11/6/19

Εξαιρετικά σημαντικές δηλώσεις του Σλοβάκου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό: Όχι σε λύσεις εκτός διεθνούς δικαίου

  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Δεν θα πρέπει να στραφούμε λύσεις που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ» υπέδειξε πως ο κίνδυνος παγιοποίησης της κατάστασης στην Κύπρο δεν θα πρέπει να οδηγήσει προς αναζήτηση λύσεων εκτός του διεθνούς δικαίου.  
Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στην Κύπρο για να λάβει μέρος σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την έναρξη του διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ένας διάλογος που συνεχίζεται με τη συνδρομή του εκάστοτε Σλοβάκου πρέσβη. - Κατ’ αρχάς ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψή σας στην Κύπρο;
- Φέτος τιμούμε την 30η επέτειο από την έναρξη του δικοινοτικού διαλόγου ανάμεσα σε ηγέτες και εκπροσώπους ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.  
Βρίσκομαι εδώ για να συμμετάσχω σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «30 χρόνια διαλόγου ανάμεσα σε ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα στην υπηρεσία της ειρήνης» και την τέλεση εγκαινίων της έκθεσης «30 χρόνια Ειρηνευτικού Διαλόγου μέσα από φωτογραφίες», που διοργανώνονται από την πρεσβεία της Σλοβακίας και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και με την ευκαιρία αυτή προσβλέπω στην ανταλλαγή απόψεων, για την παρούσα κατάσταση και την προοπτική για το λαό της Κύπρου, με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό. 
 
- Στην προσπάθεια της Κύπρου για λύση του Κυπριακού η Σλοβακία έπαιξε ένα ξεχωριστό ρόλο;- Να μου επιτρέψεις να πάω πίσω ιστορικά. Ήταν το 1989 όταν ο τότε πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας, ο Σλοβάκος διπλωμάτης, Εμίλ Κέμπλουσεκ, συνέλαβε την ιδέα για να έρθουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Κύπρου. Θα συναντιόνταν όλοι μαζί στην Πράγα για να συζητήσουν το Κυπριακό.  
Στη συνάντηση της Πράγας που κράτησε πέντε ημέρες συμμετείχαν πέντε Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί. Εκεί, συνέστησαν το πλαίσιο για έναν δικοινοτικό διάλογο.  
Και η Σλοβακία συμβάλλει σ’ αυτό το διάλογο, υπό την αιγίδα της πρεσβείας μας στη Λευκωσία, εδώ και 30 χρόνια.   
Η Σλοβακία υποστηρίζει πλήρως τον πλουραλισμό και για εμάς η ειρηνική επίλυση διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η μόνη οδός για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης λύσης.  
Ένα μοντέλο λύσης το οποίο να στηρίζεται στα ψηφίσματα και τις υποδείξεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο να συμφωνήσουν όλοι οι παίκτες του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών των δύο κοινοτήτων.  
Η Σλοβακία αυτή την περίοδο προεδρεύει του ΟΑΣΕ. Η ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής του, γιατί, όπως είπα, είναι τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως, ο ΟΑΣΕ μπορεί να συμβάλει με το δικό του τρόπο. Συστάθηκε κατά την κορύφωση το Ψυχρού Πολέμου, σε μια περίοδο όπου ο διάλογος και η συνδιαλλαγή θεωρούνταν σχεδόν αδύνατα. Και ξεπέρασε τα εμπόδια για να δημιουργήσει μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση, όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πραγματικό θάρρος από τους ηγέτες. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρω σ’ αυτό το ταξίδι. 
 
