22/6/19

Μα, τι μας λέτε, ρε σαΐνια, δεν σας αρέσουν ούτε οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Ακόμα και κυρώσεις να επιβληθούν από τις Βρυξέλλες δεν θα γίνει τίποτε, σου λέει ο άλλος παριστάνοντας τον σοφό, δεν θα κάνει πίσω η Τουρκία, δεν θα λυθεί το Κυπριακό… Κι αυτό που έγινε τώρα με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι τίποτε, είναι μόνο λόγια…
Τα λένε για να μηδενίζουν τα πάντα, και να φτάσουν τελικά στο συμπέρασμα, που εξ αρχής έχουν στο μυαλό τους: δεν μπορεί να γίνει τίποτε, καλύτερα να πάμε στην Τουρκία να μοιράσουμε το αέριο και την Κύπρο να τελειώνουμε. Κι αν ήταν μια άποψη στηριγμένη σε γεγονότα, αν έδειχναν δηλαδή μια προοπτική, εντάξει να το σκεφτείς. Αλλά, είναι απλώς η συνέχεια των ψευδαισθήσεων. Ότι, δήθεν, η Τουρκία θα μοιράσει μαζί μας το φυσικό αέριο και θα ηρεμήσει. Το θηρίο. Που είναι βέβαιο πια ότι δεν την ενδιαφέρει ο διαμοιρασμός, ότι το μόνο που δέχεται είναι να ξεκουμπιστούμε από την Κύπρο για να εκπληρωθεί το όνειρο επανάκτησης της νήσου. Αν ήταν να ξεκουμπιστεί η Τουρκία από την Κύπρο και να μας αφήσει να ζήσουμε σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, ας το πάρει όλο το φυσικό αέριο, δεν θέλουμε διαμοιρασμό, φτάνει να πάρει την ανομία της και να φύγει. Όμως, δεν είναι έτσι. Και το ξέρουμε πολύ καλά, πλέον.
Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι όχι την πολιτική ισότητα του Ακιντζί ή τα δύο κράτη του Οζερσάι. Επομένως, προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία όσοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν αυτό και δίνουν παραστάσεις διαλλακτικότητας, καλώντας μας να μπούμε σε διάλογο, την ώρα που κάθε συνδιαλλαγή εκ μέρους μας υπό τις συνθήκες που δημιουργεί η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν είναι τίποτε άλλο από αποδοχή εκ μέρους μας του ρόλου και των ανύπαρκτων δικαιωμάτων της στην πατρίδα μας. Μας καλούν ουσιαστικά να εκχωρήσουμε τη νόμιμη κυριαρχία του κράτους απευθείας στην Τουρκία, όχι στους Τουρκοκύπριους, έναντι διαπραγμάτευσης για όση κυριαρχία απομείνει. Διότι, λένε, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Όμως, είναι επιλογή η παράδοση; Είναι επιλογή να γίνει η γενιά μας η τελευταία γενιά Ελληνοκυπρίων σε αυτό το νησί;
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν σημαντικά βήματα, που δείχνουν ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, δείχνουν ποια είναι η μοναδική μας επιλογή. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προηγούμενη Τρίτη και της Συνόδου Κορυφής προχθές, είναι οι πιο ισχυρές αποφάσεις υπέρ της Κύπρου που ελήφθησαν από την ένταξη του 2004. Όσοι μηδενίζουν αυτές τις αποφάσεις δεν το κάνουν επειδή αδυνατούν να αντιληφθούν την αξία τους, αλλά επειδή έμειναν κολλημένοι στις ψευδαισθήσεις της λύσης κυπριακής ιδιοκτησίας, που μέχρι τώρα αποδείχτηκαν καταστροφικές. Δεν έχουμε, λοιπόν, άλλη επιλογή παρά μόνο να εργαστούμε στην Ευρώπη για να αποκτήσουν περιεχόμενο οι αποφάσεις που μας στηρίζουν. Χρειάζεται δουλειά ακόμα για να ληφθούν πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας. Πρέπει να γίνει, όμως. Προπάντων, προς την κατεύθυνση κυρώσεων που θα έχουν οικονομικό κόστος. Μπορεί να μην κλονίσουν τους ανισόρροπους της Άγκυρας ούτε οι κυρώσεις. Είναι πιθανό. Αλλά, να το ξαναπώ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να το προσπαθήσουμε.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και σοβαρότατα πολιτικά προβλήματα. Αποφάσεις της ΕΕ, που θα επιβαρύνουν την κατάστασή της δεν μπορεί να την αφήσουν αδιάφορη. Πάντως, θα την κάνουν να το ξανασκεφτεί. Ζητήσαμε να υπάρξουν αποφάσεις που θα την αναγκάζουν να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες. Έγινε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα όταν η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και σε καμία άλλη. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, αλλά και τίποτε δεν είναι χαμένο. Υπάρχουν χώρες που θα εμποδίσουν την επιβολή κυρώσεων. Όμως, υπάρχουν κι άλλες, που θα σταθούν στο πλευρό μας ουσιαστικά. Φτάνει να ξέρουμε τι θέλουμε και να το διεκδικήσουμε.
Φιλελεύθερος

