23/6/19

Μέχρι πού θα πάει η φιλία Ερντογάν-Τραμπ;

Σάββας Καλεντερίδης
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε την εξής δήλωση:
«Η υπόθεση των S-400 έχει τελείωσει. Αρχές Ιουλίου θα έλθουν στην Τουρκία».
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι στη σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία θα συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ το θέμα των «κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας». Συγκεκριμένα, είπε: «Θα ρωτήσω τον Τραμπ: “Θεωρείτε σωστή την επιβολή κυρώσεων;”. Πιστεύω ότι θα απαντήσει “Όχι, δεν το θεωρώ σωστό”».
Η πλήρης δήλωση του Ερντογάν έχει ως εξής: «Η υπόθεση των S-400 έχει τελείωσει. Αρχές Ιουλίου θα έλθουν στην Τουρκία. Πιστεύω ότι τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του επομένου μήνα θα αρχίσουν οι παραδόσεις μερών του συστήματος.  Από τη στιγμή που θα παραδοθούν και μετά, θα εγκατασταθούν εκεί όπου έχουν καθορίσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις [ΤΕΔ].  Εμείς θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες εγκατάστασης. Οι ΗΠΑ μάς έκαναν πρόταση για τους Patriot, όμως η πρότασή τους ήταν πολύ ακριβότερη από εκείνη της Ρωσίας. Όμως αν ρωτήσετε τις ΗΠΑ, εκείνες θεωρούν ότι η πρότασή τους ήταν καλή. Όχι, δεν ήταν. Αν δεχτούμε ότι θα κάνουμε μια επωφελή συμφωνία και για της δύο πλευρές [kazan-kazan], εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφθούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Εξετάσαμε την πρόταση και είδαμε ότι δεν ήταν συμφέρουσα ούτε όσον αφορά τις πιστώσεις ούτε όσον αφορά το θέμα της συμπαραγωγής. Από τη στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε συμπαραγωγή, για μένα δεν υπήρχε κανένα νόημα. Δεν δέχομαι εσείς να είστε οι κατασκευαστές και εγώ ο αγοραστής».
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να το πάει μέχρι τέρμα το θέμα των των S-400, υπολογίζοντας ότι η φιλική σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ θα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Να θυμίσουμε ότι η επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, με ημερομηνία 6/6/2019 προς τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, αποτελεί τελεσίγραφο αφού δίνει διορία στην Τουρκία μέχρι τις 31 Ιουλίου «να διορθώσει το λάθος», απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με σοβαρές κυρώσεις που θα πλήξουν την αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της Τουρκίας, ενώ προβάλλεται και η αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Μία μέρα πριν, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε στο Ahval News για το ίδιο θέμα: «Τα μέτρα που θα λάβουμε εναντίον της Τουρκίας για την παραλαβή των S-400 θα πονέσουν πολύ και θα της στοιχίσουν πολύ ακριβά. Οι S-400 αποτελούν απειλή για μας και δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους μας. Επίσης, η σχεδιαζόμενη παραλαβή του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στις  αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ θα ήθελαν πολύ να μην λάβουν αυτά τα βαριά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, όμως αυτό θα γίνει μόνον αν επικεντρωθεί στην ακύρωση αυτής της συμφωνίας».
Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στις κυρώσεις, είπε ότι αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
«Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποδεχτούν την παραλαβή των S-400, και προειδοποιούν την Τουρκία για το ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες με την εφαρμογή του Νόμου Επιβολής Μέτρων σε Εχθρικές Χώρες (CAATSA), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί με την παραλαβή των S-400. Τον Ιανουάριο του 2019 οι ΗΠΑ έκαναν σοβαρή πρόταση στην Τουρκία αντί των S-400 να προμηθευτούν το σύστημα αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot». 
Σημειώνεται ότι με διάφορα νομοσχέδια προς το Κογκρέσο, η παράδοση των ABD F-35 στην Τουρκία έχει συνδεθεί με το θέμα της ακύρωσης της παραγγελίας των S-400. Ο νόμος CAATSA για την επιβολή εμπάργκο έγινε δεκτός στο Κογκρέσο το πρώτο εξάμηνο του 2017 με μεγάλη πλειοψηφία και από τις δύο παρατάξεις, και τέθηκε σε ισχύ μετά την υπογραφή του από τον Τραμπ.
Στην Άγκυρα είναι πολλοί εκείνοι –με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν– που πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα προστατέψει την Τουρκία και δεν θα ενεργοποιηθεί ο νόμος των εμπάργκο (CAATSA). Όμως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μόλις πριν από μία μέρα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου του Τραμπ απειλεί ανοικτά την Τουρκία με τον νόμο που επιβάλει εμπάργκο.
Ο νόμος CAATSA προβλέπει την επιβολή εμπάργκο σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που συνεργάζονται με εταιρείες οπλικών και αμυντικών συστημάτων και με υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλά πρόσωπα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας θα υποστούν κυρώσεις, θα ακυρωθούν οι θεωρήσεις εισόδου στις ΗΠΑ, θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και μια σειρά άλλα μέτρα.
Στη δήλωση που έκανε στο Ahval News ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έγινε και αναφορά στο θέμα των F-35. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παραμονή της στο πρόγραμμα των F-35. Οι S-400 είναι μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών και αποτελεί απειλή για τις δυνάμεις της πολεμικής μας αεροπορίας και τους πιλότους μας. Τα μέτρα που θα λάβουμε εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που παραλάβει τους S-400 θα είναι επώδυνα και θα στοιχίσουν και στις ΗΠΑ, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τους πιλότους, τους ανθρώπους μας».
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, παρότι έστειλε ξεκάθαρο απειλητικό μήνυμα προς την Τουρκία, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του άφησε ανοιχτή την πόρτα της υπαναχώρησης στην Άγκυρα, προσφέροντας και κάποιο… δωράκι:
«Σε περίπτωση που η Τουρκία κινηθεί με ικανοποιητικό τρόπο προς την κατεύθυνση της ακύρωσης των S-400, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το θέμα της μείωσης των εις βάρος της αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την ακύρωση της παραγγελίας».
Έτσι έχουν τα πράγματα σ’ αυτό το μεγάλο θέμα, που θα επηρεάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία.
Την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν ο Ερντογάν θα μεταβεί ηττημένος και άρα αποδυναμωμένος –λόγω της επικείμενης νίκης του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη– στη σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία.
Αν τελικά ο Τραμπ δεν είναι και τόσο φιλικός προς τον Ερντογάν, τότε ο Τούρκος ηγέτης θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη απόφαση: Να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία.
  • Αν γίνει το πρώτο, θα υποστεί τις συνέπειες που αναφέρονται στο άρθρο.
  • Αν γίνει το δεύτερο, το πρώτο πράγμα που θα πληρώσει θα είναι η συντριβή στο Ιντλίμπ, το Αφρίν και την Αλ Μπαμπ.
Εδώ θα είμαστε να σας ενημερώνουμε υπεύθυνα για ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη «θολή» στάση των ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ και την παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή», και να την κάνει πιο καθαρή...
Οψόμεθα…
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα δημοκρατία και το Pontos-news

