23/5/19

ΗΠΑ-Τουρκία: Πιθανή συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν και στο βάθος οι S-400

  • Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / Tatyana Zenkovich)
Την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλει «πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες» σε βάρος της Τουρκίας, λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, κάνει το γύρο του κόσμου η πληροφορία ότι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν είτε στην Τουρκία ή στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία.

Τούρκος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τραμπ την Άγκυρα και υπάρχουν «ενδείξεις» πως ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ενδέχεται να αποδεχθεί την πρόσκληση.
«Δουλεύουμε το χρονοδιάγραμμα τώρα», εξήγησε. «Έχουμε ορισμένες θετικές ενδείξεις, αλλά η χρονική στιγμή [της επίσκεψης] δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη. Μπορεί επίσης να συναντηθούν στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία. Για τη διμερή επίσημη επίσκεψη, περιμένουμε [ενημέρωση] για την ακριβή ημερομηνία» πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Η είδηση κυκλοφόρησε λίγες ώρες μετά από δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεν Μόργκαν Ορτέιγκους που αναφέροταν σε οικονομικές κυρώσεις αλλά και την αναβολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών f-35 που είχε παραγγείλει από την Ουάσινγκτον.
«Είμαστε προφανώς πρόθυμοι να συνεργαστούμε μαζί τους και έχουμε συνεχίσει να ασχολούμαστε με το θέμα μας −όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την απόκτηση αυτή (S-400)− αλλά θα υπάρξουν πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι ο υπουργός (Εξωτερικών) το είχε εκφράσει πολύ νωρίς. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από αυτό που είπε και συνεχίζει να λέει ο υπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.