8/6/19

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος η ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας με Ρωσία

Κοινός στόχος Κύπρου και Ρωσίας είναι η ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας και η διερεύνηση νέων τομέων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του κατά τη δεξίωση που παρέθεσε η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις μακρόχρονες σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία, είπε ότι αυτές εδράζονται στους βαθύτατους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό τομέα.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Πεκίνο, επαναβεβαιώθηκε ότι κοινός στόχος είναι η διερεύνηση νέων τομέων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ακόμα ότι η οικονομική, επιχειρηματική και επενδυτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα στις διμερείς σχέσεις, κα πρόσθεσε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα της Ρωσίας που διαμένει είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος και θα προωθήσει περαιτέρω τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές κέντρο για κυπρο-ρωσικές επιχειρηματικές και επενδυτικές συνεργασίες.
Εκτενή αναφορά έκανε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συμβολή της ρωσικής κοινότητας που διαβιεί στην Κύπρο, σε όλους τους τομείς που άπτονται της τοπικής κοινωνίας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πούτιν για τις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι επανέλαβε την ισχυρή του προσήλωση να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο ως ένα πραγματικά ανεξάρτητο και σύγχρονο κράτος, απαλλαγμένο από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις προς όφελος ολόκληρου του λαού και των μελλοντικών γενεών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ενέργειες που δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για επανέναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξέφρασε εξάλλου ευχαριστίες για τη στάση πλήρους αλληλεγγύης της Ρωσίας προς την Κύπρο και για την ισχυρή της στήριξη ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Επεσήμανε ακόμα την εκτίμηση της Κύπρου για τη σταθερή στήριξη της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων προκλήσεων του τουρκικού στρατού στη Δένεια, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η στάση της Ρωσίας θα παραμείνει αναλλοίωτη και σε ό,τι αφορά τη μη αλλαγή της εντολής ή της στελέχωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την προσφορά του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Stanislav Osadchiy προς την κατεύθυνση της περαιτέρω προώθησης των ήδη στενών διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας.
SigmaLive

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.