13 σχόλια:

  1. Υπάρχει και μια 3η πιθανότητα. Να συνεχιστεί το παζάρι και μετά την παραλαβή S400. Δηλαδή, να πάρει η Τουρκία τα S400, ολοκληρώνοντας το συμβόλαιο, να αρχίσουν τις κυρώσεις οι ΗΠΑ, να δείξει ο Ερντογάν ότι αντέχει (άλλωστε αγόρασε στοκ αμερικανικών ανταλλακτικώς για τουρκικά οπλικά συστήματα, ώστε να μην έχει άμεση ανάγκη) και ταυτόχρονα να συνεχίσει στροφή προς την ανατολή, προσπαθώντας να δείξει στον Τραμπ, ότι "κοίτα με, συνεχίζω να φεύγω, οι S400 είναι ήδη εδώ, αν δε θες να χαθώ οριστικά, έλα να τα βρούμε έστω τώρα".

    Γιατί και το CAATSA, στην ουσία, είναι ένας τρόπος των Αμερικανών να πουν στην Τουρκία "γύρνα πίσω". Αν οι Αμερικανοί ήθελαν απλά να τσακίσουν την Τουρκία, μπορούσαν να το κάνουν πολύ εύκολα χτυπώντας και μόνο την οικονομία της ή υποστηρίζοντας πολύ πιο ενεργά τους Κούρδους.

    Μην ξεχνάμε ποτέ, το πού πήγε η διελκυστίνδα Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν. "Θα σε βομβαρδίσω, εγώ θα ρίξω πυρηνικά στη Σεούλ, δε θα προλάβεις μικρέ Rocketman γιατί θα σε κάνω στάχτη". Και τελικά φτάσαμε να λέει ο Τραμπ ότι συμπαθεί το Κιμ...

