30/5/19

Παραμένουμε απροστάτευτοι - «Καμπανάκι» από τη WWF: «Ανέτοιμη απέναντι στις πυρκαγιές η Ελλάδα»


Ανέτοιμη εξακολουθεί να είναι η χώρα απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, δέκα μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι και έναν μήνα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με τη WWF.

Όπως αναφέρει η WWF σε ανακοίνωσή της, «θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες καμένες δασικές εκτάσεις (193.816 στρέμματα κατά το 2018) και, το τραγικότερο όλων, η απώλεια 102 πολιτών, που στιγμάτισε το περσινό καλοκαίρι, θα σηματοδοτούσαν τη ριζική αλλαγή του συστήματος δασοπροστασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την απειλή της κλιματικής αλλαγής, που κάθε χρόνο εντείνεται όλο και περισσότερο, είναι σαφές ότι η άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι παραπάνω από επιτακτική».

Η WWF Ελλάς επισημαίνει τα πλέον κρίσιμα κενά και τις πιο επικίνδυνες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας τα οποία και παραθέτει:

Εξακολουθεί να μη δίνεται καμιά πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα στην πρόληψη, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση.

Διαπιστώνεται παντελής απουσία τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν μέτρα για τη διαχείριση καύσιμης ύλης, προτάσεις για αντιπυρικά έργα και υποδομές, αναγνώριση κινδύνων κτλ.

Καταγράφεται χρηματοδότηση περίπου 17 εκατ. ευρώ για γενικούς σκοπούς πυροπροστασίας για τους 332 Δήμους της χώρας χωρίς ωστόσο, να υπάρχει επαρκής έλεγχος χρήσης για τον σκοπό που προορίζονται. Αν κάτι μας δίδαξαν οι πυρκαγιές του 2018 ήταν ότι φέτος αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν αποκλειστικά και μόνο για τη σύνταξη σύγχρονων και λειτουργικών σχεδίων πυροπροστασίας σε όλους τους ΟΤΑ.

Συνεχίζεται η μείωση των πιστώσεων στη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (3 εκατ. ευρώ το 2012, 2,5 εκατ. ευρώ το 2013, 1,6 εκατ. ευρώ το 2019), που σήμερα μετά βίας καλύπτουν το 10% των αιτούμενων ετήσιων αναγκών και κατά κανόνα αποδίδονται αργοπορημένα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής (για φέτος στις 10 Απριλίου 2019).

Δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην πράξη η διαχείριση της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 (Εθνική Στρατηγική για τα Δάση).

Δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο επανεκτίμηση/ επικαιροποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός δράσεων πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και στρατηγική ιεράρχηση των δράσεων και ενεργειών πρόληψης. Οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν να επικαιροποιηθούν από το 1984, οπότε και είχαν θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχει συστηματική διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών και ανάλυση των σχετικών δεδομένων και τάσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η απαραίτητη διαμόρφωση μέτρων για την αντιμετώπιση τους σε τοπικό επίπεδο.

Δεν έχουμε για ακόμα μια χρονιά την κατάρτιση μιας εθνικής, ενιαίας εκστρατείας για τη διαρκή ενημέρωση του κοινού και συγκεκριμένων ομάδων-στόχων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Τέλος, αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνέχειας και αναποτελεσματικότητας είναι η αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112. «Παρότι είναι τεχνικά εφικτό, δεν έχει αξιοποιηθεί η δυνατότητα του 112 για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών μιας περιοχής μέσω της κινητής τηλεφωνίας για επικείμενο κίνδυνο εξαιτίας φυσικών καταστροφών», καταλήγει.


ΠΗΓΗ: Newpost.gr

3 σχόλια:

  1. Πολλοί οικισμοί ειναι σαν το Μάτι ! Άκρως επίφοβοι.Οχι μονο στην Αττικη ! Στα νησιά να δείτε τι γινεται ...Εν τω μεταξύ ο,τι και να λέγουν οι πολιτες δεν προβλέπεται η εξέλιξη της φωτιάς διότι εξαρτάται απο παράγοντες του μικροκλίματος.Αν πάτε στο google earth και δείτε την περιοχή του Ματιού θα δείτε οτι μια γειτονιά κάηκε και η διπλανή δεν έπαθε τιποτα.Υπαρχει έλλειμα πολιτικής προστασίας αλλά και κράτη που εχουν οργανωμένη και ειναι και πλουσιότερα της Ελλαδος καθε χρόνο εχουν μια μεγαλη φωτιά. (Βλεπε Καλιφορνια) Πρεπει να ειμαστε έτοιμοι για φωτιές επιπέδου Ιουλίου 2018 καθε χρόνο ! Για να δείτε αν κινδυνεύει η περιοχή σας προσπαθήστε να ασφαλίσετε το σπιτι σας ! Αν το βρειτε δύσκολο , κατι ξέρουν οι ασφαλιστικές ( τρομάρα τους ... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προβλημα δεν ειναι τα σπιτια. Ειναι οι ανθρωποι που καηκαν ζωντανοι και οι Συριζαιοι εκαναν οτι δεν ειδαν, δεν ακουσαν, δεν ξερουν, και οταν επρεπαν να βοηθησουν απαντησαν αλαζονικα "και να σου δωσω 2000 Ευρω θα τα φας"

      Διαγραφή
    2. Ναι, αλλα ξεχναυε πως εχουμε νεα ικανη ηγεσια που προεκυψε απο τις προσφατες εκλογες. Δεν μπορει παρα να υπακουσει το καθαρτηριον πυρ ....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.