού– απειλή για τη δημοκρατία, ωστόσο ελάχιστοι μπορούν να τις αναγνωρίσουν.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, η Κομισιόν λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές ζήτησε από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες (Google, Facebook και Twitter) να συνεργαστούν με τους διαφημιστές και να αναλάβουν από κοινού μέτρα για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για τη δημοκρατία. Πριν από μερικές μέρες ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μήνυμά της επέπληξε τις εν λόγω πλατφόρμες τονίζοντας πως δεν κάνουν αρκετά για την αντιμετώπιση των fake news κατά την περίοδο των ευρωεκλογών, επτά μήνες μετά τη δέσμευσή τους να κάνουν περισσότερα.

Την τεράστια σημασία του συστηματικού ελέγχου των γεγονότων και των ειδήσεων πριν από τη δημοσίευσή τους έχουν αντιληφθεί και δεκάδες άλλες ομάδες έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο που σταδιακά μέσα στα χρόνια εξελίχθηκαν στα πρώτα αυτόνομα ευρωπαϊκά τμήματα ελέγχου ειδήσεων (fact-checking). Ένα από αυτά είναι και το Soma Project, μια πρωτοβουλία που μεταξύ άλλων λαμβάνει τη στήριξη του Athens Technology Center. Ο κ. Νίκος Σαρρής, επικεφαλής του ATC, μίλησε στη HuffPost Greece για τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ομάδα του με στόχο την καταπολέμηση της κυκλοφορίας των fake news στο διαδίκτυο αλλά και το φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ακόμα κι αν κάποιοι τείνουν να γυρνούν το βλέμμα αλλού.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

1 σχόλιο:

  1. Ναι... οι ίδιοι οι οικοδόμοι των φεϊκ νιούζ,κάνουν πως φοβούνται τα φέϊκ νιούζ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.