25/6/19

Προσοχή, αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας

Σάββας Καλεντερίδης
Θα αρχίσουμε το άρθρο μας με δύο επισημάνσεις. Η μία αφορά τη ρητορική των αξιωματούχων της Τουρκίας (Ερντογάν, Τσαβούσουγλου, Ακάρ) και τις προειδοποιήσεις-απειλές που εκτοξεύουν τους τελευταίους μήνες εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Η άλλη αφορά το ξαφνικό άνοιγμα της «βεντάλιας» από πλευράς της Τουρκίας με τις προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τελευταίες βδομάδες.
Όσον αφορά την πρώτη επισήμανση, προκαλεί εντύπωση η ρητορική αυτή, γιατί τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν επιτελεστεί στα θαλασσοτεμάχια στα οποία έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και έχουν γίνει και οι σχετικές επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από τα γεωτρύπανα της Noble Energy, της Total και της ExxonMobil.
Όμως, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα, μάλλον άλλη άποψη περί «τετελεσμένων» έχει –ή αναγκάζεται να έχει– η Τουρκία, και θα δούμε παρακάτω γιατί.
Όσον αφορά τη δεύτερη επισήμανση, βλέπουμε ότι ενώ το χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας για «γεωτρήσεις» στην Κυπριακή ΑΟΖ έδειχνε ότι αυτές θα άρχιζαν από το φθινόπωρο του 2019, η Τουρκία έσπευσε βιαστικά να κάνει μια «γεώτρηση» με τον «Πορθητή» δυτικά της Πάφου, να στείλει και πάλι εσπευσμένα με τυμπανοκρουσίες το άλλο πλωτό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» στην Καρπασία, να ανακοινώνει, μέσω των φερέφωνών της στα Κατεχόμενα το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, να ανακοινώνει και πάλι την κατασκευή ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα και αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Τύμπου.
Όμως τι είναι αυτό που υποχρέωσε την Τουρκία να δηλώνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα, και τι είναι αυτό που πυροδότησε τις εξελίξεις και άνοιξε τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων;
Κατά τη γνώμη μας, αυτό που πυροδότησε τις εξελίξεις είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας που θα εκμεταλλευθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη», η οποία συμφωνία ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, μετά το υπουργικό συμβούλιο της 5ης Ιουνίου.
Ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία με την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» (Noble Energy, Shell και Delek), και ότι με βάση το μεσαίο από τα τρία σενάρια που συμφωνήθηκαν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει έσοδα 9,4 δισ. ευρώ για χρονική διάρκεια 18 ετών.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δήλωσε ότι «Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα, βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025», ενώ σημείωσε επιπλέον ότι συμφωνήθηκε η πώληση φυσικού αερίου στα δύο τερματικά στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα καταλήγει στις διεθνείς αγορές.
Τέλος, ο Γ. Λακκοτρύπης είπε: «Μπορώ να πω ότι έχουμε καταλήξει στα περισσότερα σημεία. Έχουν μείνει δύο νομικά σημεία που ελπίζω να διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει, ταυτόχρονα με το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, να συμφωνηθεί και το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής είναι, ουσιαστικά, το κείμενο που θα μας οδηγήσει –αν συμφωνηθεί από την πλευρά μας– σε μια άδεια εκμετάλλευσης για την κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για να διοχετευθεί το φυσικό αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές».
