14/6/19

Εισαγγελέας προτείνει φυλάκιση 5 ετών για δύο δημοσιογράφους του Bloomberg στην Τουρκία

Τούρκος εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινών φυλάκισης 5 ετών κατά δύο δημοσιογράφων του Bloomberg στην Τουρκία για άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2018 με θέμα την κατάρρευση της τουρκικής λίρας μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το κατηγορητήριο στο πλαίσιο του οποίου ο εισαγγελέας ζητεί την επιβολή αυτών των ποινών έγινε δεκτό χθες από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, διευκρινίζει το Bloomberg.

Οι δύο δημοσιογράφοι, οι Κερίμ Καράκαγια και Φερτζάν Γιαλίνκιλιτς, κατηγορούνται ότι επιχείρησαν «να πλήξουν την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας», με βάση την αγωγή που κατέθεσε η Ρυθμιστική και Εποπτική Υπηρεσία του τραπεζικού Τομέα (BDDK).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο 2018 την στιγμή που η τουρκική λίρα κατέρρεε απέναντι στο αμερικανικό δολάριο εν μέσω διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καταδικάζουμε το κατηγορητήριο κατά των δημοσιογράφων μας, οι οποίοι κάλυψαν με ακρίβεια και πιστότητα το θέμα. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θα τους υποστηρίξουμε στην δοκιμασία αυτή», δηλώνει ο διευθυντής του Bloomberg Τζον Μίκλθουάιτ.

Η δίκη των δύο δημοσιογράφων θα αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, περί τα πενήντα άτομα κατηγορούνται βάσει αγωγών της BDDK, κυρίως για σχόλια που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με το άρθρο του Bloomberg.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίθηκε από τα δυτικά μέσα τα οποία κατηγορεί ότι «παραφουσκώνουν» τις οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας, αναφερόμενος ειδικά στους Financial Times για άρθρο τους για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Η τουρκική οικονομία περνά μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και φέτος γνώρισε την πρώτη της ύφεση εδώ και 10 χρόνια, με πληθωρισμό στο 20% και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που έχασε το ένα τρίτο της αξίας της απέναντι στο δολάριο τον περασμένο χρόνο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τη συστηματική καταστολή της ελευθερίας του Τύπου υπό τον Ερντογάν. Η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontieres- RSF).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Οι Δημοσιογραφοι θα πανε φυλακη για να χρησιμοποιηθουν στα παζαρια του Ερδογαν με τους Αμερικανους. Παγια πολιτικη της Τουρκιας το ανατολιτικο παζαρι. Μονο που αυτη τη φορα δεν το βλεπω να δουλευει οπως με τον Branson.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.