    Οι ΗΠΑ, ΘΕΛΟΥΝ την Τουρκία ΠΟΛΥ να μείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Γιατί είναι μια σοβαρή χώρα, με δύναμη και που δε διστάζει να χρησιμοποιεί της δύναμή της. Το δυνατό, όλοι τον θέλουν σύμμαχο. Τον ψοφοδεή δειλό κι ανήμπορο δε θέλει κανείς, γιατί τι να τον κάνει, πέρα από λογιστική βάση-αποθήκη.

    Δεν τελειώνει ο διπλωματικός χρόνος με την παραλαβή. Αυτό που δεν ξέρω, είναι πόσο μπορούν να αντέξουν το πλήγμα οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Αλλά αν μπορούν, δεν τελείωσε ακόμα ο χρόνος για τον Ερντογάν. Ούτως ή αλλως το F35 το θέλει για την Ελλάδα, από την οποία δεν απειλείται και της οποίας το πολιτικό προσωπικό απλά κοροιδεύει εαυτόν και αλλήλους ότι έχει στρατηγικό δόγμα έναντι της Τουρκίας. Άρα και να χάσει προσωρινά F35, για να πάρει αργότερα άλλα, νεότερων μπλοκ, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Αρκεί η τουρκική βιομηχανία να μπορεί να αντέξει. Το αν μπορεί, το ξέρει ο Ερντογάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου κάνει εντύπωση όσο καιρό ασχολούμαι με το θέμα, δεν έχω διαβάσει απο καμμια πηγή έναν απλό προβληματισμό. Αν πατε να αγοράσετε ένα ψυγείο και υπάρχει η ελλάχιστη πιθανότητα στο μυαλό σας να μην χωράει στο χώρο σας η να μην αρέσει στη γυναίκα σας, το πρώτο που διασφαλίζετε είναι η δυνατότητα ανταλλαγης με κάτι άλλο ενδεχομένως. Και εδω δεν μιλάμε για εναν απλά σκεπτόμενο ιδιώτη αλλα για τον Ερντογκαν που όσο κι αν στα μέσα ενημέρωσης περνάει σαν ημίτρελος είναι πολιτικός υψηλου επιπέδου κι ευφυίας. Οπως ακριβώς κι ο Πούτιν. Για να καταλήξω δεν έχω διαβάσει πουθενα την πιθανότητα αυτο το αδιέξοδο να έχει προβλεφτεί και σχεδιαστεί. Ο Ερντογκαν όσο κι αν περνάει στην κοινή Ελληνική γνώμη σαν μονάρχης έχει ένα συμβούλιο με το οποίο συνεργάζεται, δεν δρα αυτόνομα. Προφανώς θα κάνει πίσω στους s-400, και προφανώς για τα μάτια του κόσμου θα δημιουργηθεί μια ένταση μεταξύ Τουρκιας - Ρωσίας. Και πιθανά βρεθούμε στο τέλος να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκια με patriot, f-35 και με τίποτα πυρηνικά στο ακουγιου η τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως έμπλεξε έτσι αυτή η χώρα που την θέλουν όλοι για σύμμαχο. Κρίμα πόσο μας λείπει ένας Γιέλτσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιέλτσιν!!!;; Ἀπό ποῦ ἦλθες , ἀπό τό διάστημα; Δέν ἔχεις καταλάβει ὅτι ὁ Γιέλτσιν καί παραπλανήθηκε ἀπό τούς δυτικούς καί πολύ φτηνά πούλαγε τήν πατρίδα του γιά πειραματόζωο τῆς χειρότερης μορφῆς "καπιταλισμοῦ"; Εἶχε πέσει σχεδόν στά 60 τό προσδόκιμο ζωῆς τῶν Ρώσων, ἐπί Γιέλτσιν.