- 30 χρόνια μετά την έναρξη του διαλόγου η Ευρώπη άλλαξε, όμως το Κυπριακό παραμένει άλυτο…- Μια διαιρεμένη Κύπρος είναι το προϊόν μιας απαράδεκτης, μονομερούς ενέργειας… το αποτέλεσμα μιας βίαιης σύγκρουσης και μιας στρατιωτικής δράσης. Εμείς, ως διεθνής κοινότητα, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό.  
Και βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να παγοποιηθεί ένα επικίνδυνο ζήτημα ως αποτέλεσμα του οποίου θα επέλθουν τεράστια προβλήματα για το λαό της Κύπρου. 
Σήμερα, όταν έχουμε την εντύπωση ότι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού έχει φτάσει σε αδιέξοδο και οι ελπίδες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξανεμίζονται, δεν θα πρέπει να στραφούμε προς λύσεις που εκφεύγουν της διεθνούς νομοθεσίας και τον πλουραλισμό.
Υπάρχει ακόμα ελπίδα για να γίνει το ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Και η Σλοβακία είναι έτοιμη να συνεχίσει να παίζει το δικό της ρόλο, ως ένας ειλικρινής και αμερόληπτος μεσολαβητής όταν πρόκειται για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία να είναι κοινά αποδεκτή από όλους. 
 
- Που στέκονται σήμερα οι σχέσεις Κύπρου και Σλοβακίας και πώς μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο;- Σλοβακία και Κύπρος είναι δύο εταίροι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη με κοινές αντιλήψεις.  
Έχοντας πολλές ομοιότητες, πιστεύουμε ότι μέσω ενός ενεργού και πραγματικού πολιτικού διαλόγου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ. 
Θα πρέπει εδώ να επισημάνω πως η Σλοβακία είναι ένας από τους βασικούς συνεισφορείς σε στρατιώτες προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ψήφισμα 2398 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 30ης Ιανουαρίου 2018, 242 Σλοβάκοι ειρηνευτές βρίσκονται στο νησί από το Σεπτέμβριο του 2018.  
Αλλά υπάρχει περιθώριο για πολλά ακόμα. Και ενθαρρύνουμε την στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως νεοφανείς επιχειρήσεις, νέες τεχνολογίες, πολιτισμό ή τουρισμό. Και ενδιαφερόμαστε σε αναβάθμιση της συνεργασίας μας σε ευρωπαϊκά θέματα, κατά τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο και στην ανταλλαγή ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. 
 
Ευρωεκλογές: Μήνυμα προς κυβερνήσεις-θεσμούς 
 
-Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν πως είναι καιρός η ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές. Ποια η δική σας άποψη;- Είμαι ευτυχής που η συμμετοχή σ’ αυτές τις ευρωεκλογές ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 25 χρόνων. Και μας κάνει πιο ευτυχισμένους βλέποντας στη Σλοβακία η συμμετοχή να αυξάνεται κατά 75%. Αυτό σημαίνει πως η υποστήριξη προς την ΕΕ και τις αξίες της παραμένει ισχυρή και ότι ο λαός μας θέλει να έχει άποψη για τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν συνέβη διά μαγείας, αλλά χρειάστηκε πάρα πολλή σκληρή δουλειά. Κινητοποιηθήκαμε στοχευμένα σε όλα τα επίπεδα μέσα από διαλέξεις και δημόσιες εκδηλώσεις, εμπλέκοντας εταίρους από την κυβέρνηση μέχρι και ΜΚΟ. Κι αυτή η κινητοποίηση ήταν αποτελεσματική. Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες είναι πολύπλοκο. Και δεν είναι πάντα εύκολο να εξηγήσουμε γιατί αφορά την καθημερινή ζωή των πολιτών μας.  
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψήφισε για μια πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική και πιο ενωμένη Ευρώπη και αυτό είναι ένα ισχυρό σήμα, όπως και στην περίπτωση της Σλοβακίας όπου οι φιλοευρωπαϊκές φιλοδημοκρατικές δυνάμεις έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και προς αυτούς που θα ηγηθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψήφισε για μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.
 
Ενημέρωση για προκλήσεις 
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Σλοβακίας. Στις δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και μοιράστηκε μαζί του «νέες πληροφορίες». Είπε ότι ο κ. Λάιτσακ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της Σλοβακίας ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη σχετική δήλωση της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το θέμα και ότι αυτή η δήλωση αποτελεί το πλαίσιο για όλα τα κράτη–μέλη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.