30/5/19

H Συστηματική Εξόντωση των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή και η Αδιάφορη Χριστιανική Δύση

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Διαπιστώνεται ότι οι επιπτώσεις από τις τραγικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την άνοδο του Ισλαμικού εξτρεμισμού είναι πολλές και σε πολλά θέματα. Μία από τις πλέον σοβαρές, που η «πολιτισμένη» Χριστιανική Δύση θα έπρεπε να είχε εστιάσει και να είχε  επιμείνει, είναι το άγνωστο και αδιάφορο για τους «ψευτοπροοδευτικούς διανοητές» και εραστές των πολυπολιτισμικών εθνών και κρατών, δηλαδή το θέμα της τεράστιας μείωσης του χριστιανικού πληθυσμού σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και τους λόγους που το προκαλούν. Στις  περιοχές που ζούσαν οι Χριστιανοί, όπως στην Συρία και στο Ιράκ, στην Αίγυπτο, ακόμη και στην Παλαιστίνη, την κοιτίδα του Χριστιανισμού,  η κατάσταση είναι  δραματική και ανησυχητική για το μέλλον, που για ορισμένους αναλυτές, σε λίγο θα έχουμε μια Μέση Ανατολή, χωρίς ή με ελάχιστους Χριστιανούς!

Ραγδαία Μείωση των Χριστιανών
To φαινόμενο της ραγδαίας μείωσης των χριστιανών στην Μέση Ανατολή, δεν είναι πρόσφατο.   Σε πρόσφατο άρθρο του γράφοντος τον Δεκέμβριο του  2018**, είχαμε επισημάνει το γεγονός. Είχαμε αναφερθεί στο θέμα με στοιχεία που αναφέρθηκαν σε άρθρο του 2015, της  εφημερίδος Yedioth Ahronoth, από τον δημοσιογράφο Γκαϊ Μπεσόρ ο οποίος αποκάλυπτε τα εξής:
Στο Ιράκ, οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,5 εκατ. το 2003 σε 250 χιλ.
Στη Συρία, οι Χριστιανοί έχουν μειωθεί από 1,75 εκατ. το 2010 σε 450 χιλ.
Στην Αίγυπτο, οι Κόπτες Χριστιανοί έχουν μειωθεί κατά 1,25 εκατ. σε σχέση με το 2011, που αριθμούσαν 9,5 εκατ.
Στον Λίβανο, οι Χριστιανοί που ανέρχονται σε ένα  εκατ. ζουν υπό τη σκιά του Σιϊτικού καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει η Χεζμπολλάχ.
Τα στοιχεία είναι του 2015 και αναμένεται  ότι τα τελικά στοιχεία, που θα δοθούν μετά το τέλος του πολέμου στην Συρία, θα είναι συντριπτικά πολύ χειρότερα από τα προαναφερθέντα.   

 Ακόμη και στην Παλαιστίνη, στους Αγίους Τόπους και συγκεκριμένα στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α.) παρατηρείται μεγάλη μείωση του Χριστιανικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πόλη της γέννησης του Χριστού, την Βηθλεέμ, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείτο παλιότερα από Χριστιανούς σε ποσοστό 90%, τώρα επικρατούν οι Μουσουλμάνοι, που αγγίζουν το 65% των κατοίκων, όπως τα ίδια συμβαίνουν και στην άλλη μεγάλη χριστιανική πόλη, την πόλη του Χριστού,  την Ναζαρέτ, όπου το ποσοστό των Χριστιανών μειώθηκε δραματικά. Και όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο έγκυρού δημοσιογραφικού ιστότοπου «Times of Israel», οι ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Ισραήλ (κυρίως Παλαιστίνιοι)  ανέρχονται πλέον  σε 160.000.

Βιαιότητες και Τρομοκρατία στην Παλαιστίνη.

