6/5/19

Οι S-400, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι Κούρδοι, η Κύπρος και η Ελλάδα

Του Σάββα Καλεντερίδη
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Τουρκία δημοσιεύονται ειδήσεις και άρθρα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάνουν δηλώσεις και αναφέρονται στις επαφές που κάνουν με τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν λύση στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.
Συγκεκριμένα, ο Γιουτζέλ Καγιάογλου μεταφέρει στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Türkiye» αναφορά που έκανε ο Ερντογάν στους επιτελείς της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Ερντογάν είπε: «Πρότεινα στον Τραμπ τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ΗΠΑ-Τουρκίας που θα εξετάσει το θέμα των S-400, στην οποία θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα, πηγές του AKP αναφέρουν ότι ο Τραμπ είδε με καλό μάτι την πρόταση του Ερντογάν, κάτι που όμως δεν είδαμε να αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που εκδόθηκε τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, η οποία έκανε αναφορά στο θέμα της κοινής επιτροπής ενώ η αμερικανική όχι.
Οι ίδιες πηγές του AKP μιλούν για αρνητικό κλίμα σε ένα τμήμα της διοίκησης των ΗΠΑ απέναντι στην πρόταση Ερντογάν.
Ο Ερντογάν στην Κεντρική Επιτροπή του AKP ανέφερε ότι αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τραμπ, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ενημέρωσε για τα όσα διαμείφθηκαν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα του εξήγησε την πρότασή του για την δημιουργία της κοινής επιτροπής.
Το ίδιο ενδιαφέρουσες ήταν και οι αποκαλύψεις που έκανε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφο του NTV, στην Έκθεση Αμυντικού Υλικού IDEF 2019, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ακάρ ανέφερε ότι στις επαφές που έκανε με τον ειδικό διπλωματικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το θέμα της Συρίας, πρέσβη Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα, ζήτησε από τις ΗΠΑ στη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί στη Συρία να μην υπάρχουν μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σε απόσταση 30-40 χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας, και τον έλεγχο της ζώνης να τον έχουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία με δυνάμεις των ΗΠΑ.
Επίσης ο Ακάρ είπε ότι μετέφερε στον Αμερικανό διπλωμάτη τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας.
Όσον αφορά τα F-35, ο Ακάρ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποβληθεί η Τουρκία από την ομάδα των εννέα κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής τους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στη συμφωνία άρθρο που να λέει «αν πάρετε τους S-400 αποβάλλεστε από την ομάδα».
Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, καθώς και ότι έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής τέσσερα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, τα οποία τα χρησιμοποιούν οι Τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί στις ΗΠΑ για την εκπαίδευσή τους. Μάλιστα είπε ότι αναμένει τον Νοέμβριο να παραδοθούν αεροσκάφη F-35 και να μεταφερθούν στη Μαλάτεια, όπου όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή τους.
Αναφερόμενος δε στο... καυτό θέμα, είπε: «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι τα F-35 δεν θα επηρεαστούν από τους S-400 που θα παραλάβει η Τουρκία. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κι άλλα. Εμείς τους λέμε, αν έχετε κάποια πρόταση για το θέμα, εμείς θα πάρουμε τα μέτρα μας για να σας ικανοποιήσουμε».
Τέλος, σε ερώτηση αν οι S-400 τεθούν σε αποθήκευση ή εγκατασταθούν σε άλλη χώρα, ο Ακάρ είπε: «Ας αφήσουμε τα σενάρια. Έχουμε με τη Ρωσία μια συμφωνία η οποία έχει συγκεκριμένα άρθρα, και με βάση αυτά κινούμαστε. Επίσης εξετάζουμε και την πρόταση που μας έκαναν οι ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2019 για να πάρουμε τους Patriot. Η πρόταση αυτή είναι καλύτερη από τις προηγούμενες και εξετάζεται από τους αρμοδίους».
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κρατική εταιρεία αμυντικών συστημάτων της Ρωσίας Rostec εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Η Τουρκία υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις για τους S-400, κρατώντας όμως μια αποφασιστική στάση».
Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε: «Εάν η Τουρκία θέλει να πάρει ρωσικά αεροσκάφη τύπου Su-57, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στο θέμα αυτό. Όσον αφορά τους S-400, θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους μέχρι το τέλος του 2019».
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μια είδηση της τελευταίας στιγμής έφθασε στην Τουρκία την Παρασκευή. Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της Διοίκησης στο Στρατηγείου του ΝΑΤΟ (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE), οι Τούρκοι αξιωματικοί και διπλωμάτες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την πρόσκληση των Ελλήνων της Κύπρου στην τελετή.
Με την είδηση αυτή να περάσουμε στις συνέπειες που θα έχει για την Κύπρο και την Ελλάδα πιθανή παραλαβή των S-400 από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη Σιουκρού Ελεκντάγ, οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και την ίδια μέρα θα κάνουν μέλος του ΝΑΤΟ την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μάλλον η πρόσκληση των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο SHAPE, που προκάλεσε την επεισοδιακή αποχώρηση των Τούρκων επισήμων, να ήταν ίσως το πιο δυνατό μήνυμα που έδωσαν οι ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, στην Τουρκία.
Επίσης, να τονίσουμε ότι ο Ελεκντάγ προειδοποιεί την Τουρκία ότι αν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αυτό θα οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεών της και με την ΕΕ, αφού οι περισσότερες από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εργάζονται από τώρα σε τρία βασικά σενάρια.
  • Το ένα είναι να δεχτούν οι ΗΠΑ παραλάβει η Τουρκία τους S-400 υπό τον όρο να τους αποθηκεύσει ή να τους στείλει σε άλλη χώρα.
  • Το δεύτερο είναι να μην τους παραλάβει καθόλου, παίρνοντας ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ στο θέμα των Κούρδων και ίσως στην Κύπρο και την Ελλάδα.
  • Το τρίτο είναι να τους παραλάβει χωρίς καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ, εξέλιξη που θα την οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ και σε ακόμα πιο στενή συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς.
Και τα τρία σενάρια έχουν πολλή δουλειά, με εκατοντάδες παραμέτρους, που πρέπει να ακονίσουν πολύ το μυαλό τους οι Έλληνες επιτελείς και διπλωμάτες για να τα επεξεργαστούν και να μη βρεθούμε άλλη μια φορά απροετοίμαστοι.
Δημοσιεύεται στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

