6/6/19

Μετεξεταστέα η Ελλάδα: Εκτροχιασμός σε πλεονάσματα, χρέος και 22 προαπαιτούμενα - Ναρκοθετείται η χώρα


Εκτός στόχων σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, χρέους αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τα πορίσματα της Κομισιόν που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

 Καταγράφουν 22 μετέωρα προαπαιτούμενα, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι αναστρέφονται όσα έχουν ήδη γίνει.
Επιπλέον υπολογίζουν σε έως 6 δισ. ευρώ (αθροιστικά στην διετία) το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα. Καθιστούν σαφές ότι μηδενίζει το δημοσιονομικό χώρο και με τον τρόπο αυτό γίνονται αδύνατες οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης των βαρών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τίθεται σε κίνδυνο η πορεία του χρέους.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα μένει "μετεξεταστέα" στα μάτια των Θεσμών, αλλά και των αγορών. Η επαναξιολόγηση έχει οριστεί για το φθινόπωρο, όταν θα κριθεί εκ νέου η κατάσταση η οποία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Στο δημοσιονομικό πεδίο οι Βρυξέλλες αποτιμούν το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα σε έως 3 δισ. ευρώ ετησίως (για φέτος και το 2020). Καθιστούν σαφές ότι μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου (που θα κοστίσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ) μηδενίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις/αντίμετρα που θα ενίσχυαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μέσω της μείωσης των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών προς τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αξιολογούν επίσης την ποιότητα της παροχολογίας (μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, επιδόματα σε συνταξιούχους και ρύθμιση 120 δόσεων), κάνοντας λόγο για μέτρα χαμηλής ποιότητας και μικρού αναπτυξιακού αποτελέσματος.

Οι θεσμοί αφήνουν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβάρυνση και στο χρέος και παραπέμπουν σε νέο απολογισμό που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, αμφισβητούν τη θέση της κυβέρνησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Υπολογίζουν σε χαμηλότερες αναπτυξιακές πτήσεις, τις οποίες επιβεβαιώνει και η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα (που ανακοινώθηκε χθες). Αναφέρονται και σε διαφορετικές δημοσιονομικές καταμετρήσεις στα κονδύλια του ΠΔΕ αφήνοντας "αιχμές" για τον τρόπο υπολογισμού των πλεονασμάτων.

Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σε άτυπη ενημέρωσή του επιμένει για πολύ μικρότερο κόστος των μέτρων που εξήγγειλε (0,6% του ΑΕΠ ετησίως) και για υψηλότερα πλεονάσματα.

Οπισθοχώρηση ολοταχώς στα προαπαιτούμενα

Στο διαρθρωτικό πεδίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα τα οποία έπρεπε να ικανοποιήσει η Ελλάδα ως "ουρές" της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή ως το "αντάλλαγμα" για τις παρεμβάσεις το χρέος που ήδη έλαβε.

Διαπιστώνονται επτά αποκλίσεις στα "παλαιά" προαπαιτούμενα και επιπλέον 15 ανοικτά μέτωπα στις δράσεις που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου για να είναι έτοιμη η χώρα να λάβει το επόμενο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος.

Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει αποκλίσεις σε 22 προαπαιτούμενα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει "κατεβάσει μολύβια" και ότι η χώρα τελεί "εκτός" των στόχων της μετα -προγραμματικής Ενισχυμένης Εποπτείας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκτροχιασμού είναι ότι έχει τοποθετηθεί μόνο ο ένας από τους 69 Γενικούς Γραμματείς και πλέον θεωρείται ανέφικτο να ολοκληρωθεί εντός του έτους η διαδικασία, ότι καθυστερούν νευραλγικές ιδιωτικοποιήσεις και παρεμβάσεις για την μείωση των NPLs, αλλά και ότι δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 1 ευρώ το υπόλοιπο των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες μέσα στο 2019. Καθυστερεί και η διαδικασία clawback στην υγεία, αλλά και η νέα "δόση" αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ.

