24/6/19

Πόσες Πρέσπες θα χρειαστούν για να σταματήσει η Τουρκία;

Ειδικού Συνεργάτη
Στις απανωτές συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών (όπως π.χ. στο Cnn.gr) o κ. Τσίπρας για δεύτερη η τρίτη φορά αναφέρεται στα μέτρα που αποφάσισε να εξετάσει και να επιβάλει εάν χρειασθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εναντίον της Τουρκίας (χωρίς να καθορίζεται βεβαίως αν και υπό ποιες συνθήκες θα επιβληθούν) καυχώμενος ότι ούτε στα Ίμια δεν υπήρξε τέτοια αντίδραση.
Το επεισόδιο των Ιμίων ήταν ένα δυστυχώς θερμό επεισόδιο που κατέληξε σε συμφωνία απεμπλοκής την οποία δέχθηκε η κυβέρνηση Σημίτη με τρόπο που οδήγησε σε μόνιμο γκριζάρισμα των δυο βραχονησίδων και έφερε στο προσκήνιο το θέμα των «γκρίζων ζωνών».
Ήταν επιλογή της κυβέρνησης τότε να προσφύγει στην διαθέσιμη μεσολάβηση των Αμερικανών. Κατόπιν ο κ. Σημίτης υπέγραψε την Συμφωνία της Μαδρίτης και επιχείρησε να κτίσει μια σοβαρή θέση εντός Ε.Ε., που συνέδεσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. 
Έτσι με την απόφαση του Λουξεμβούργου (1997) που αναγνωρίσθηκε ως επιλέξιμη για υποψήφια και στο Ελσίνκι (1999) που αναγνωρίσθηκε ως υποψήφια προς ένταξη ,αυτό συνδέθηκε με την αποδοχή της επίλυσης των προβλημάτων στην Χάγη…

Για τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.