14/6/19

Θέσπιση ενός συμβουλίου για την ανταγωνιστικότητα

Του κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου
Συχνά ψάχνουμε δύσκολες απαντήσεις σε εύκολα ερωτήματα. Ρωτάμε γιατί δεν φεύγει η οικονομία μπροστά με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις. Η ισχυρή ανάπτυξη απαιτεί πολλές επενδύσεις. Και την απάντηση στο γιατί δεν γίνονται οι επενδύσεις αυτές τη δίνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, είτε Έλληνες είτε ξένοι: έλλειψη φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. 
Σε μια οικονομία που εντός δεκαετίας έχει συρρικνωθεί κατά 25%, οι προβλεπόμενοιρυθμοί ανάπτυξης 2% δεν λύνουν το πρόβλημα. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικές επενδύσεις αξίας €22 δισ., δηλαδή περίπου 11% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ξεπερνά το 20%. Αλλά, δεν είναι  μόνον αυτό. Η χώρα μας έχει να καλύψει ένα επενδυτικό κενό €100 δισ. που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ένα κενό που ισοδυναμεί περίπου με 4 ΕΣΠΑ, 12 επενδυτικά σχέδια όπως του Ελληνικού, 170 όπως του ΟΛΠ, ή 115 όπως του ΟΛΘ. 
Για να καλύψουμε συνεπώς το κενό και για να φύγει η οικονομία μπροστά απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης τουλάχιστον 4% ετησίως. Το ποσοστό αυτό είναι εφικτό μόνο μέσα από την προσέλκυση και ολοκλήρωση πολλών, εγχώριων και ξένων, επενδύσεων. Οι επενδύσεις προϋποθέτουν τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ριζικό εκσυγχρονισμό των θεσμών με επικέντρωση στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και σταθερούς, μακροχρόνιους κανόνες σε όλα τα επίπεδα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας, ώστε να αξιοποιηθούν οι λιμνάζουσες αναπτυξιακές ευκαιρίες της χώρας. 

για τη συνέχεια Capital

3 σχόλια:

  1. Less government, more opportunities for everybody. Our central government acts more like a pimp than a partner in the coyntry's development claiming the majority of the capital to maintain its status of the uneccessary middle man.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο που λέει ο Απέλλης , κατα βαση μην "βοηθατε" άλλο την οικονομια, απλα αφηστε τους ικανους και δημιουργικους .... να δημιουργίσουν, τιποτε αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.strategic-culture.org/news/2019/06/13/how-neocon-billionaire-paul-singer-driving-outsourcing-us-tech-jobs-israel/

    Να πως γινεται αναπτυξη. Διαβαστε το παραπανω για να καταλαβετε τι καπνο φουμαρει ο εν Αμερικη ελληνισμος αλλα και οι ντοπιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.