          Και αν στην Συρία και στο Ιράκ η ραγδαία μείωση των Χριστιανών έχει λόγο και αιτία εξαιτίας του πολέμου και της ανάπτυξης Ισλαμιστικών ακραίων οργανώσεων, που προέβησαν σε σφαγές και διώξεις κατά των Χριστιανών στην περιοχή, στην Παλαιστίνη, στους Αγίους Τόπους του Χριστιανισμού, που γεννήθηκε, περπάτησε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Σωτήρας Χριστός μας τι συμβαίνει και μειώνεται ο αριθμός των Χριστιανών; Δεν αναφέρονται καθόλου περιστατικά βίας και τρομοκρατίας των Μουσουλμάνων Παλαιστινίων κατά  Χριστιανών Παλαιστινίων και υπάρχει συσκότιση πληροφοριών, όπως καταγγέλλει πρόσφατα σε άρθρο του ο Δρ. Έντυ Κοέν , Ισραηλινός συγγραφέας και ερευνητής του  BESA Center. Μάλιστα ο Δρ Κοέν αναφέρεται σε πρόσφατα περιστατικά που συνέβησαν στην Παλαιστινιακή Αρχή (Δυτική Όχθη) και παρέμειναν άγνωστα, αφού ούτε στον Παλαιστινιακό, ούτε στον Ισραηλινό και Διεθνή τύπο δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό. Συγκεκριμένα γράφει σε άρθρο του ο Κοέν: 
  Σχετική εικόνα
Στις 25 Απριλίου, οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι του χριστιανικού χωριού Τζίφνα  κοντά στη Ραμάλα ζήτησαν από την Παλαιστινιακή Αρχή να τους προστατεύσει αφού τους επιτέθηκαν δεκάδες οπλισμένοι μουσουλμάνοι της Fatah, που  ήρθαν στο χωριό, πυροβόλησαν εκατοντάδες σφαίρες στον αέρα, έριξαν βόμβες πετρελαίου, φωνάζοντας κατάρα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη δημόσια ιδιοκτησία. Ήταν θαυμαστό ότι δεν υπήρχαν νεκροί ή τραυματίες. Παρά τις κραυγές των κατοίκων για βοήθεια, η αστυνομία της Π.Α. δεν επέμβει κατά τις ώρες του χάος. Δεν έχουν συλλάβει κανέναν ύποπτο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εκβιαστές κάλεσαν τους κατοίκους να πληρώσουν το jizya - έναν φόρο κεφαλής που εισπράττεται σε ολόκληρη την ιστορία σε μη μουσουλμανικές μειονότητες υπό ισλαμική διακυβέρνηση, όπως είχε επιβάλλει το ISIS   στις χριστιανικές κοινότητες του Ιράκ και της Συρίας.  
Το δεύτερο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας της 13ης Μαΐου. Οι βανδάλοι έσκαψαν σε μια εκκλησία της Μαρωνιτικής κοινότητας στο κέντρο της Βηθλεέμ, τον βεβήλωσαν  και έκλεψαν ακριβό εξοπλισμό που ανήκε στην εκκλησία.  
Τρεις ημέρες αργότερα ήταν η σειρά της Αγγλικανικής εκκλησίας στο χωριό Aμπούντ , δυτικά της Ραμάλα. Οι βάνδαλοι άνοιξαν  το φράχτη, έσπασαν τα παράθυρα, βεβήλωσαν το εσωτερικό της εκκλησίας και κατέστρεψαν τον εσωτερικό χώρο και έκλεψαν πολύτιμα αντικείμενα και εξοπλισμό.  
Όπως και στα δύο προηγούμενα περιστατικά, κανένας ύποπτος δεν συνελήφθη.

Σε ότι αφορά την  εκκλησία των Μαρωνιτών στη Βηθλεέμ αυτή είναι η έκτη φορά που  έχει υποστεί βανδαλισμούς και κλοπές, συμπεριλαμβανομένης μιας εμπρηστικής επίθεσης το 2015 που προκάλεσε σημαντικές ζημιές και ανάγκασαν την εκκλησία να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όμως ουδέν αναφέρθηκε στον Παλαιστινιακό τύπο και όπως ισχυρίζεται ο Κοέν, δεν θα γίνει καμιά σύλληψη από την Π.Α.  καθόσον το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει την ΠΑ είναι ότι τέτοια γεγονότα να μην διαρρέουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Φατάχ ασκεί τακτικά έντονη πίεση στους χριστιανούς να μην αναφέρουν τις πράξεις βίας και βανδαλισμού από τις οποίες συχνά υποφέρουν, καθώς αυτή η δημοσιότητα θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της ΠΑ ως παράγοντα ικανό να προστατεύσει τη ζωή και την ιδιοκτησία της χριστιανικής μειονότητας υπό την κυριαρχία της. Η εικόνα μιας ριζοσπαστικής Π.Α.  θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη μαζική διεθνή και ιδιαίτερα ευρωπαϊκή βοήθεια που λαμβάνει η ΠΑ.

