11/6/19

Η Τουρκία θέλει το ΕΒΚΑΦ* ως «διάδικο» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το ΕΒΚΑΦ ως «διάδικο» θέλει να επιβάλει η τουρκική πλευρά στις διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας. Η Τουρκία επιχειρεί να τοποθετήσει το ΕΒΚΑΦ ως «διάδικο» στις υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της «επιτροπής» στα κατεχόμενα και αφορούν διεκδικήσεις αποζημιώσεων από Ελληνοκύπριους. 
Η προσπάθεια της Τουρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με την «επιτροπή» και τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων, αλλά έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις καθώς πρόκειται για περιουσίες που βρίσκονται στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Η σημασία που έχει τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης πιέζει και για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ενδιαφερόμενο μέρος στην εκδίκαση της υπόθεσης.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην περίπτωση υπόθεσης που βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει την άποψή της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΔ έχει περιθώριο μέχρι και τις 18 Ιουνίου προκειμένου να καταθέσει άποψη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε άλλη υπόθεση του ΕΔΑΔ που αφορούσε στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και την αποτελεσματικότητά της, η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να μην καταχωρήσει άποψη ως ενδιαφερόμενο μέρος.  
Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από πλευράς ΕΔΑΔ στην εν λόγω υπόθεση είναι πολύ συγκεκριμένα:
  • Ζητά να μάθει εάν η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για τις περιουσιακές διεκδικήσεις που αφορούν ελληνοκυπριακή ιδιοκτησία η οποία βρίσκεται εντός της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου. 
  • Ζητά τις απόψεις των διαδίκων στο κατά πόσο η συμπερίληψη του ΕΒΚΑΦ ως τρίτο μέρος στις διαδικασίας ενώπιον της ΕΑΠ καθιστά την ΕΑΠ αναποτελεσματικό μέσο για τις ελληνοκυπριακές περιουσιακές διεκδικήσεις.
  • Θέλει να ακούσει το ΕΔΑΔ εάν οι αιτητές είχαν τη δυνατότητα να αντιπαραταχθούν με τη ενέργεια της «επιτροπής» να συμπεριλάβει το ΕΒΚΑΦ ως «διάδικο μέρος». 
Η εν λόγω υπόθεση είχε εξεταστεί –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας– από την «επιτροπή» το 2012. Κατά την εξέταση είχε εμφανιστεί εκπρόσωπος της «ΤΔΒΚ», ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία είναι καταγραμμένη στο Ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασά, το οποίο διαχειρίζεται η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ.  
Λίγο μετά η «επιτροπή» έλαβε την απόφαση σύμφωνα με την οποία το ΕΒΚΑΦ είναι ενδιαφερόμενο τρίτο μέρος και θα πρέπει να συμμετάσχει στις διαδικασίες. Από πλευράς του αιτητή υποστηρίχθηκε πως η συμμετοχή το ΕΒΚΑΦ στη διαδικασία ενώπιον της «επιτροπής» την καθιστούν αναποτελεσματική και επηρεάζει τις θεραπείες που μπορεί να επιφέρει στην υπόθεση.  
Πρόσφατα, ενώπιον του ΕΔΑΔ είχε βρεθεί άλλη μια υπόθεση Ελληνοκυπρίων αιτητών που είχε να κάνει επίσης με την αναποτελεσματικότητα της «επιτροπής». Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλησε να παρέμβει ως ενδιαφερόμενο μέρος κατά την εκδίκαση στο ΕΔΑΔ. 
*Περισσότερα για το ΕΒΚΑΦ ΕΔΩ
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.