23/6/19

Είναι δυνατόν να χάσει δύο φορές στην Πόλη; Εκλογές γοήτρου είναι οι σημερινές για τον Ερντογάν, που τις συνδέει με τον έλεγχο όλης της Τουρκίας

Υποστηρικτές του υποψήφιου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου διαδηλώνουν υπέρ της υποψηφιότητάς του στην Κωνσταντινούπολη. EPA, SEDAT SUNA
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, διαβάζουμε, δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου έναντι στον Μπιναλί Γιλντιρίμ στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης που διεξάγονται σήμερα Κυριακή, 23 Ιουνίου.
Όπως είναι γνωστό ο Ιμάμογλου, υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης είχε κερδίσει τον Γιλντιρίμ, υποψήφιο του κυβερνώντος συνασπισμού του Προέδρου Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Όμως το δεσποτικό καθεστώς Ερντογάν, που είχε ανακηρύξει τις δημοτικές εκλογές και τη νίκη στην Πόλη ως ζήτημα μείζονος «εθνικής ασφάλειας», δεν συμφιλιώθηκε με την ήττα αυτή. Και από τη σκοπιά του, δικαιολογημένα.
  • «Όποιος ελέγχει την Ινσταμπούλ, ελέγχει την Τουρκία», παραμένει ένα από τα αγαπημένα ρητά του Τούρκου ηγέτη και το οποίο στις εκλογές διαμορφώθηκε, «αν χάσουμε την Ινσταμπούλ, χάνουμε την Τουρκία».

