22/6/19

Το "θερμό επεισόδιο" πνίγηκε στα τρικυμιώδη νερά της Ηρώδου του Αττικού

Απόστολος Αποστολόπουλος
Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες επίμονες πληροφορίες, αμερικανικής προέλευσης, υποστήριζαν ότι θα γίνει θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο με τα εξής  χαρακτηριστικά: 1. Οι δυο πλευρές θα έχουν αλληλοενημέρωση ώστε  κανείς να μην αιφνιδιάσει τον άλλο. Σχόλιο: Στημένη δουλειά. 2. Το επεισόδιο θα είχε σοβαρές υλικές και ανθρώπινες απώλειες. Σχόλιο: Σκάσε και κολύμπα. 3. Χρόνος του επεισοδίου ο Ιούνιος-Ιούλιος, που θα ήταν περίοδος εκλογών, ανέφεραν οι πληροφορίες, όταν όλοι, τότε, μιλούσαν για εκλογές τον Οκτώβριο. Σχόλιο: Η διεξαγωγή των εκλογών δεν είναι υπόθεση των υποτελών αβορίγινων, ερυθρόδερμων ή Ελλήνων (εθνομηδενιστών τε και πατριωτών). Συνέπεια του θερμού επεισοδίου, συνέχιζαν οι πληροφορίες, θα ήταν η αναβολή, για άγνωστο διάστημα, των εκλογών. Αυτό το τελευταίο θυμίζει ότι ο υφυπουργός των ΗΠΑ Ηγκλμπέργκερ ή ο Γουώρεν (δεν θυμάμαι καλά) ανακοίνωσε, φθάνοντας εν μέσω θέρους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο Οκτώβριο ενώ ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης έπεσε από τα σύννεφα.
Πρώτο συμπέρασμα: Θερμό επεισόδιο θα γίνει ή δεν θα γίνει ανάλογα με την προγραμματισμό των ΗΠΑ. 
Δεύτερο συμπέρασμα: Η διεξαγωγή εκλογών υπόκειται, κατά περίπτωση, στο πρώτο συμπέρασμα.
Το θερμό επεισόδιο παίχτηκε στα πρωτοσέλιδα και στα τηλεοπτικά Δελτία με οδηγό τις δηλώσεις Αποστολάκη, κυμαινόμενες από έκφραση ανησυχιών έως την ανεμελιά με χαρακτηριστικό  «δεν κάναμε καμία προετοιμασία για πόλεμο». Το κλίμα βελτιώθηκε μόλις πήγαμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε τα (αμερικανικής έμπνευσης) ΜΟΕ, όπως ακριβώς ήθελαν οι ΗΠΑ. Αυτό λέγεται υπερήφανη εξωτερική πολιτική χωρίς Κοτζιά. Με τον Κοτζιά υπογράφουμε υπερήφανα στις Πρέσπες. 
Παρατήρηση: Ο κ. Πάϊατ διαμήνυσε στην Τουρκία ότι αντί να απειλεί πρέπει να συζητήσει. Τι να συζητήσει; Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών, υπό το ψευδώνυμο των ΜΟΕ; Αν δεν ήταν τόσο πολύ φίλοι μας οι ΗΠΑ τι θα έλεγαν στην Τουρκία; Μήπως ότι «τα λόγια είναι περιττά», όπως το 1974;