11 σχόλια:

  1. Εσείς ποιο σενάριο πιστεύετε για πιθανότερο κύριε Καλεντερίδη;

    Πιστεύετε ότι ακόμη και αν δεν πάρουν τους S-400 οι Τούρκοι είναι δυνατόν τώρα πια να τους δώσουν τα f-35 οι Αμερικανοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευριπίδης Μπίλλης
      ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ S400 Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ,;;
      Προφανώς για το Ισραήλ που είναι ο στόχος του. Άρα μάλλον θα επιμείνει και κυρίως λόγω Ισραήλ θα βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ. Κτλ ... Εκτός αν καταφέρουν οι Αμερικανοί και τον ρίξουν. Τώρα τι συμφέρει εμας, ο Ερντογάν ή η πτώση του στην κρίση σας.

      Διαγραφή
  2. Τά βασικά σενάρια:
    Α) να δεχτούν οι ΗΠΑ παραλάβει η Τουρκία τους S-400 υπό τον όρο να τους αποθηκεύσει ή να τους στείλει σε άλλη χώρα (σενάριο τῶν ΗΠΑ, κατάλληλο γιά μιά Ἑλλάδα ἐποχῆς Σημίτη, δηλαδή ἐλεγχόμενη, μέ τόν Παγκαλο νά ἀποκαλύπτῃ στήν κατάπληκτη Ὠλμπράϊτ ὅτι ἡ Κύπρος ἐπρόκειτο νά προμηθευθῆ τoύς S-300, ἀλλά ὄχι γιά τήν Τουρκία τοῦ Ἐρντογκάν -ἄρα τό σενάριο αὐτό περιλαμβάνει καί προϋποθέτει τήν άνατροπή τοῦ Ἐρντογκάν).
    Β) να μην τους παραλάβει καθόλου ἡ Τουρκία, παίρνοντας ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ αα) Καί στο θέμα των Κούρδων ββ)και ίσως στην Κύπρο- ἐννοεῖται, μέ νομότυπη διεθνῆ διευθέτηση καί γγ) Και στην Ελλάδα (μέ ὠμή βία). -Μοιάζει μέν ὡς πιθανό σενάριο, ἀλλά προϋποθέτει ὁριστική κωλοτούμπα Τουρκίας, κόντρα σέ ἀνερχόμενη ἰσχύ Ρωσίας, ἄρα καί ἐπί Ἐρντογκάν ἀποκλείεται, καί γενικώτερα ἀποκλείεται, διότι τό μόνομα ἀνοικτό δίπορτο γιά τήν Τουρκία εἶναι θεμελιώδης βάση τῆς διεθνοῦς πολιτικῆς της ἀπό πρό τοῦ 1940. Δέν ἀποκλείεται ὅμως ἡ Τουρκία νά ἐμπαίξῃ τήν Δύση, γιά νά λάβῃ τα ἀνταλλάγματα αὐτά.
    Γ) να τους παραλάβει ἡ Τουρκία, τούς S-400, χωρίς καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ, εξέλιξη που [Δέν] θα την οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ ἀλλά σε πιο στενή συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς, ὑπό τόν σχετικό ἔλεγχο καί σχετική καθοδήγηση τῶν ΗΠΑ. Τό σενάριο αὐτό εἶναι λίαν ἐπικίνδυνο διότι θά ἀποτελῆ τήν πλήρη ἱκανοποίηση τῆς στόχευσης τῆς Τουρκίας, ἀφοῦ θά τήν στρέψη χάριν τοῦ Ἰσραήλ καί κατ' αἴτηση τῶν ΗΠΑ ἀποκλειστικά κατά τῆς Ἐλλάδος. Ἄλλωστε τυχόν ἀντιπαράθεση τῆς Τουρκίας μέ τό Ἰσραήλ στήν Ἀνατολική Μεσόγειο εἶναι κάτι πού τρέμει ἡ Τουρκία, μέ ἤ χωρίς τούς S-400.

