9/6/19

Προκλητικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη - Παράνομη εισβολή και κλοπή της σοδειάς

Όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Δένειας συνιστούν παραβίαση του στάτους κβο.


ΟΙ Ελληνοκύπριοι καλλιεργούν, σπέρνουν τα χωράφια τους, που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή της Δένειας και Τουρκοκύπριοι (ή έποικοι) τα θερίζουν με την πλήρη κάλυψη και στήριξη του κατοχικού καθεστώτος, του κατοχικού στρατού.

Αυτές οι προκλητικές ενέργειες, οι παράνομες και ετσιθελικές επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια χωρίς τα Ηνωμένα Έθνη να μπορούν να αποτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ (στο Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων), η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών «έχει τακτική επαφή με τις δύο πλευρές στο νησί για συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη νεκρή ζώνη». Επί της ουσίας πώς τοποθετούνται τα Ηνωμένα Έθνη; Το θεωρούν παραβίαση ή όχι; Ο γενικές και αόριστες τοποθετήσεις δεν έχουν καμία σημασία και σίγουρα δεν συνάδουν με την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού.

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ρόλο διαιτητή, ούτε και είναι επιφορτισμένα να εκτελούν μια αποστολή ίσων αποστάσεων. Έχει αποστολή την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού. Το πρόβλημα, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης αλλά πρωτίστως εκείνη της κατοχικής Τουρκίας.

ΤΑ όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Δένειας συνιστούν παραβίαση του στάτους κβο. Την ίδια ώρα, συντελείται και μια κλοπή της παραγωγής των Ελληνοκυπρίων γεωργών. Είναι προφανές πως το υπουργείο Εξωτερικών, από την αρχή που προέκυψε το θέμα με τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες, ανέλαβε δράση. Παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και έχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη, διαβιβάζοντας τις θέσεις και τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σαφές πως τίθεται επί τάπητος από το ΥΠΕΞ η παρενόχληση Ελληνοκυπρίων γεωργών από τον κατοχικό στρατό και η κλοπή της παραγωγής τους.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον κοινοτάρχη της Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παραδεχθεί πως υπάρχει παραβίαση της νεκρής ζώνης από τον κατοχικό στρατό. Αυτό, ελπίζουμε, πρέπει να καταγραφεί στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το σημειώνουμε τούτο καθώς στην προηγούμενη παραβίαση, η ευθύνη «φορτώθηκε» στην ελληνοκυπριακή πλευρά! Ελπίζουμε πως αυτό δεν θα επαναληφθεί καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πρόκληση από μέρους του Διεθνούς Οργανισμού.

ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν μπορεί συχνά-πυκνά να εισβάλουν οι Τούρκοι στη νεκρή ζώνη και να αρπάζουν τη σοδειά των Ελληνοκυπρίων. Και λύση δεν θα προκύψει ούτε με την τακτική των ίσων αποστάσεων ούτε με τη συγκάλυψη της παρανομίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία διά του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες και κινείται, όπως συναφώς προκύπτει, προς διάφορες κατευθύνσεις για να τερματιστεί αυτή η παρανομία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή κι αυτό, όπως συνάγεται από τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Να τερματιστεί, δηλαδή, η συνεχιζόμενη παρανομία που συντελείται από την κατοχική Τουρκία στην περιοχή της Δένειας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.