Εδώ λοιπόν είναι το ζήτημα. Η Τουρκία, κατά τα φαινόμενα, θεωρεί ότι το οριστικό τετελεσμένο θα έχει επιτελεστεί όταν υπογραφεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της προαναφερθείσας κοινοπραξίας «η άδεια εκμετάλλευσης για την κοινοπραξία», που ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.
Άρα, η «βεντάλια» άνοιξε για να εκβιαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, να φοβηθούν ενδεχομένως οι εταιρείες της κοινοπραξίας αλλά και άλλες εταιρείες που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με το θαλασσοτεμάχιο 12 στα δικά τους θαλασσοτεμάχια που έχουν εντοπιστεί τα κοιτάσματα, και να μην υπογραφεί η άδεια εκμετάλλευσης χωρίς τη συμμετοχή της «τουρκοκυπριακής πλευράς», δηλαδή της Τουρκίας, με την πρόβλεψη φυσικά του ανάλογου μεριδίου.
Και για να μην έχουμε και καμία αμφιβολία για το τι επιδιώκει η Τουρκία, ήλθε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου να μας το πει ξεκάθαρα: «Η ένταση θα πέσει όταν πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί».
Εδώ λοιπόν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Η Τουρκία επιδιώκει μια συνολική συμφωνία με την οποία θα εξασφαλίζει μερίδιο σε όλα τα κοιτάσματα που θα ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, και έχει εντείνει τις πιέσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εμπλεκόμενες ξένες εταιρείες, με στόχο να αποτρέψει την ολοκλήρωση του τετελεσμένου στο κοίτασμα «Αφροδίτη», θεωρώντας ότι αν τελικά ολοκληρωθεί, θα ανοίξει το δρόμο και για τα άλλα κοιτάσματα, εξέλιξη που θα αποκλείσει την Τουρκία από το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.
Και θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η συμφωνία που είναι διατεθειμένη να υπογράψει η Τουρκία ακόμα και με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει, επικαλέστηκε μάλιστα και το προηγούμενο της Ταϊβάν, θα λειτουργήσει ως πρότυπο και πρόδρομος για μια αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα προβλέπει ότι η Τουρκία θα δικαιούται μερίδιο σε όσα κοιτάσματα ανακαλυφθούν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες πλην του Ιονίου πελάγους, στο οποίο μας επέτρεψε η Τουρκία να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12νμ.
Δηλαδή, για να το καταλάβουμε, αν πάνε στη «λύση» που προανέφερα, η Τουρκία θα δικαιούται μερίδιο από ένα κοίτασμα που θα ανακαλυφθεί ΝΔ της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου, η ακόμα και στον Θερμαϊκό Κόλπο, εφόσον αυτό βρίσκεται πέραν των έξι μιλίων.
Τέλος, την ημέρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» στην ExxonMobil και την Total να αρχίσουν τις έρευνες, που σημαίνει γεωτρήσεις, στα βυθοτεμάχια που τους παραχωρήθηκαν για έρευνα ΝΔ της Κρήτης, είδαμε ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο να κινείται στον εναέριο χώρο της Λιβύης, κοντά στα προαναφερθέντα θαλασσοτεμάχια. Να υπενθυμίσουμε δε ότι η Τουρκία έχει στείλει αξιωματικούς που εκπαιδεύουν μέρος του στρατού της Λιβύης που πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, καθώς και οπλικά συστήματα, όπλα και πυρομαχικά.
Στόχος της είναι να υιοθετήσει η Λιβύη την άποψη της Τουρκίας ότι η Κρήτη δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6νμ που είναι τα χωρικά της ύδατα, και μετά απ’ αυτό να οροθετήσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, αποκόπτοντας την Ελλάδα από Κύπρο και Αίγυπτο.
Να θυμίσουμε επίσης ότι το ίδιο επιδίωκε να πετύχει με την Αίγυπτο όταν κυβερνούσε ο Μόρσι, που μας αποχαιρέτησε προχθές. Επιδίωκε την ακύρωση της συμφωνίας οροθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο και αναγνώριση ΑΟΖ ίσης με το εύρος των χωρικών υδάτων, επειδή είναι νησί.
Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας.