    Ὑπάρχει καί 4ο σενάριο: Πρίν πάρει τούς S-400 ἡ Τουρκία, ἐνισχύοντας τούς δεσμούς της μέ τήν Ρωσία, καθισταμένη συγχρόνως ὑπολογήσιμος ἀντίπαλος γιά τό Ἰσραήλ, νά ἐμπλακῆ σέ σοβαρή πολεμική διένεξη μέ τήν Ἑλλάδα, καί νά νικήσῃ ἡ Ἐλλάδα, μέ τήν βοήθεια ἐννοεῖται τῶν ΗΠΑ, οὕτως ὥστε [μέ μιά ἀποστασιοποίηση τῆς Ρωσίας ἀπό τήν σύγκρουση, μέ ἀντάλλαγμα μελλοντικῶν καλλίτερων οἰκονομικῶν σχέσεων Ρωσίας Ἑλλάδος] νά κοπῆ ὁ βῆχας μιά γιά πάντα στήν προσπάθεια τῆς ἀκόμη ὁλόκληρης Τουρκίας νά ἀποσπάσῃ τήν Μικρά Ἀσία ἀπό τήν δυτική ἐπιρροή καί νά τήν προσαρτήσῃ γεωστρατηγικῶς στήν Ρωσία.

    Ἀπό τήν δική μας πλευρά, ἀνεξαρτήτως παντός ἄλλου, πρέπει νά διασφαλισθῆ ὅτι καί ἀπό πλευρᾶς ΗΠΑ καί ἀπό πλευρᾶς Ρωσίας δέν θά θιγῆ ἡ ἀκεραιότητα τῆς Ἑλλάδος, μετά τόν πόλεμο Ἑλλάδας Τουρκίας, καί ὅτι, ἄν τυχόν πάρῃ ἡ Τουρκία S-400 χωρίς νά τήν σταματήσῃ τό ἐνδεχόμενο στρατιωτικῆς της ἤττας, πρέπει νά πάρῃ ὁπωσδήποτε καί ἀμέσως ἀντίστοιχα κλπ ὅπλα καί ἡ Ἑλλάδα.
    Τυχόν δέ μισόλογα τῶν ΗΠΑ στή ἄμεση καί ούσιαστική μας ἐνίσχυση πρέπει νά μᾶς δέσουν ἔστω συγκυριακά μέ τήν Ρωσία, ὥστε νά μή τεθῆ τό θέμα ἄνετης ὑπεροπλίας τῆς Τουρκίας σέ βάρος μας, οὔτε γιά τρεῖς μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο να ονειρεύεστε....ωραιότερο όμως να λογικεύεστε.
    Ο κύβος ερρίφθη αγαπητοί συν΄Έλληνες.
    Η Τουρκία πέρασε τον Ρουβίκωνα....τα΄χε τετρακόσια.
    Η Ρωσία που έφτιαξε τους τετρακόσια, πήρε με συμβόλαιο-σύμβαση την επικαρπία των Στενών και πολλά άλλα.
    Η USA έχει καταντήσει αερικό,όρα Βενεζουέλα.
    Οι δύο υπερδυνάμεις Ρωσία και Κίνα, έχουν γονατίσει από κάθε άποψη το ξετιναγμένο θηρίο,που αιμορραγεί μέσα στην παγκόσμια οργή και περιφρόνηση.
    Οι φουκαριάρηδες οι Εβραίοι, μ΄αυτό το "ταλέντο"τον Νετανιάχου ψάχνουν για επιχειρησιακό βάθος,στο άλλο "ταλέντο" της Κύπρου τον Αναστασιάδη...Τρομάρα τους.
    Φίλοι στρατηγοί του Ισραήλ το "ταλέντο" για να γλυτώσει τη φυλακή σας την έφερε, αδιαφορώντας για την Πατρίδα σας....ο Θεός και η ψυχή σας.
    Εμείς εδώ έχουμε χειρότερα.
    Καλά Αλ6 με όλο αυτό το σκυλολόϊ αντάμα σας εύχομαι το πιο ανώδυνο τέλος αν γίνεται....πάρε και τον Κούλη παρέα.
    Η συνέχεια με λεπτομέρειες το Σαββατοκύριακο....
    Αυτά και μη χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ενάχλησαν οι συμμαχίες της Ελλάδας? Πιό φιλορώσος γίνεσαι Ερντογάν ...

      Ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Συρία έχουν τελειώσει ακόμα ...και άς μήν ξεχνάς αυτές οι διαλυμένες χώρες ήταν σύμμαχοι της Ρωσίας ΟΧΙ των ΗΠΑ.

      Οι σύμμαχοι Ρωσίας καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλον. ΠΧ Σερβία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, ... κλπ ...
      Δέν το επικροτώ φυσικά αλλά είναι μία πραγματικότιτα. ΠΧ πιά χώρα ειναι σε καλύτερη θέση η σύμμαχος της Ρωσίας Συρία ή η συμμαχός των ΗΠΑ Ισπανία?

      Οι "φουκαριάριδες" του Ισραήλ βομβαρδίζουν στόχους εντός Συρίας όποτε τους καπνίσει και η 'υπερδύναμη' Ρώσοι λουφάζουν πίσω από Σ300... ΛΟΛ

      Διαγραφή
  4. There is a 4th scenario much better than any of the 3 suggested here. Destroy the S-400. Israel, that has 100% the support of the US, wouñd do just that. Let's find out where the US stands with us and suggest a joint operation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την απάντηση στην πιθανότητα υλοποίησης των σεναρίων θα μας έδινε το αν ξέραμε τον ρόλλο ή την φύση του Ερδογκάν.
    1)είναι ο Ερδογκάν πράκτορας των ΗΠΑ;
    Αν ναι,τότε η τουρκία θα πάρει τους S-400 και τα F-35 στην συνέχεια και το πιθανότερο είναι να παρεκτοπιστούν οι κούρδοι γιά χάρη της τουρκίας.
    2) Δεν είναι ο Ερδογκάν πράκτορας των ΗΠΑ;
    Αν ναι,τότε πάλι η τουρκία θα πάρει τους S-400 γιατί τους θεωρεί σημαντικούς γιά τη εθνική της ασφάλεια και πολύ πιθανόν να πάρει και τα F-35 γιατί ο Ερδογκάν θα έρθει σε έναν συμβιβασμό με την Δύση ή οποία ακούει τουρκία και παθαίνει μονίμως ονείρωξη...
    3) Είναι ο Ερδογκάν πρώην πράκτορας των ΗΠΑ που όμως οι ΗΠΑ ήθελαν, αλλά απέτυχαν να βγάλουν από την μέση;
    Αν ναι,τότε μην τον είδατε τον Παναή...
    Η τουρκία όχι μόνο θα φύγει από το ΝΑΤΟ αφού πάρει τους S-400,αλλά και θα στραφεί εναντίον της Δύσης και πριν φύγει θα κοιτάξει να πάρει ό,τι άλλο μπορεί από την Δύση.