Σε κάθε περίπτωση: Όσα συμβαίνουν έως τώρα αντιγράφουν πιστά τις οδηγίες Κίσινγκερ για την ελληνοτουρκική «κρίση» του Μαρτίου του 1987: Ο τρόπος να ξεπεραστεί η απόλυτη άρνηση των λαών σας να συνομιλήσουν οι δυο κυβερνήσεις (είπε ο Κίσινγκερ στον Α. Παπανδρέου τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 86) είναι να προκληθεί κίνδυνος πολέμου, οπότε οι δυο λαοί θα συνετιστούν. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, κλίμα «πολέμου» τον Μάρτιο του 87 και ακολούθησε η συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός. Έκτοτε οι συνομιλίες των δυο πλευρών συνεχίζονται. Με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Τα δεδομένα τώρα από την πλευρά της Τουρκίας είναι ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν εκατό χιλιάδες κληρωτοί. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συλλήψεις αξιωματικών, υποτίθεται οπαδών του Γκιουλέν. Η ένταση με τις ΗΠΑ κορυφώνεται με αφορμή την παραλαβή,  περί τα τέλη Ιουλίου, των S 400. Με αποδυνάμωση των ΕΔ και ανοιχτούς λογαριασμούς με την Υπερδύναμη ποιος διακινδυνεύει θερμό επεισόδιο; Αν ο Ερντογάν προκαλέσει επεισόδιο και δεν μπορεί να κομπάσει για περιφανή νίκη επί των  γκιαούρηδων, πάει για να χάσει το κεφάλι του. Ο Ερντογάν ασχολείται τώρα με τις εξορύξεις στην Κύπρο όπου, όμως, την ευθύνη έχουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και οι χώρες τους, ΗΠΑ, Γαλλία. Ο Ερντογάν ούτε να χτυπήσει την πόρτα τους δεν τολμάει. Αλλά και κανείς, εκτός από τα ελληνικά πρωτοσέλιδα, δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον επιπλήξει για τις αταξίες του. Η ΕΕ, στην ουρά των ΗΠΑ, απειλεί αλλά οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία σιωπά. Είναι σαν να έχουμε Γόρδιο Δεσμό χωρίς Μεγαλέξανδρο.
 Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται, λένε, στην Κυπριακή Δημοκρατία σαν να είναι κράτος  περιορισμένης κυριαρχίας. Σάμπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η Ιταλία του Σαλβίνι διαφέρουν; Τα ελληνικά ΜΜΕ λένε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διεθνώς. Τόσο απομονωμένη ώστε να συνεχίζει απτόητη να κάνει όσα κάνει. Η Ελλάδα τι είναι; Με συμμάχους το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τόσες κολακείες περί διεθνούς ρόλου της αναβαθμισμένης Ελλάδας, ούτε ένας δεν βρίσκεται να πει ότι αν σας την πέσει η Τουρκία εμείς θα αντιταχθούμε, μαζί σας. Ούτε ένας. Όπως έλεγε ο Ντε Γκώλ: Όταν υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου είσαι μόνος. Το είχε πει κι ο Σολωμός για την Ελευθερία/Ελλάδα στην Ευρώπη: «μοναχή το δρόμο πήρες εξανάλθες μοναχή, δεν είναι εύκολες αι θύραις όταν η χρεία τες κουρταλεί». Στο τέλος το είπε και ο Αποστολάκης: «Είμαστε μόνοι», δήλωσε, μέσα στη μοναξιά του κι αυτός, εκτός του Επικρατείας.
Ο Κίσινγκερ έδωσε το 1974 πράσινο φως να καταληφθεί τμήμα της Κύπρου αλλά οι ΗΠΑ δεν νομιμοποίησαν την Κατοχή. Το δώρο ήταν δηλητηριασμένο. Ο Ερντογάν τώρα παζαρεύει  με τον τρόπο που το κάνουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι: Απειλώντας και εκβιάζοντας. Όχι αυτούς αλλά εμάς. Οι φίλοι μας και σύμμαχοι είναι έτοιμοι να κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα. Να δώσουν στην Τουρκία, αν φρονιμέψει, αυτά που μας ανήκουν. Υπάρχουν μερικοί πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν να παιχτεί το έργο. Επιφανείς, όπως ο Σημίτης και ο Κοτζιάς. Ο πρώτος είπε καθαρά να δώσουμε ότι μας ζητούν για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ποια χειρότερα; Ο δεύτερος είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες». Και οι δυο συγκεντρώνουν τα λεγόμενα «φώτα της δημοσιότητας». Που, όμως, μοιάζουν με κατάφωτη δημόσια διαπόμπευση. Οι προηγούμενοι δεν το κατάλαβαν. Οι τωρινοί το αγνόησαν. Και τιμωρήθηκαν.  

