7/6/19

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για το βαρύ κλίμα που δεν αλλάζει

Οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, οι «προεδρικοί», λένε ότι η προσπάθεια ανασύνταξης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Toυ Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
«Άλλη μία τέτοια ημέρα και οι εκλογές θα τελειώσουν πριν αρχίσουν» έλεγε χθες κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του, ενώπιον των συνεργατών του, σχολιάζοντας τον θόρυβο που προκλήθηκε με τις μετατάξεις συγγενικών προσώπων και φίλων που προωθούσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Όταν τα έλεγε όλα αυτά, δεν γνώριζε την πρόθεση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να μην είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές -η δεύτερη που το ανακοινώνει μετά τον Στέργιο Πιτσιόρλα- ως ένδειξη συγγνώμης, όπως η ίδια είπε στον ΑΝΤ1, το πρωί, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και τους συντρόφους της, επειδή χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις της για να μετατάξει την κόρη της στη Βουλή.
Γνώριζε όμως τη δήλωση του πρωθυπουργού έξω από το Μαξίμου ενάντια στους «ακραίους» των Βρυξελλών και την επανακατάθεση του προεκλογικού διακυβεύματος ότι «στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται η σύνταξη και το επίδομα του ψηφοφόρου», όπως γνώριζε και την κατάθεση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, η οποία αντί να φέρει την κυβέρνηση σε θέση υπεροχής, την έφερε να απολογείται με non paper για την κατάργηση των «αντίμετρων» υπέρ της μεσαίας τάξης. 
Η κατάληξη της χθεσινής ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν, έπειτα από συνεννόηση  του κ. Τσίπρα με τον κ. Βούτση, να ακυρωθούν οι μισές μετατάξεις -ανάμεσα σε αυτές και αυτή της κόρης της νυν προέδρου της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όχι όμως και της πρώην συζύγου του Προέδρου της Βουλής- και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι απολογούμενος για θέματα που μέχρι πρότινος είχε το πάνω χέρι στην αντιπαράθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους και το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα να αμφισβητείται, αν δεν έχει ήδη χαθεί.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, το συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά κάτι τέτοιο ύστερα από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, είναι πολύ δύσκολο.
Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι πηγαίνει στις εθνικές εκλογές με το ίδιο αφήγημα που πήγε στις ευρωεκλογές και απέτυχε, η απάντηση στελεχών που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι το βασικό αφήγημα «μπορεί να ενισχυθεί, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει».
Οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, οι «προεδρικοί», λένε ότι η προσπάθεια ανασύνταξης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ότι οι καθημερινές συσκέψεις του νέου επιτελείου του πρωθυπουργού στην Κουμουνδούρου και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πείσει τους πολίτες ότι με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιστρέψουν τα μνημόνια και η λιτότητα, θα παράξουν αποτέλεσμα.
Είναι εκείνοι που προσπαθούν να ελέγξουν κριτικές φωνές που ήδη λένε -ακόμα, εντός των κομματικών τειχών- πόσο λάθος έκανε το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός που δεν πήγε σε τριπλές εκλογές τον Μάιο και οδηγήθηκε σε δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες από τη Ν.Δ., που λειτουργούν διαλυτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει ως κόμμα και ως σύστημα να βρει δυνάμεις για να δώσει την τρίτη και πιο σημαντική  εκλογική αναμέτρηση μέσα σε σαράντα ημέρες.
Είναι εκείνοι που προσπαθούν να μην ξεκινήσει καν συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών, πριν από τις εκλογές και κυρίως να μην υπάρξουν ενδείξεις ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να αμφισβητηθεί την επόμενη ημέρα.
Είναι οι ίδιοι που εξέλαβαν τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου χθες στο OPEN «οι ευρωεκλογές ήταν το κύπελλο και οι εθνικές εκλογές είναι το πρωτάθλημα» και «ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα», ως προσπάθεια να κλείσει και όχι να ανοίξει η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. 
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Το ερώτημα ειναι , θέλουν να αλλάξει ? Η όλη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ ειναι παραδίδω και φεύγω.Αν διαβάσουμε τι γράφουν οι ευρωπαίοι (πιθανό 4ο μνημόνιο ?) και αν δουμε εχθές τη συνάντηση Αμερικάνου πρέσβεως και Μητσοτακη ισως υποψιαζόμεθα γιατι φοβούνται να συνεχίσουν να ειναι κυβερνηση.Ο όλος χειρισμός αυτοδιοικητικών , ευρωεκλογών και βουλευτικών δεν ειναι χειρισμός κόμματος που λαχτάρα να νικήσει...αλλά κόμματος που λαχτάρα να ειναι η επόμενη μείζων αντιπολίτευση.Θα μπορούσε να στριμώξει τη ΝΔ άγρια αλλά δεν το πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε ειναι η καμπάνια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.