17/6/19

Το χρονικό της αθόρυβης διπλωματίας για το Αιγαίο

Το 2003 είχε διαμορφωθεί μια εικόνα πιθανής συμφωνίας. Οπως υπολογίζουν πηγές με γνώση των συζητήσεων, η Ελλάδα από περίπου 40% του Αιγαίου το οποίο υπάγεται στην εθνική επικράτεια (χωρικά ύδατα), θα πήγαινε περίπου στο 60%, με την Τουρκία να κινείται, αντιστοίχως, από περίπου 6% στο 8%-9%. Προφανώς, η υπόλοιπη έκταση θα αποτελούσε τα διεθνή ύδατα (στη φωτ. τουρκική φρεγάτα).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Το 2003 στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη βρισκόταν ήδη σε διαδικασία αλλαγών ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ενώ στην Τουρκία ανέτειλε το άστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα ήταν λίγο πριν από την αλλαγή στην εξουσία έπειτα από μια δεκαετία ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Τουρκία άρχιζε η πολιτική παντοκρατορία του AKP. Και στις δύο πλευρές, ήδη από το 2002 είχε εμπεδωθεί η βεβαιότητα ότι έως τον Δεκέμβριο του 2004 ή στις αρχές του 2005, υπήρχε η δυνατότητα να τηρηθεί η πρόβλεψη του Ελσίνκι περί διευθέτησης των διμερών διαφορών της Τουρκίας με κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα οι συζητήσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Την περασμένη Κυριακή (9 Ιουνίου 2019) σε ένα εκτενές άρθρο του στην «Κ», ο κ. Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Αιγαίο, λόγω των εκκρεμών διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας που παραμένουν ανεπίλυτες. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι σε δύο περιόδους υπήρξαν «συστηματικές διαπραγματεύσεις» και ιδιαίτερα κατά τα χρόνια 2002-2004 και 2010-2012.

Για τη συνέχεια kathimerini

3 σχόλια:

  1. Και δεν την βάζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σαύρα, να μας λύσει όλα τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα σε ένα βράδυ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή όλες τις φορές που υπήρχε "πρόοδος" ήταν όταν είχαμε Γ. Παπανδρέου ΥπΕξ ή πρωθυπουργό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε άλλη χώρα, το άρθρο θα είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις. Στην Ελλάδα, τίποτα... Σχετικό άρθρο:

    Είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης, ο Κυριάκος και η Φώφη δεν τοποθετήθηκαν για τον Σημίτη και τα Ίμια;
    https://hellasjournal.com/2019/06/einai-tychaio-oti-o-alexis-o-kyriakos-kai-i-fofi-den-topothetithikan-gia-ton-simiti-kai-ta-imia/

    Μετά αναρωτάται ο αφελής ψηφοφόρος, πώς φτάσαμε στις Πρέσπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.