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ὅτι ἦταν ὁ λιγνός κ. Γουώρεν Κρίστοφερ (ἄν θυμάμαι καλά) που ανακοίνωσε, φθάνοντας ὄχι εν μέσω θέρους ἀλλά πρέπει νά ἦταν ἀπό τόν Φεβρουάριο του 1993 (φοροῦσε παλτό ὅταν ἔφθασε λίγο πρίν ἤ λίγο ἀργότερα, μᾶλλον γιά τόν Ἀστέρα Γλυφάδος, ὅπου θά εἶχαν συνάντηση τοῦ ΝΑΤΟ, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού), ότι θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, καί πράγματι ο τότε πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης έπεσε από τα σύννεφα.
    Γιατί ὅμως; Διότι, ὁ διαπραγματευτής μας τότε κ. Παπακωνσταντίνου στόν ΟΗΕ, στίς ΗΠΑ, μέ τόν κ. Νίμιτς, γιά το θέμα τοῦ ὀνόματος τῶν Σκοπίων, ὅπως ὁ ἴδιος ὁ κ. Παπακωνσταντίνου ἀργότερα, ἐρωτηθείς σέ ἐκπομπή στόν ραδιοφωνικό σταθμό τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος εἶπε, εἶχε μέν ἐντολή ἀπό τόν Μητσοτάκη νά μήν δεχθῆ τόν ὅρο Μακεδονία (προφανῶς: μετά ἀπό πίεση Σαμαρά, τήν ὁποία ὁ Μητσοτάκης θεωροῦσε εἰκονική καί καιροσκοπική, ἀλλά ἦταν γνήσιο ἐνδιαφέρον),
    ἀλλά ὁ ἀπίστευτος, μετέπειτα ὑπουργός ἐξωτερικῶν, κ. Παπακωνστανίνου ὅπως ρητῶς ἀνέφερε (ἀπό ὅσο θυμᾶμαι, καί ἔχω σχετικά καλή μνήμη)"΄εἶχα δεχθῆ τό ὄνομα Μακεδονία, δέν εἶναι δυνατό νά πᾶς κόντρα....". Δηλαδή ἔστρωσε τόν δρόμο ἐν ἀγνοίᾳ καί τοῦ Κωνστ. Μητσοτάκη, γιά ὀνομασία μέ τό ὄνομα Μακεδονία στά Σκόπια, καί ἀκολούθησε προφανῶς ἄλλων τίς ὁδηγίες ...
    Ποίων; Φαίνεται ποίων, ἀπό τό ὅτι ὁ κ. Γοῶρεν Κρίστοφερ ἄνετα γνώριζε ὅτι τόν Ὀκτώβριο θά ἔπεφτε ἡ Κυβέρνηση, λόγω τῆς διαφωνίας Σαμαρά μέ Μητσοτάκη, καί θά εἴχαμε ἐκλογές.

    Δικαιλογημένα μάλιστα ὁ Μητσοτάκης ἐξεπλάγη, διότι εἶχε, παρά τίς ὅποιες ἀντιρρήσεις του, δεχθῆ τήν ἄποψη Σαμαρά, καί δέν εἶχε δώσει ἐντολές γιά ὄνομα Μακεδονία στόν Παπακωνστανίνου.

    Μπορεῖ κάτι ἀπό τά παραπάνω νά τό θυμᾶμαι "μόνο" 99% σωστά, ἀλλά αὐτό πού ἀποκάλυψε ὁ Παπακωνσταντίνου μέ ἄφισε ἐμβρόντητο....σχεδόν μέχρι σήμερα. Τέτοια αὐθαιρεσία ἐντεταλμένου Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως! Δέν εἶπε "μοῦ εἶπε ὁ Μητσοτάκης", καταλαβαίνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ἐνδιαφέρουσα καί ἡ ἄποψη Κίσσινγκερ Οκτ-Νοέμ. 1986 πρός Ἀ.Παπανδρέου, για τό κλίμα "πολέμου", πού ὁδήγησε σέ κλίμα τάχα πολέμου τον Μάρτιο του 1987 καί σέ συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός.
    Ὑπηρετοῦσα τότε (Μάρτιο του 1987) στόν στρατό, καί ἐνῶ μᾶς ἑτοιμάζανε ὑποτίθεται γιά ὅπλα κλπ, ἀνηψιός μεγάλου στελέχους τοῦ Ἀνδρέα, πού συνυπηρετούσαμε, ἦταν ἀπολύτως ἥσυχος, καί μέ διαβεβαίωνε, ὅτι "δέν θά γίνει τίποτα". Πάντα ἀποροῦσα γιά τήν ἀπόλυτη βεβαιότητά του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.