14/6/19

Σε περιοχές που έκανε έρευνες το Μπαρμπαρός τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ

Στα χνάρια του Μπαρμπαρός, δηλαδή στις περιοχές όπου έχουν γίνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, αναμένεται ότι θα κινηθούν τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων. Η Λευκωσία εκτιμά ότι τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το Φατίχ συνεχίζει να βρίσκεται εντός κυπριακής υφαλοκρηπίδας στα 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου, αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο εάν έχει προχωρήσει ή όχι σε πραγματοποίηση γεώτρησης. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στην περιοχή και το δεύτερό της γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, που θα κινηθεί στον κόλπο νοτίως της Καρπασίας. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει ώς εκεί και δεν αποκλείουν και κινήσεις νοτίως της νήσου, πάντα εντός της ΑΟΖ, σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε σημεία όπου το Μπαρμπαρός διεξάγει έρευνες από την αρχή του χρόνου.Δηλαδή, στα τεμάχια 8 και 9 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 
Σύμφωνα με χάρτες του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, το Μπαρμπαρός κινήθηκε μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 26 Μαΐου εντός του τεμαχίου 9 (κυρίως και μερικώς στα τεμάχια 1 και 8). Μέχρι και το τέλος του Ιουλίου θα προχωρήσει σε έρευνες εντός του τεμαχίου 8 με κινήσεις και στα τεμάχια 12 και 1.
Η Λευκωσία προσπαθεί να εμποδίσει και να αποτρέψει τις τουρκικές ενέργειες κινούμενη στα μέτρα των δικών της δυνατοτήτων, από την ώρα που στρατιωτικά είναι αδύναμη. Τα μέτρα της ΚΔ είναι νομικά και διπλωματικά. 
Τα νομικά μέτρα στα οποία κατέφυγε η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να επιτυγχάνουν μερικώς τον στόχο τους, καθώς υπήρξαν κάποια αποτελέσματα. Μπορεί να μην λύνουν το πρόβλημα, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, αλλά πονούν. Δηλαδή, υπήρξαν παρενέργειες κυρίως από ξένες εταιρείες με τις οποίες στην περίπτωση του Φατίχ συνεργάζονταν. Στο τουρκικό γεωτρύπανο υπήρχε νορβηγικό προσωπικό, αλλά μετά την έναρξη έκδοσης των ενταλμάτων οι Νορβηγοί σταμάτησαν και τώρα έχουν Τούρκους.
Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με ποινές άνω του 1 εκατ. ευρώ και/ή 5 χρόνια φυλάκιση. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργό στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.
Αναφορικά με τα πιθανά μέτρα από πλευράς της ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάει εκεί με στόχο να πετύχει το μάξιμουμ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους. Περιμένουμε αυτά τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις, που να μεταφράζονται σε μέτρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία εκτιμά ότι η παρουσία του «Πορθητή» εντός της κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με μια ενδεχόμενη γεώτρηση.
Σ’ ό,τι αφορά τον όρο «διαφιλονικούμενη» που προσπάθησαν να εισαγάγουν οι Βρετανοί, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της δεν δύνανται να καταργηθούν από μια ανακοίνωση ενός άλλου κράτους που υποστηρίζει ότι έχει διεκδικήσεις σε περιοχή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της». Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως «προκειμένου να υπάρξει μια γνήσια διαφορά απαιτείται από το άλλο κράτος να παρουσιάσει μιαν εύλογη νομική διεκδίκηση στην υπό αμφισβήτηση περιοχή».
Τέλος, επισημαίνεται πως «μη επαρκώς στοιχειοθετημένες διεκδικήσεις δεν μπορούν να στερήσουν από ένα παράκτιο κράτος τα δικαιώματά του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ή να απαιτήσουν την εγκατάλειψη της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων».
Διεκδικήσεις Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ

Η τουρκική γεώτρηση δεν γίνεται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων:
-Το σημείο γεώτρησης βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής την οποία διεκδικεί, χωρίς εύλογη βάση, η Τουρκία ως μέρος της δικής της υφαλοκρηπίδας.
-Με δική της παραδοχή, η διεκδίκηση της Τουρκίας σε υφαλοκρηπίδα στα δυτικά της Κύπρου δεν αφορά σε δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
-Πρόκειται για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας αποκλειστικά για το Τουρκικό κράτος.
-Αυτό αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, θα αποστερηθούν τα οφέλη από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της δυτικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου.

Τουρκικές διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου για την Τουρκία και τους ΤΚ

 «Αδειοδότηση» της ΤΡΑΟ από το ψευδοκράτος:
-Οποιεσδήποτε γεωτρητικές δραστηριότητες διεξάγονται εκ μέρους ή προς όφελος του ψευδοκράτους είναι παράνομες.
-Στη βάση του διεθνούς δικαίου, το ψευδοκράτος δεν μπορεί να έχει τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην Κύπρο, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε νομική βάση για τη διενέργεια γεωτρήσεων σε σχέση με τους φυσικούς πόρους της Κύπρου.
-Το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο σε σχέση με το έδαφος του νησιού, καθώς και την παρακείμενη θάλασσα.
-Οποιεσδήποτε ενέργειες είτε από το ψευδοκράτος είτε από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε εταιρεία, περιλαμβανομένης της ΤΡΑΟ, εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κύπρου είναι παράνομες και άκυρες.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.