      Διαγραφή
  4. Ποιά φιλία?
    Οι Ισλαμιστές και ο Ερντογάν είναι ήδη "προγραμμένοι".
    Οι σχέσεις Ισλαμικής Τουρκίας με Δύση είναι "δηλητηριασμένες", από καιρό.
    Το μεν πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 ήταν υποκινούμενο από την Δύση.
    Οι δε Ισλαμιστές συνεργάστηκαν με γεωπολιτικούς αντιπάλους της Δύσης και έπληξαν ζωτικά δυτικά συμφέροντα.
    Είτε οι Τούρκοι τώρα κάνουν πίσω για τους S-400 είτε όχι, προφανώς θα έχουν την τύχη των αδελφών μουσουλμάνων και του Μόρσι.
    Και ασφαλώς, σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καί οἱ Τοῦρκοι ὑπό Ἐρντογκάν δέν θά κάνουν πίσω, καί ὁ Τράμπ δέν θά κάνει τίποτα ούσιαστικό. Ὑπάρχει τό σχέδιο τῆς Μεγάλης Βρετανίας γιά μεγάλη "Ὀθωμανική" Τουρκία καί τῆς Γερμανίας πού θέλει μερίδιο στήν ἴδια ἐπιρροή. Μόνο μέ Ρωσία σταματοῦν αὐτά τά παραμύθια τούς Ἐγγλέζους (Γερμανοί δέν ὑπάρχουν καί τόσο, εἶναι ἐλεγχόμενοι) , καί ἐνεργοποιεῖται καί ὁ Τράμπ γιά νά μήν τοῦ φύγῃ καί ἡ Ἑλλάδα. Ἡ Τουρκία ἤδη ἔφυγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Καβασιλα το γραπτο σου ΔΥΣΑΝΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΟ

      Διαγραφή
    2. Εμεις οι αμοιροι ποιον θα στειλουμε να διαπραγματευτη με τον γατο που λεγεται Ερντογκαν?
      ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΧΕΡΙ.
      ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ,ΤΟΝ ΚΟΤΖΙΑ ,ΤΟΝ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ,ΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟ,ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ,ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ???????HASTA LA VISTA

      Διαγραφή
    3. >Ὑπάρχει τό σχέδιο τῆς Μεγάλης Βρετανίας γιά μεγάλη "Ὀθωμανική" Τουρκία<

      Ποιο είναι το σχέδιο αυτό και σε τι εξυπηρετεί μια μεγάλη "Ὀθωμανική" Τουρκία το ΗΒ; Γίνε αναλυτικότερος. Υπάρχει κάποια σχετική πηγή προς ενημέρωση;

      Διαγραφή
    4. @ Nikolaos Kavasilas

      Σού έκανα μία ερώτηση, αλλά δεν απάτησες. Ο λόγος είναι προφανής, γράφεις ό,τι σού κατέβει και μετά κάνεις τον ψόφιο κοριό, διότι δεν μπορείς να το (υπο)στηρίξεις με στοιχεία. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

      Διαγραφή
  6. Ποιά φιλία? ... Ο Ερντογάν είναι καλός φίλος με τόν Πούτιν τον οποίο συναντά συχνά-πυκνά σχεδόν κάθε μήνα... Ο Τραμπ ούτε που θέλει να τον δεί μπροστά του τον ισλαμοφασίστα ....
    Εχετε δεί τα μούτρα του ισλαμοφασίστα μετά από κάποια συνάντησή του με Τράμπ??? Είναι σαν σάν να τού έχουν κάνει κλίσμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πιστεύω ότι η συμπεριφορά του Ερτογαν είναι πολύ μελετημένη, μπορεί να λέει πολλά αλλά μόλις δει τα σκούρα τότε ρίχνει ένα χαμόγελο και το παίζει λίγο τρελιτσα και σιγά σιγά σχεδιάζει την επόμενη κίνηση !!!! Είναι οφθαλμοφανές ότι έχει και ένα πολύ καλό επιτελείο συμβούλων !!!!!Πάντως είναι πολύ ικανός και ελίσσεται !!!
    Γι αυτό και ο Τραμπ το τραβάει μπας και κερδίσει κάτι απ αυτόν! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπαρχει περιπτωση να γινει και κατι ..απροβλεπτο.Απο δουλικο ζηλο πχ. Της Ελλαδας...να ανατραπουν ολα..και των Ρωσων...και των Αμερικανων. Ο δουλικος ζηλος ...κανει πολλα τρελα.Σου ζητανε πχ. Ενα....εσυ σαν δουλικο κανεις δεκα.Αλλα τα δεκα χαλανε την σουπα της εντολης...Η Ντορα ειναι η καταλληλη γιαυτο..οπως κι ο Κουλης.Ειναι οι επιτηδευμενοι με ζηλο ρομποτικοι μηχανισμοι...Καθαριζουν κρεμυδι στην κουζινα ...και κλαις εσυ δεκα.τετραγωνα πιο περα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.