30/5/19

Τουρκικές αλχημείες - Να «προστατεύσει» τα γεωτρύπανα με τους S400 θέλει η Τουρκία


Στην ανάπτυξη ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, «κοντά» στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, θα προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι S-400 μεγάλης εμβέλειας που αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες θα ενίσχυαν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου -σύμφωνα με το δημοσίευμα- υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο - μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν εγκριθεί, η ανάπτυξη των S-400 στο νότο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, και βεβαίως τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. Και έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή αλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να μην παραλάβει τους S-400 και απειλεί ότι δεν θα αποκτήσει το μαχητικό F-35 αν το ρωσικό οπλικό σύστημα αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος.

Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκικές φιλοδοξίες για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή που η Κύπρος έχει οριοθετήσει ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη «αυξάνει τους κινδύνους εντάσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Τουρκία θεωρεί τους S-400 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την υπεράσπισή της, καθώς και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, τονίζεται πως η Άγκυρα αισθάνεται όλο και πιο απειλητική την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο.

naftemporiki.gr

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.