Σχέδιο Αφανισμού  Χριστιανών

Τι συμβαίνει και κανείς δεν ασχολείται; Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ιλαϊ Φερζλί, χριστιανός ορθόδοξος  ο ίδιος, μιλώντας στην Καθημερινή της 6/1/19,  έκανε λόγο για εν εξελίξει «σχέδιο αφανισμού των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή ώστε η ιδέα του Ιησού Χριστού να καταστεί σε βάθος χρόνου μύθος».
Ο αντιπρόεδρος του Λιβανικού Κοινοβουλίου επέμεινε, στη σχεδιασμένη στοχοποίηση από «παγκόσμιες δυνάμεις», τις οποίες, ωστόσο, δεν κατονόμασε. «Αν μείνουν οι εκκλησίες άδεια κουφάρια, τότε θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους, να απαλείψουν στη συνείδηση των ανθρώπων την Καινή Διαθήκη από τη Μέση Ανατολή και να παραμείνει μόνο η Παλαιά Διαθήκη», υποστήριξε. Ο ίδιος ακόμη υποστήριξε, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον χριστιανών στην Αίγυπτο, ότι «η τρομοκρατία σε αυτή τη μεγάλη χώρα είναι 100% εισαγόμενη από τη Μέση Ανατολή» και πρότεινε τη Βηρυτό ως το κέντρο διαλόγου μεταξύ των θρησκειών της Μέσης Ανατολής, ώστε να βρεθεί τρόπος αρμονικής συνύπαρξης τους.

Επίλογος

Είναι γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί  αποφεύγουν να αναφέρονται λόγω φόβου  δημοσίως για τέτοια περιστατικά βίας, εκτιμούν   ότι η μουσουλμανική επιθετικότητα εναντίον τους θα κλιμακωθεί.  Η συνεχιζόμενη εξαφάνιση της χριστιανικής μειονότητας όχι μόνο από την Π.Α. αλλά  και τις ισλαμικές χώρες της περιοχής ,  σε εντυπωσιακή αντίθεση με την ανάπτυξη, την ευημερία και την αυξανόμενη ένταξη της χριστιανικής κοινότητας μέσα στο Ισραήλ. Και αυτό είναι εμφανές για όποιο επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Άγια Προσκυνήματα του Χριστιανισμού. Επικρατεί απόλυτη ασφάλεια και ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης. Βέβαια, κάπου κάπου έχουμε και κάποιο ασήμαντο περιστατικό βίας ή παρενόχλησης (σπάσιμο παραθύρου από πέτρα, ή γράψιμο στον τοίχο μιας εκκλησίας), έργο ελαχίστων φανατικών θρησκευτικών αντιλήψεων Εβραίων, που σε αυτή την περίπτωση και δημοσιοποιούνται και συλλαμβάνονται οι υπεύθυνοι. Επιτέλους κάτι  πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτή η χριστιανική αιμορραγία στην Μέση Ανατολή και γενικά σε περιοχές που κυριαρχεί ο Ισλαμισμός. Η δημοσιότητα τέτοιων γεγονότων, η σκληρή τιμωρία των υπευθύνων, η λήψη νομοθετικών και άλλων αποτρεπτικών μέτρων θα πρέπει να γίνει μέλημα και προσπάθεια των κυβερνήσεων όλων των κρατών της Μέσης Ανατολής , Βορείου Αφρικής και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν θρησκευτικές κοινότητες. Θα πρέπει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και ιδιαίτερα  τα Χριστιανικά κράτη, να απαιτήσουν με πιέσεις στις ηγεσίες των Ισλαμικών κρατών να λάβουν μέτρα για το δικαίωμα και την  ελευθερία εκδήλωσης της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στη λατρεία, την τήρηση, την πρακτική εξάσκηση και τη διδασκαλία, όπως προβλέπεται  [Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Άρθρο 18, ΔΣΑΠΔ, Άρθρο 18(1), Διακήρυξη του ΟΗΕ του 1981, Άρθρο 1, Έγγραφο ΟΑΣΕ της Διακήρυξης της Βιέννης, Άρθρο 16(δ) [ 16.4].   Εκτιμάται ότι,  η  συνεχιζόμενη διεθνής αδιαφορία της Χριστιανικής Δύσης,  περί της κακομεταχείρισης και της δίωξης των χριστιανών στην Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σύντομα  στην εξαφάνιση του Χριστιανισμού από τον τόπο όπου εμφανίστηκε.



* Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α., πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ, πρώην Αξιωματικός επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S. Army), κατέχει Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

2 σχόλια:

  1. Σὲ λίγο καὶ στὴν Εὐρώπη.
    Κάποιοι εὐρωπαῖοι δὲν ἔχουν κατανοήσει καλῶς τὸ Ἰσλὰμ εἴτε εἶναι ἀντίχριστοι ἢ διαπράσσουν Ὕβριν θεωρώντας τὸν Δυτικὸ πολιτισμό (χωρὶς τὶς χριστιανικές του ρίζες;) ὑποσυνείδητα ἀνώτερο ὅλων, ποὺ θὰ ἐνσωματώσῃ ἄπαντα τὰ ἔθνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι εξοντώνονται οι Χριστιανοί απανταχού τού μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο, θεωρείται πια δεδομένο και δεν ξεσηκώνει κόσμο, όπως πριν δύο μήνες ο Αυστραλός μακελάρης. Τότε ξεσηκώθηκε σύσσωμος ο κόσμος (και) στην Δύση, για να αποδείξει την συμπαράστασή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.