5 σχόλια:

  1. Το κακό είναι πως ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Το άλλο κακό είναι πως όταν η νύφη δε θέλει να ζυμώσει, 40 μέρες κοσκινίζει. Οι Ευρωπαίοι, ξέρουν κι αυτοί τι μπορεί να λύσει ΑΥΡΙΟ το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ. Ακριβώς η οικονομία και συγκεκριμένα πλήγμα στις τουρκικές εξαγωγές. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, ΘΕΛΟΥΝ οι Ευρωπαίοι; Δε χρειάζονται φανταχτερά μέτρα. Η τελωνειακή ένωση του 1995 αν καταγγελθεί από την ΕΕ, τελείωσε την Τουρκία.

    Όμως στην ΕΕ, θα αρχίσει η γνωστή τακτική της κωλυσιεργίας. Δηλαδή της κλιμάκωσης των μέτρων σε άπειρες, μικρές, δόσεις. Μα και η Τουρκία, αυτά που κάνει, τα κάνει για να χρησιμοποιήσει την πίεση, για επίλυση του Κυπριακού, με τον τρόπο που συμφέρει την ίδια.

    Οι εταιρείες, όταν φτάσουν στο σημείο εξόρυξης, το τελευταίο που θα θέλουν, θα είναι πολεμικό κλίμα στην περιοχή. Αυτό θέλει η Τουρκία, για να πείσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους, να πουν στην Κύπρο να συμβιβαστεί στο Κυπριακό, ως μέσο ηρεμίας προκειμένου και οι εταιρείες να βρουν την ησυχία τους.

    Και όταν η Τουρκία κατέβει στα νότια τεμάχια, η ένταση θα αυξηθεί. Άρα το να περιμένει η Κύπρος, πότε θα φτάσει να πονέσει η Τουρκία, όταν θα ευδοκήσουν οι Ευρωπαίοι να πουν ότι ήρθε η ώρα να πονέσει, δεν είναι ό,τι καλύτερο.

    Για παράδειγμα, η Ισπανία, πόσο θέλει να πονέσει πολύ (και γρήγορα) η Τουρκία;

    https://i.postimg.cc/Px07hJYq/aaa.png

    Η Γερμανία, θα ήθελε να πονέσει η Τουρκία, που με τη σειρά της θα πονούσε τις ισπανικές τράπεζες;

    "Κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά 10 και καρτέρει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. UK strikes again,

    https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/782550_megalo-deal-vretanias-toyrkias-eis-varos-toy-ellinismoy-rihnoyn-dis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξανακοῦστε ὅλοι προσεκτικά τίς ἀποκαλύψεις Φώσκολου τό 2011 και μετά συζητᾶμε γιά τίς δῆθεν κυρώσεις πρός τήν Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αρθρο ειναι ολα τα λεφτα σαν σκεπτικο..
    Ξεκινα οτι οσοι δεν βρησκουν νοημα στα της Ευρωπης...ειναι υπερ της παραχωρισης.!!! Κι οσοι....δικαιως ειναι με τα...ακαθοριστα...αβεβαια ...ουτοπικα ..των μετρων .της Ευρωπης...ανιστορητα....ειναι ...ηρωες.!!! Αγωνιστες.!! Εν αδικω ειναι οι....πρωτοι !! Εν δικαιω οι δευτεροι !!! Σε μια χωρα σε ...δικαια μνημονια απ τους διασωστες !!! Που της εκλεισσν τα συνορα στους λαθρο...Που δεν εχουν κανει ουτε μια επενδυση ....οι διασωστες !! Που της παιρνουν λιμανια...τρενα..νερο..φως..καταστρεφουν την γεωργικη παρσγωγη της !! Και θα μας...σωσουν τωρα...απ την ...Τουρκια !!!!
    Ολα τα λεφτα ....!! Ολα...
    Ουτε λεξη για σγωνα στρατιωτικο οπως εχουμε χρεος !!! Φοβερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.