    Τέλος,υπάρχει μία ακόμη πιθανότητα γιά τη φύση του Ερντογκάν που οδηγεί επίσης στο 3ο αποτέλεσμα:Το να είναι κρυπτοχριστιανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουμε ότι η τουρκία θα βγεί και πάλι κερδισμένη.
      Σίγουρα με τα S-400 ,πολύ πιθανόν και με τα F-35, με την ακμάζουσα βιομηχανία της και με τον εγωϊσμό της σε ικανοποιητικότατο επίπεδο.
      Οσον αφορά εμάς,εμείς ας δούμε πως θα φάμε ο ένας τον άλλον,ποιός είναι καλύτερος από τον άλλον και ποιόν ξένον θα γλύψουμε δουλικά περισσότερο, μπας και μας πετάξει κανά ψίχουλο ή έστω πολλά ψίχουλα...
      Η αντίδρασή μας με την νεοφιλελεύθερη λογική μας θα είναι απλά μηδαμινή.
      Ούτε καν την τελευταία πιθανότητα που είναι η πλέον ευνοϊκή γιά εμάς δεν θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε.

      Διαγραφή
  6. 1)"Και τα τρία σενάρια έχουν πολλή δουλειά, με εκατοντάδες παραμέτρους, που πρέπει να ακονίσουν πολύ το μυαλό τους οι Έλληνες επιτελείς και διπλωμάτες για να τα επεξεργαστούν και να μη βρεθούμε άλλη μια φορά απροετοίμαστοι".

    2)Η 'προοδευτική' απάντηση για το 3ο σενάριο:
    (διά 1ο και 2ο σενάριο προφανώς δεν θα υπάρξει απάντηση, μόνο 'ακόνισμα μυαλού')

    Το γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού θα συγκαλέση την πρώτη συνεδριάση του, μελλοντικώς, νεοσύστατου "Συμβουλίου Ασφαλείας του Πολίτη".
    Θα πάρουν μέρος οι 'πετυχημένοι' έμπειροι διπλωμάτες που έφεραν πέρας την πολύ δύσκολη "Συμφωνία των Πρεσπών", όπου 'πήραμε και δεν δώσαμε', καθώς και απόστρατοι επιτελικοί, στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.
    Ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θα κάνει κατ'αρχἀς εισηγήσεις για φλέγοντα ζητήματα όπως για τα 'ανθρώπινα δικαιώματα' των μεταναστών και των προσφύγων. Εν συνεχεία θα μιλήσει για την ανάγκη της μείωσης των εξοπλισμών και της αύξησης των 'κοινωνικών μερισμάτων', καθώς και για το κίνδυνο της επανεμφάνισης πατριωτισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
    Διά τους S-400 και για άλλους εξοπλισμούς της Τουρκίας, πιθανώς θα προταθεί να προσφύγουμε στο Α.Δ.Α.Δ. στην Ε.Ε. και στον Ο.Η.Ε.΄
    Μετά θα γίνουν και πολλές ομιλίες από μέλη αντιπολεμικού κινήματος στην Ελλάδα.
    Στο τέλος θα αποφασιθεί ότι η Ελλάδα θα παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ όσες βάσεις χρειάζεται, δια την μετεγκατάσταση αυτών που βρίσκονται σε Τουρκικό έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἡ παρουσία τῶν S-400 στήν Τουρκία, προοιωνίζεται τήν ὁλοένα αὐξανόμενη Ρωσική παρουσία στήν Τουρκία, αὔξηση τήν ὁποία ὁ Ἐρντογκάν ἤδη προσπαθεῖ νά "πουλήσει" στίς ΗΠΑ, προσφέροντας ὅτι αὐτή δέν θά συμβῆ, καί ζητώντας γιά ἀντάλλαγμα τήν ἀπεμπλοκή στήν λήψη τῶν Ἔφ-35 τῶν ΗΠΑ ἀπό τήν Τουρκία.

    Ὑπάρχει ὅμως καί ἡ ἑξῆς παράμετρος. Ὁ Ἐρντογκάν, κάποτε θά φύγῃ, καί ἀνεξαρτήτως τοῦ ποῖος καί πῶς θά τόν ἔχῃ διαδεχθῆ, θά τεθῆ θέμα ἐπιβιώσεως τῶν μελῶν τῆς οἰκογενείας τοῦ Ἐρντογκάν. Μόνο μέ τήν προστασία τῶν Ρώσων, θά ἔχουν ποῦ θά καταφύγουν. Ἀλλά τό ἴδιο, καί ἄν στούς διωκομένους φυγάδες θά περιλαμβάνεται ὁ ἴδιος ὁ γέρο-Ἐρντογκάν...Μόνο στούς Ρώσους μπορεῖ νά βασισθῆ. Διότι οἱ υποσχέσεις τῶν Ἀμερικανῶν ἤ ἄλλων δέν μπορεῖ ποτέ νά εἶναι ἐξ ἴσου ἀξιόπιστες.

