23/6/19

«Δίπλα-δίπλα» να δουλεύουν τα τρυπάνια της Τουρκίας και των ξένων εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου

  Κώστας Βενιζέλος 
Όλοι θα κάνουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι εταιρείες που έχουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία και δραστηριοποιούνται σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια και η κατοχική Τουρκία που διενεργεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό είναι το σκηνικό σήμερα, το οποίο στήνεται από την Άγκυρα, που είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών της.  
Ξένη διπλωματική πηγή περιέγραφε την εικόνα σήμερα εκφράζοντας ανησυχία για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ειδικά την περίπτωση που οι έρευνες της Τουρκίας επεκταθούν και νοτίως του νησιού, διενεργώντας γεωτρήσεις κοντά σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια.  
Σήμερα ο σχεδιασμός αφορά την εν εξελίξει γεώτρηση 36,5 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου, που αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα ενώ έχει σταλεί και το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», το οποίο θα «τρυπήσει» στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. Εκτιμάται πως στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το «Μπαρμπαρός», το οποίο παραμένει στην περιοχή μας, έχει διενεργήσει σεισμικές έρευνες και στις δύο περιοχές και ως εκ τούτου έχουν όλα τα στοιχείαΕίναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν παρουσιάζεται να μην πτοείται από τις δυσκολίες, τα τεχνικά προβλήματα, τα πολιτικά εμπόδια, ακόμη και τα μέτρα που θα επεξεργασθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι πού θα φθάσει; Μέχρι τέλους. Αυτό σημαίνει πως είτε θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που θα εντοπίσει, είτε θα πιέσει για να αρχίσει ένα διάλογος-πακέτο για όλες τις «εκκρεμότητες», περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου. Είναι σαφές πως η Τουρκία προτιμά το δεύτερο σενάριο.  
Πληροφορίες αναφέρουν πως παρασκηνιακά η Άγκυρα συντηρεί την πρόταση του 2012 για τη σύσταση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, με στόχο να λαμβάνονται από κοινού αποφάσεις, από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μια πρόταση που ακούστηκε να λέγεται και κατά τις διεργασίες που υπήρξαν στην Ε.Ε., στο περιθώριο των συνόδων. Καλοθελητές να μεταφέρουν την τουρκική πρόταση, που κάθε άλλο παρά καινούργια είναι, υπήρξαν. 
Συνεπώς για την τουρκική πλευρά το θέμα τίθεται ως εξής: Είτε θα προχωρήσει με δικές της γεωτρήσεις είτε το θέμα θα μπει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και θα γίνει «δίκαιος διαμοιρασμός». Στο πρώτο ενδεχόμενο, είναι σαφές πως οι όποιες κινήσεις θα προκαλούν αναταράξεις.  
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε να αποτρέψει την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρώτα του «Πορθητή» και στη συνέχεια, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Καρπασίας, του «Γιαβούζ». Μια τρίτη κίνηση, ενδεχομένως νοτίως, θα στοχεύει να αμφισβητήσει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα επιχειρεί να αναδείξει την αδυναμία της χώρας να προστατεύσει τα δικαιώματά της. 
Την ίδια ώρα, οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται σιγά-σιγά και με προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Αυτό δημιουργεί περισσότερες πιέσεις στη Λευκωσία. Ίσως και περισσότερες από αυτή που αισθάνεται με τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Μια μεγάλη κίνηση, που δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα προχωρήσει, είναι αυτή με την Αμμόχωστο. Τουλάχιστον δεν είναι εύκολο να προχωρήσει αμέσως καθώς χρειάζονται πολλά να γίνουν. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε συνεννοηθεί με την Άγκυρα πριν ανακοινώσει τη σύσταση επιτροπής ειδικών για μελέτη της κατάστασης που επικρατεί στην περίκλειστη περιοχή, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών. Πληροφορίες αναφέρουν πως όταν στο παρελθόν εγέρθηκε το θέμα στην Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν είχε επικαλεστεί το οικονομικό κόστος.  
Είναι προφανές και από τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την απόφαση, ότι το θέμα της Αμμοχώστου συνδέεται και με την αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου και το άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου (εμπόριο). Αν και ο Οζερσάι δεν έκανε λόγο ποτέ για  επιστροφή της περίκλειστης περιοχής, αλλά άνοιγμα, ενδεχομένως για εποικισμό. Σε αυτό πλαίσιο θα πρέπει να ενταχθούν και τα όσα διαδραματίζονται στη νεκρή ζώνη όπως και στις κινήσεις εντυπωσιασμού αναφορικά με τα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.  
Το μόνο όπλο αποτροπής που διαθέτει η Λευκωσία είναι εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό και επείγει να υλοποιηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επεξεργασία μέτρων και εφαρμογή τους. Μέτρα που θα πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν αμέσως και όχι όταν τελειώσουν οι γεωτρήσεις ενώ θα πρέπει να τα αισθάνεται η Τουρκία. Να έχει κόστος. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και γίνονται συνεννοήσεις, χωρίς να σημαίνει πως είναι έτοιμες να δράσουν σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. 
 
ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΤΡΕΤ ΟΖΕΡΣΑΪ 
Σε ανοικτή και συνεχή αντιπαράθεση βρίσκονται ο Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, βρίσκονται σε μόνιμη σύγκρουση, σε σημείο που «οι φωνές τους ακούγονται μακριά», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί. Ο λόγος είναι οι ψευδοεκλογές του Μαρτίου 2020, για την επιλογή του ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος. Ο Οζερσάι έχοντας την εύνοια της Άγκυρας κόβει και ράβει μόνος του, εξαγγέλλει αποφάσεις ( όπως αυτή με την Αμμόχωστο), προκαλώντας την αντίδραση του Ακιντζί, ο οποίος αισθάνεται πιέσεις από διάφορες πλευρές και την απαξίωση από την Άγκυρα. Είναι σαφές πως με βάση τα σημερινά δεδομένα αμφότεροι θα είναι διεκδικητές της ηγεσίας του ψευδοκράτους. 
 
Φοβούνται αντίδραση Ταγίπ μετά τις εκλογές 
Πώς θα αντιδράσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το σημερινό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη; Αυτό το ερώτημα, το οποίο απασχολεί ευρύτερα κυβερνήσεις εντός και εκτός της Ε.Ε., δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. 
Εάν κερδίσει, τότε, με την αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει ενδέχεται να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών του, θεωρώντας πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Τούτο σημαίνει έναν αλαζονικό Ερντογάν που θα συνεχίσει να τα βάζει με όλους.
Θα κινηθεί, δηλαδή, στη λογική του Ερντογάν εναντίον όλων. 
Σε περίπτωση που θα χάσει τις εκλογές, θα χάσει ένα προπύργιο του ΑΚΡ και του ιδίου, ενδέχεται να ξεσπάσει. Όπως σημείωνε διπλωμάτης που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, δεν αποκλείεται σε περίπτωση ήττας ο Ερντογάν να «απασφαλίσει». 
Το ανησυχητικό είναι πως στην Άγκυρα θεωρούν ως αδύνατο κρίκο την Κύπρο, κατά κύριο λόγο και γι’ αυτό και εκφράζεται ανησυχία για τον τρόπο που θα ξεσπάσει εάν για δεύτερη φορά ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας ηττηθεί στην Κωνσταντινούπολη. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.