7/6/19

Ένα συγκλονιστικό μήνυμα του αιώνιου έφηβου Μίκη Θεοδωράκη, για τη συναυλία "Είσαι Έλληνας - Αυτό που ήσουν θα γίνεις ξανά"

Το μήνυμα του Μίκη
Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων.
Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας.
Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια.
Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μάς χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.
Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.
Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω  όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; 
Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει  αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα;
ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. 
Βοηθείστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό.
Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.
Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!».

Αθήνα, Παρασκευή 17 Μαΐου του 2019
Μίκης Θεοδωράκης










3 σχόλια:

  1. (Ὀρθή ἐπανάληψη)

    Ἡ Δημοκρατία τῶν πλειοψηφιῶν τοῦ ἑνός τρίτου (1/3) πρέπει νά ἀλλάξει, μέ ἀλλαγή τοῦ πολιτικοῦ συστήματος. Τότε μόνον θά ἐπιστρέψουν οἱ νέοι, ἀλλιῶς ὄχι.

    Τό 30% περίπου, ψηφίζει μονοκόμματα ἀπό τήν μιά πλευρά,
    τό ἄλλο 30% περίπου, ψηφίζει μονοκόμματα ἀπό τή ἄλλη πευρά,
    τό δέ ὑπόλοιπο 40%, πού ψηφίζει μέ μυαλό καί ἐλεύθερη κρίση,
    τό θυμοῦνται λίγο πρό τῶν ἐκλογῶν ὅλοι....,
    καί ἔτσι,
    τό ἕνα ἀπό τά "30%" , παίρνοντας μαζί του, προσωρινά κατά τίς ἐκλογές, ἕνα μέρος ἀπό τό 40%, κάθε φορά φτιάχνει τήν δική του κυβέρνηση ἡμετέρων, γιά τήν νομή τῆς ἐξουσίας γιά 4 χρόνια,

    καί τό ὑπόλοιπο 30%+40%=70% κυβερνᾶται, περιμένει τίς ἑπόμενες ἐκλογές, καί φεύγουν τά παιδιά του, ἀπό τά ἱκανότερα παιδιά τῆς Ἑλλάδος στό ἐξωτερικό.

    Αὐτό ὅμως τό 40%, τῶν πλέον ἐλευθέρων καί τῶν πλέον πνευματικῶς καλλιεργημένων Ἑλλήνων, μέσα στό ὁποῖο ἐκκολάπτεται φυσικά τό μεγαλύτερο ποσοστό τῶν πραγματικά ἀξίων νέων τῆς πατρίδας μας,
    ἀγνοεῖται συνέχεια (ἐκτός, εἴπαμε, γιά λίγο, πρό τῶν ἑκάστοτε ἐκλογῶν....)
    καί διώκεται σταθερά,
    παρά τό ὅτι σέ αὐτό τό 40% βρίσκονται οἱ καλλίτεροι καί ἱκανότεροι Ἕλληνες.

    Ὑποσκελίζονται δέ ἐντός τῆς Ἐλλάδος ἀπό τά "δικά τους παιδιά" τῶν μέν (τό ἕνα 30%) καί τῶν δέ (τό ἄλλο 30%), ἡ πλειοψηφία τῶν ὁποίων, λόγῳ τῆς ἀνελευθερίας φρονήματος των γονέων τους, ἔχουν ἐκκολαφθεῖ ὡς ἰδιοτελεῖς καί κάτω τοῦ μετρίου κομματικοί ραγιάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που ήσουν κάποτε είσαι και τώρα. Δηλαδή αυτός που υποστήριζε κάποτε τόν διεθνισμό του ΚΚΕ τώρα θερίζει τα αποτελέσματά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπέρασμα από τα ανωτέρω δύο σχόλια: Ο Θεοδωράκης και ο γράφων ματαιοπονούμε. Ελπίδα εθνικής σωτηρίας δεν υπάρχει. Χάθηκε τραγικά η κριτική σκέψη, η ικανότητα αναθεώρησης
    πεπραγμένων και θέσεων, η σοφία της πικρής πείρας, η επίγνωση του επερχόμενου οριστικού, του τρομακτικού, του θανάτου του γένους. Έχουν σαπίσει τα μυαλά.΄Εσβησε και το ένστιγκτο της επιβίωσης. Δειλοί, μοιραίοι και άμυαλοι αντάμα, μάταια ελπίζουν σε κάποιο θαύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.