    Συνεπῶς, εἶναι θέμα ζωῆς καί θανάτου γιά τόν Ἐρντογκάν, τό νά μήν ἀποστασιοποιηθῆ ἀπό τούς Ρώσους.
    Ἀλλά ἐπί πλέον εἶναι θέμα "ζωῆς καί θανάτου" γιά τήν ὅποια ἀκεραιότητα τῆς Τουρκίας, ἡ σύνδεσή της μέ τήν Ρωσία.

    Τά περί ἐπεκτάσεως τῆς Τουρκίας σέ βάρος τῆς Ἑλλάδας ἤ καί σέ βάρος τῆς Κύπρου, εἶναι τό σενάριο Ἐρντογκάν πού ἄν τό ἀποδεχθοῦν οἱ ΗΠΑ, τότε θά σωθῆ χωρίς τούς Ρώσους ὁ Ἐρντογκάν, ἀλλά τότε δέν θά σωθῆ, οὔτε τελικά ἡ ἀκεραιότητα τῆς Τουρκίας, οὔτε ἡ πρόσδεση μέ τήν Δύση τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Κύπρου, οὔτε τά τωρινά σχέδια τοῦ Ἰσραήλ. Ἄρα δέν θά δεχθοῦν τέτοιο σενάριο οἱ ΗΠΑ.
    .... ἐκτός καί ἄν τό ..."ζητήσῃ" ὁ Τσίπρας!

    Δηλαδή, τόν κίνδυνο γιά τήν Ἑλλάδα, τόν προξενεῖ ἡ ἡγεσία τῆς Ἐλλάδος ἰδίως ἀλλά καί τῆς Κύπρου, ἐφ' ὅσον τυχόν δέχονται ὡς ἀπόλυτα δεδομένη τήν πρόσδεση μέ τήν Δύση, ἀκόμη κι ἄν ἡ Τουρκία λάβῃ τούς S-400 καί δέν μπλοκάρουν οἱ Δυτικοί τήν ὑπεροπλία της δίδοντας ἄμεσα τά ἀναγκαῖα γιά τήν ἰσορροπία στήν Ἑλλάδα.
    Στήν περίπτωση αὐτήν, εἴτε ὁ Ἐρντογκάν καί ἡ οἰκογένειά του, γιά νά μή ἀναγκασθοῦν νά καταφύγουν στήν φιλοξενία τῆς Ρωσίας, εἴτε οἰ διάδοχοί του, καί τό Κουρδικό θά "λύσουν" κατά μῆκος τοῦ νότου τῆς Τουρκίας, καί θά ἐπιτεθοῦν κατά τῆς Ἑλλάδος ἤ καί κατά τῆς Κύπρου, ἀδιαφορώντας γιά τό τί λένε οἱ ΗΠΑ ἤ τό Ἰσραήλ, καί ποντάροντας στό τί παζάρι θά κάνουν αὐτοί μαζί της (μέ τήν Τουρκία) μετά ἀπό μιά ἤττα μας.

    Ἡ παράμετρος ὅμως Ρωσία εἶναι ἕνας ἐξαιρετικά περίεργος καί ἀστάθμητος παράγων, ἄν τεθῆ θέμα μειώσεως τῆς Ἐλλάδος ἤ τῆς Κύπριακῆς κυριαρχίας, ἀπό τήν Τουρκία. Τό πιθανότερο εἶναι ὅτι θά προτιμήσῃ νά ἐμφανισθῆ ὡς "σώτειρα τοῦ ὑπόλοιπου Ἑλληνισμοῦ", ἀκόμη καί ὑποταγμένου μέσα σέ μιά νέα Τουρκική "αὐτοκρατορία μινιατούρα", ἀλλά ὑπό τήν ρωσική ἐπιρροή - καί μέ προοπτική νά ἀνοίξῃ ὁ δρόμος γιά Κουρδικό μέν κράτος σέ Νότια Τουρκία καί Βόρεια Συρία, ὄχι ὅμως ἐλεγχόμενο ἀπό ΗΠΑ.

    Ὁ γόρδιος δεσμός μοιάζει ἄλυτος καί ὅποιος τολμήσει νά τόν λύσῃ κατά τό δοκοῦν, Τουρκίας περιλαμβανομένης, τόν δένει χειρότερα. Μόνο ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος μπορεῖ...., ἀλλά ὁ ἀληθινός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμεις εδω εχουμε τα δικα μας. Αλεξης η Κουλης?
    (για Λακεδαιμονιους θα μιλαμε τωρα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.