15/6/19

Προκλητική απάντηση της Άγκυρας στις χώρες του Νότου: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα - Δεν μας αφορούν οι δηλώσεις τους


«Απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε υψηλούς τόνους κινείται η απάντηση της Άγκυρας στους ηγέτες των κρατών που μετείχαν στη σύνοδο των χωρών του Νότου και οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της Med7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».

Ομόφωνη καταδίκη της Άγκυρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου
Την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο των εργασιών της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας.

Στη διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο (...) Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Τα αυστηρά μηνύματα των ηγετών του Νότου
Την πλήρη συμπαράστασή της Πορτογαλίας στην Κύπρο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κατά τις κοινές δηλώσεις των 7 ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Προέταξε μάλιστα την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών δικαιωμάτων και του δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για την εκμετάλλευση των ίδιων της πόρων. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε επίσης ότι η αξία της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης στην ΕΕ και αφορά την Κύπρο και όλες τις χώρες όποτε η ακεραιότητά τους απειλείται.

«Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο», τόνισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.

Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο οικοδεσπότης, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

3 σχόλια:

  1. Οἱ Τοῦρκοι δέν ἔχουν "αἴσθηση" τοῦ τί σημαίνει, σέ ἀπτές συνέπειες, τό νά ζητοῦν τήν ἐπιβολή καταστροφικοῦ προηγούμενου γιά ὅλους τούς ἄλλους:...μειονότητα μέ δικαιώματα πλειοψηφίας σημαίνει δυναμίτη παντοῦ.
    Μᾶλλον τούς ἔχει ζαλίσει κάποιος, πού τούς φουσκώνει τά μυαλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον όρο 'Διεθνές Δίκαιο' όπως της αρέσει, ταυτίζοντάς τον ουσιαστικά με ότι την συμφέρει.
    Θεωρεί πως είναι μία ανεξάρτητη περιφεριακή υπερδύναμη, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, με τεράστιο στρατό, ισχυρή πολεμική βιομηχανία, και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν τις υπολογίζει.

    "Where does an 800-pound gorilla sit?"
    The answer: "Anywhere it wants to."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.