Στο Eurogroup

Οι συστάσεις προς την Ελλάδα για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την άρση των καθυστερήσεων στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται σε ειδικό κείμενο, το οποίο θα επικυρωθεί τυπικά από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ανά την ΕΕ. Ωστόσο, ο απολογισμός για την Ελλάδα - και λόγω των εκλογών - θα γίνει το φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ: capital.gr

9 σχόλια:

  1. Η κυβέρνηση τα βλέπει όλα μέλι γάλα !!!! Χωρίς ανάπτυξη δεν γίνετε τίποτε !! Ο Σύριζα έμεινε 5 χρόνια στην εξουσία και δεν έκαμε τίποτε !!!
    Εύχομαι τώρα που θα αλλάξει η κυβέρνηση, ελπίζοντας να εχει βάλει μυαλό η ΝΔ να αλλάξει τα δεδομένα μπας να δούμε άσπρη μέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γιατί δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτε σ' αυτόν τον τόπο. Προσπαθούμε κι ελπίζομε να φτιάξομε καινούριο σπίτι με φθαρμένα υλικά.

      >Ο Σύριζα έμεινε 5 χρόνια στην εξουσία και δεν έκαμε τίποτε !!!<

      Δηλαδή, οι άλλοι τι ακριβώς κάνανε;

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου Nativist προσωπικά δεν ψήφισα ούτε τον έναν ούτε τον άλλον και επειδή λέω τα ίδια με εσένα και απλά ελπίζω μπας και αλλάξει κάτι! !!!Απλά ελπίζω! !

      Διαγραφή
  2. Until yesterday the news were different. "The crisis is over". I guess ti match Tsipras' generocity, Mitsotakis had to offer more.

    One way out we have, SUE THEM ALL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα γράψει πριν κανένα χρόνο πάμε για το 4ο ! Το 4ο με Κουλη.Ο μεν θα λεει με εμενα βγήκατε με αυτονε ξανά μπήκατε , ο δε θα λεει παραλάβαμε καμμένη γη.Φιλικια ο τίγρης ο λαός ως συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα ήταν επόμενο ότι θα εκτροχίαζε τα δημοσιονομικά με τις εκλογικές και όχι μόνο παροχές και προσλήψεις. Κάποτε ο νυν πρωθυπουργός, ως αντιπολίτευση, είχε πει "κρίμα που δεν είμαστε Αργεντινή". Τώρα γίναμε. Τις ίδιες ανοησίες έκανε η τελευταία κυβέρνηση κι εκεί και βρέθηκαν πάλι στα νύχια τού ΔΝΤ. Λοιπόν, με το καλό στο νέο μνημόνιο. Δεν ξέρω ποιο θα είναι, διότι έχω χάσει το μέτρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. And using our despair will push us to war with Turkey. Unarmed, just in case.

      Διαγραφή
    2. Φοβούμαι ότι μη ζώντας στην Ελλάδα, όση πληροφόρηση κι αν έχεις, δεν μπορείς να εκτιμήσεις σωστά την κατάσταση. Όχι, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

      Διαγραφή
  5. ΔΝΤ – Καταστρέψαμε την Ελλάδα για να σώσουμε τις τράπεζες!

    Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως αναφέρει και το άρθρο, που το ΔΝΤ αναγνωρίζει ηθελημένο ή αθέλητο λάθος στην συνταγή για την Ελλάδα. Βέβαια, και ο Γιωργάκης, όπως πληροφορηθήκαμε από τον Ρουμελιώτη, είχε επαρκώς και εγκαίρως (αρχές τού 2009;) προειδοποιηθεί από τον Dominique Strauss-Kahn, ότι το ΔΝΤ δεν είναι ίσως η ιδανική λύση και ότι η κατάσταση, με κάποια "σκληρά" και "αντιλαϊκά" μέτρα, θα μπορούσε να χαλιναγωγηθεί. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αντί να τα αποτολμήσει, έκανε εκλογές βέβαια ούσα ότι θα τις χάσει, απλώς εξαγγέλλοντας τα. Έτσι έσκασε η βόμβα στα χέρια άλλου.

    "Ωστόσο, έστω και μόνο για την τιμή των όπλων θα όφειλε η νέα κυβέρνηση να απαιτήσει αποζημίωση, με κύρια δικαιολογία το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως πειραματόζωο, για να σωθούν οι τράπεζες"

    Κατ' εμέ, το θέμα δεν είναι μόνο τής νέας κυβέρνησης, αλλά και των παλαιοτέρων, από τότε που για πρώτη φορά (ποια ήταν, άραγε;) το ΔΝΤ ομολόγησε το λάθος του με την Ελλάδα. Φύλλο δεν κούνησε, εντούτοις. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.