18/6/19

Ηλίας Κουσκουβέλης – Χρειάζεται σχεδιασμός και αποφασιστικότητα απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα, σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των κινήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, ιδίως δε την ερευνητική γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, συνιστά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FΜ», ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ (Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών) και κάτοχος της «Επώνυμης Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές «Θουκυδίδης»».
«Χρειάζεται παρακολούθηση, ψυχραιμία, ασφαλώς υπάρχει κάτι το οποίο περιμέναμε, και η κυπριακή δημοκρατία και εμείς. Υπήρξε δε η πολιτική κινητοποίηση τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς και από τη δική μας πλευρά, τόσο την ελλαδική όσο και την κυπριακή», τόνισε ο κ. Κουσκουβέλης που διατύπωσε την εκτίμηση πως υπάρχει η προσπάθεια «το θέμα αυτό να παραμείνει στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, να επιδείξουμε ψυχραιμία και να συνεχιστεί ο διάλογος». Ο Έλληνας καθηγητής εξηγεί δε πως αυτός είναι και ο λόγος που «πήγε η (σ.σ, ελληνική) αποστολή στην Άγκυρα, ώστε να συνεχιστούν οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την κατάσταση και την τυχόν θέσπιση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις τουλάχιστον στο Αιγαίο», ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη είναι «η παρακολούθηση και η ψυχραιμία, αναμένοντας και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη».

Για τη συνέχεια viadiplomacy

3 σχόλια:

  1. "Χρειάζεται παρακολούθηση, ψυχραιμία", νηφαλιότητα, σχεδιασμός και αποφασιστικότητα, κ.λπ.
    (Να ακολουθήσουμε και τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας και να κάνουμε ότι κοιμόμαστε όταν ο κλέφτης είναι μέσα στο σπίτι μας?)

    Η "προετοιμασία και ο σχεδιασμός" για αντιμετώπηση ενός Αττίλα 3, έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Τὠρα πλέον, είναι λίγο αργά.
    Όσον αφορά τα περί "ψυχραιμίας και παρακολούθησης, νηφαλιώτητας" δηλώνουν παντελή αδυναμία αντίδρασις.
    'Αποφασιστικότητα' στο να κάνουμε τί? Τίποτα?
    Για να κινηθούμε σε διπλωματικό επίπεδο θα έπρεπε να έχουμε διπλωμάτες. Μετά την 'Συμφωνία των Πρεσπών' είναι προφανές πως ούτε διπλωμάτες έχουμε.

    Η ιστορία του 1974 'φαίνεται' να επαναλαμβάνεται και στην θάλασσα, ενώ βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
    Υπάρχει όμως, τώρα, μία σημαντική διαφορά. Αυτή την φορά, ο 6ος στόλος που είναι στην περιοχή, είναι, πρός το παρόν, με την πλευρά μας. (Προφανώς μέχρι την ανατροπή του Ερντογάν και την αλλαγή του καθεστώτος στην Τουρκία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι...αλλά είναι και ο ρωσικός στόλος...και ως γνωστόν οι αμερικανοί δεν θα συγκρουστούν με τους ρώσους για το 10% της Κύπρου...τα ίδια μας έλεγαν και το 1974,τα ίδια μας λένε και τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι αναλυτές μας δουλεύουν...
    «Αν η Τουρκία κάνει εξόρυξη αύριο στο Καστελόριζο ή αλλού στο Αιγαίο η Ελλάδα ΔΕΝ θα μπορεί να παρέμβει, γιατί ούτε στα 12 νμ έχει τα χωρικά της ύδατα ούτε έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της που ταυτίζεται με την υφαλοκρηπίδα της (άλλο η γεωλογική και άλλο αυτή όπως αναφέρεται στο Νόμο της Θάλασσας).»
    http://zcode-gr.blogspot.com/2019/06/blog-post_19.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.