14/6/19

Κύπρος: Η έκδοση ενταλμάτων για τον «Πορθητή» δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά «πονάνε» την Τουρκία

REUTERS/KAAN SOYTURK
Εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του «Πορθητή», του  τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου, το οποίο είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της Κύπρου εξέδωσαν οι αρχές της χώρας. Ο «Πορθητής» φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Και μολονότι τα εντάλματα σύλληψης δεν λύνουν το πρόβλημα, «πονάνε» την Τουρκία, υπογράμμισαν χθες διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας.  
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Απαντώντας στις πληροφορίες για τα εντάλματα σύλληψης, οι οποίες δεν είχαν ακόμη επιβαιωθεί από τη Λευκωσία, η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε στις 10 Ιουνίου ότι πρόκειται για μία κίνηση που «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας».
Ο «Πορθητής» (Fatih) έχει αγκυροβολήσει δυτικά της Κύπρου από τον Μάιο, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το «Yavuz» (Δυνατός), αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.
Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Όσον αφορά το έαν τελικά ο «Πορθητής» προχώρησε ή όχι σε γεώτρηση, οι διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.
Όσον αφορά τα εντάλματα σύλληψης, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους - υπουργείο Εξωτερικών, υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και αστυνομία - λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία: είχαν νορβηγικό προσωπικό, οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται και τώρα έχουν αναλάβει Τούρκοι.
Αναφορικά με τα πιθανά μέτρα από πλευράς της Ε.Ε, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάει εκεί με στόχο να πετύχει το μάξιμουμ. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν την  αλληλεγγύη τους. Περιμένουμε αυτά τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις, που να μεταφράζονται σε μέτρα», τόνισαν.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία εκτιμά ότι η παρουσία του «Πορθητή» εντός της κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με μια ενδεχόμενη γεώτρηση.
Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.