Ήταν η Πόλη που ανέδειξε τον Ερντογάν πολιτικά, αρχικά ως Δήμαρχο, το 1994. Αυτή τον πλούτισε οικογενειακά. Και είναι μέσω του πλούτου της –παράγει το ένα τρίτο του συνολικού πλούτου της Τουρκίας– και της συνεπαγόμενης διαφθοράς, που το κόμμα του Ερντογάν, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναδείχθηκε κυρίαρχο και ελέγχει την Τουρκία εδώ και 18 χρόνια.
Επιπλέον η ήττα στην Πόλη διερρήγνυε τον πολιτικό μύθο που επιμελώς οικοδομήθηκε πως ο Ερντογάν ήταν «ανίκητος», αφού είναι ο «ευλογημένος» του Αλλάχ. Έτσι το καθεστώς, δηλαδή ο ίδιος ο Ερντογάν, επικαλέσθηκε «νοθεία» και πειθανάγκασε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να ακυρώσει τη νίκη του Ιμάμογλου, επικαλούμενο παρανομίες σε ορισμένες εφορευτικές επιτροπές.
  • Η πρόεδρος του ΑΕΣ έδωσε τη νικώσα ψήφο στις 6 Μαΐου και παραιτήθηκε την επόμενη μέρα. Ο Ιμάμογλου ορκίσθηκε και διετέλεσε δήμαρχος για 17 μέρες. Μια από τις πρώτες του δηλώσεις ήταν πως θα ερευνούσε και θα δημοσιοποιούσε τα «πεπραγμένα» αποφάσεων κ.λπ., για τα φαραωνικά δημόσια έργα στην Πόλη που «δημοπρατήθηκαν» τα προηγούμενα 25 χρόνια.
Μαζί με την καταβαράθρωση της οικονομίας, ένας λόγος που δίνεται για το διευρυνόμενο, μάλιστα, προβάδισμα του Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις είναι η εξόφθαλμη αυθαιρεσία του καθεστώτος Ερντογάν και πως η αδικία αυτή ευαισθητοποίησε τη «συνείδηση και το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας». Αυτή είναι, για παράδειγμα, η εκτίμηση του διευθυντή της μεγαλύτερης εταιρείας δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, της Kοnda, του Bekir Agirdir.
Αυτό το αίσθημα της αδικίας επικαλούνται και ο Ιμάμογλου και το επιτελείο του, αλλά και πολλοί ξένοι αναλυτές και σχολιαστές. Όλοι αυτοί μάλιστα παρουσιάζουν τον Ιμάμογλου ως παράδειγμα ότι συνεχίζουν να υπάρχουν υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία και πως μετά τον Ερντογάν, η Τουρκία θα επανέλθει στις τάξεις των δυτικογενών δημοκρατικών καθεστώτων.
Τα περί επικείμενης νίκης του Ιμάμογλου προκύπτουν από τον δυτικό τρόπο αντίληψης και ανάγνωσης εκλογών. Είναι λογικό πως σε μια καταφανώς παράνομη και άδικη διαδικασία, οι ψηφοφόροι να αντιδράσουν και να τιμωρήσουν την αυθαιρεσία της όποιας εξουσίας. Ισχύει όμως αυτό και στην περίπτωση των Τούρκων ψηφοφόρων;
  • Γενικά θα έλεγα ναι. Ισχύει όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ερντογάν και των ισλαμιστών ψηφοφόρων του κόμματός του; Για να κερδίσει ο Γιλντιρίμ του Ερντογάν θα πρέπει δικοί τους ψηφοφόροι να μην μετακινηθούν προς τον Ιμάμογλου ή να μην υπάρξει αποχή τους από τις εκλογές του Ιουνίου, όπως παρατηρήθηκε στις εκλογές του Μαρτίου.
Αναφορικά με το πρώτο υπάρχουν όντως πληροφορίες πως εμφανίζεται σημαντικός αριθμός γυναικών με μαντήλες σε εκδηλώσεις υπέρ του Ιμάμογλου. Αν αυτό δεν είναι «έξυπνο μάρκετινγκ» από το επιτελείο του Ιμάμογλου, η ψήφος ισλαμιστών γυναικών μπορεί να κάνει τη μεγάλη –σε αριθμούς– διαφορά υπέρ του Ιμάμογλου. Και θα πρέπει η αριθμητική διαφορά να είναι μεγάλη.
Αναφορικά με το δεύτερο, ένας από του άσους του Ερντογάν είναι πως οι μηχανισμοί του κόμματος θα «οδηγήσουν» πίσω στις κάλπες όλους όσοι που δεν ψήφισαν στις 31 Μαρτίου. Και θα το πράξουν με τον ίδιο τρόπο που αυταρχικά κόμματα «διασφαλίζουν» πως όλοι οι «κομματικοί» ψηφοφόροι πάνε να ψηφίσουν με το «έτσι ή το αλλιώς». Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχουμε τη μεγάλη διαφορά υπέρ του Γιλντιρίμ.
Διαφορά που να  μην επιτρέπει νοθεία…
Για να μην υπάρχουν «παρατράγουδα» στις 23 Ιουνίου θα πρέπει όποιος κερδίσει, να κερδίσει με μεγάλη διαφορά και όχι με μόνο μερικές χιλιάδες ψήφους, όπως έγινε με τον Ιμάμογλου στις 31 Μαρτίου.
Εγώ όμως θα σταθώ σε κάτι άλλο. Γνωρίζοντας όλα όσα δημόσια γνωρίζουμε για τον Ταγίπ Ερντογάν –τον Μεγάλο Μάστρο– τον εκλεκτό του Αλλάχ, είναι δυνατόν να χάσει; Και να χάσει την Πόλη δύο φορές; Ως προεδρικός δικτάτορας ελέγχει όλους τους μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους. Εκβίασε απροκάλυπτα την επανάληψη εκλογής στην Πόλη, για να χάσει; Πώς θα κυβερνά στην Άγκυρα χωρίς να ελέγχει την Πόλη και τον πλούτο που αυτή παράγει για τον ίδιο, την οικογένειά του και τον εσμό των αυλικών του;
Αν χάσει θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Δεν θα γίνει αμέσως, αλλά θα αρχίσει η αντίθετη μέτρηση. Πώς θα προστατευθεί αυτός, η οικογένειά του και οι αυλικοί του; Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν θα το επιτρέψει. Και εδώ ας μη ξεχνάμε πως ο βασικός λόγος που ο Ερντογάν κυνηγά τον Χότζια Γκουλέν είναι διότι οι Γκιουλενιστές αποκάλυψαν, το 2013, πόσο οικονομικά διεφθαρμένος είναι αυτός και το σινάφι του και όχι επειδή ο Γκιουλέν είναι, τάχατες, τρομοκράτης.
Ο Ερντογάν θα χάσει μόνο αν η διαφορά μεταξύ Ιμάμογλου και Γιλντιρίμ είναι τέτοια που να μην επιτρέπει νοθεία. Αλλιώς θα κερδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.