17/6/19

Τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Η παρουσίαση του σχεδίου της Ουάσιγκτον για την επίλυση τoυ Παλαιστινιακού ενδέχεται να γίνει τον Νοέμβριο, αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, δήλωσε χθες Κυριακή ο σύμβουλος του Τραμπ για την Εγγύς Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.
Η αποκάλυψη του σχεδίου των ΗΠΑ αναμένεται εδώ και μήνες κι έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Το σχέδιο αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό παρά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα φέρει τη «συμφωνία του αιώνα».
«Συζητάμε αυτή τη στιγμή για μια ενδεχόμενη αναβολή ως την 6η Νοεμβρίου, θα ήταν λογικό να αναμείνουμε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση», είπε ο Γκρίνμπλατ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εφημερίδας The Jerusalem Post. «Αλλά θα αποφασίσουμε γι' αυτό μετά το Μπαχρέιν», πρόσθεσε ο ίδιος, όπου η κυβέρνηση του Τραμπ οργανώνει στα τέλη Ιουνίου στη Μανάμα διεθνή σύνοδο για την οικονομική πτυχή του σχεδίου.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι εκλογές στο Ισραήλ άλλαξαν τα δεδομένα. Εάν δεν γίνονταν νέες εκλογές, πιθανόν θα το παρουσιάζαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε ο Γκρίνμπλατ.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη αναβάλλει την παρουσίαση του σχεδίου για το τέλος του Ραμαζανιού και προηγουμένως ώσπου να σχηματιστεί νέα ισραηλινή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας αφού η δεξιά κέρδισε οριακά τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου. Προτίμησε έτσι να προκαλέσει τη διάλυση της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής και την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών. Αυτές θα διεξαχθούν τη 17η Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναμένεται να τις ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις διάρκειας αρκετών εβδομάδων ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο Γκρίνμπλατ τάχθηκε εξάλλου υπέρ των δηλώσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, του Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τον οποίο το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προσαρτήσει «μέρος» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την Τζερούσαλεμ Πόουστ.

«Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θεωρώ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κρατήσει ένα τμήμα της, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Οχθη», είπε ο αμερικανός πρεσβευτής σε συνέντευξή του στους New York Times.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.