16 σχόλια:

  1. Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης κατάκτηση της Κύπρου και της μισής Ελλάδος σε πρώτη φάση.
    Η Ελλάδα και οι καταπιεσμένοι λαοί της Ανατολής έχουν σήμερα όλες τις δυνατότητες να απελευθερώσουν τη Μικρά Ασία, εφόσον ενηρωθούν σωστά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Οι εξευτελισμένες ΗΠΑ και Ρωσία από μια σειρά από Ισλαμικές οργανώσεις πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι χωρίς συμμαχία ανάμεσά τους, και οι δύο σταδιακά θα υποταχθούν στο θέλημα του Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Σιδηρούντιος στην προκειμενη περίπτωση θα συμφωνήσω μαζί σου όλα όσα έγραψες.

      Διαγραφή
    2. Ευθυμα..
      Και τι σκαμε ?? Θα μας απελευθερωσουν απ το βαρβαρο χειροτερο απο Τουρκους καθεστως εδω...Ειναι κλασεις χειροτερο στα παντα..Αυτοκτονιες φτωχειας...εκτοπισεις 600.000 νεων...εξαθλιωση...κλπ...Τι χειροτερο θα κανουν οι Τουρκοι??

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς για άλλη μια φορά είναι ολοφάνερο ότι δεν τηρούνται οι κανόνες και το δίκαιο !!!!
    Αν βγει η Τουρκία κερδισμένη , το κέρδος της δεν θα είναι μόνο οικονομικό αλλά πρωτίστως ηγετικό !!!
    Εκτός από το οικονομικό θα πατήσει πόδι σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και θα πάρουν όλο το Αιγαίο !!!
    Ουτε Αμερικα , ούτε Ευρώπη δεν είναι κοντά, όχι σε εμάς αλλά κοντά στο δίκαιο !!!!!
    Και επειδή όσο περνούν τα χρόνια βλέπω ότι το δίκαιο καθώς και το πως περνούν οι λαοί έρχεται σε δεύτερη μοίρα, πολύ φοβάμαι μην επαληθευτεί η σκέψη μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είιναι να προλάβει τις εξελίξεις. Τα γεγονότα τρέχουν και ήδη έχει « λαχανιάσει» για να είναι παρούσα στα τεκταινόμενα. Γνωρίζει ότι οι λεονταρισμοί
    Και η δημιουργία φοβικού κλίματος σε μας δεν φέρνουν αποτέλεσμα, διότι το διεθνές δίκαιο μας καλύπτει, όπως και η υποστήριξη ( υποχρεωτική) της ΕΕ και των εταίρων μας. Για εσωτερική κατανάλωση του υποτιμημένου γοήτρου της είναι οι Απελπισμένες κινήσεις της. Αν λόγω ισχύος μπορεί να επιβάλει και να ζητήσει «δικαιώματα», αν ήταν τόσο εύκολο αυτή η πρακτική θα είχε εφαρμοστεί πρωτίστως από τις. υπερδυνάμεις και όχι από το «κουτσαβάκι» της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. If we accept the division of Cyprus, I assume Turkey will want to apply the international law in regards the economic zone.
    How much Turkey will win of that scenario and how much will we? Could it be the solution to extend our rights to 12nm?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Τουρκια ειναι σαφες τι θελει. Το ερωτημα Σαββα ειναι εμεις τι θελουμε τελικα και τι πραττουμε; διοτι απο πλευρας συστηματος εξουσιας υπαρχει σιγη ιχθυος...με μονη εξαιρεση την τοποθετηση Σημιτη περι συμβιβασμου οχι απαραιτητα ευχαριστου..ο Αγγελος Συριγος ζητα μετ επιτασεως αυτο που ο Σημιτης ξορκιζει ως επικινδυνη προκληση: την οριοθετηση της Ελληνικης υφαλοκριπιδας (για ΑΟΖ κουβεντα). Η ΝΔ ομως σιωπα... Προσωπικα διερωτωμαι: που εδραζονται νομικα οι συμφωνιες που υπογραφουμε με εταιριες για τεμαχια νοτια της Κρητης αν τα ορια της υφαλοκριπιδας δεν ειναι σαφη; Ας μου απαντησει παρακαλω καποιος ειδικος... Ο Σημιτης διερωτηθηκε τι θα συμβει αν οι Τουρκοι τρυπησουν σε περιοχη που θεωρουμε δικη μας αλλα εκεινοι αμφισβητουν..το ιδιο δεν ισχυει αν τρυπησει και οποιοσδηποτε αλλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και σε συνεχεια του προηγουμενου σχολιου μου: Ο Τσιπρας διακηρυξε οτι η Τουρκια δεν θα τολμησει γεωτρηση στο Καστελοριζο και αν το κανει υπαρχει σχεδιο αποτροπης...Μαλιστα..Ρωταω λοιπον, αφου δεν εχουμε καταθεσει ορια υφαλοκριπιδας, σε ποια αποσταση (περαν των χωρικων υδατων) απο το Καστελοριζο ειναι η κοκκινη γραμμη μας;; μας δουλευουν ολοι η μου φαινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψιλο γαζι...σαν ναχεις χωραφι ..και να κανεις την παπια για τα συνορα του...Κι ομως..τους ψηφιζουν...Ποιοι?? Μα.οσοι θελουν να δωσουν...(!!) ..αλλα για να μην φανε ξυλο...κανουν πως δεν καταλαβαν...ακουσαν ...κλπ..Ασε.που ρωτανε : μα εμεις ξεραμε ?? Οχι ..!! Οι καημενοι...μας εξαπατησαν παλι !!
      Κι απατη στην απατη...τα χρονια περνουν...τα κομματια της χωρας φευγουν...οι πονηροι ψηφοφοροι κανουν το κοροιδο και μυξοκλαινε..τα λαμογια κονομανε...κι προσποιηση καλα κρατει....Και εδω θα γραφουμε αιωνια τα "πρεπει:.... που δεν πρεπει...και θα αναλυουμε τα μη αναλυομενα..κι ουδεποτε λυομενα.....Και δωστου κλαμμα...στην χωρα των ...δακρυων.

      Διαγραφή
  7. Εκει που ο σουλτάνος έσκαβε το λάκκο για τους άλλους έπεσε ο ίδιος μέσα.Και ετσι που πλησιαζει στο καναβάτσο ολο και θα γινεται πιο επικίνδυνος να τα τινάξει στον αέρα,γιατι ετσι ειναι η ιδιοσυγκρασία του...Βεβαια υπαρχουν και πολλες ...παρθενοπιπιτσες ευρωπαϊκές και μη απο πισω του που τον τρομπαρουν ,που αν και δεν βγαινουν ποτε μπροστά ( το παρασκήνιο ηταν η ειδικότητα των περισσότερων Εξ αυτων),εν τούτοις ευκολα μπορει κανεις να τους διακρίνει εαν ψάξει να δει ποιοι και ποιες εταιρειες ειναι εξω απο το ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάββα μου καταπληκτική ανάλυση όπως πάντα κάνεις με την οξυδέρκεια που σε χαρακτηρίζει,το αναλυτικό σου μυαλό αλλά και τη νηφαλιότητα-ψυχραιμια με την οποία μας δίνεις αναλύσεις κ πληροφορίες χωρίς φωνασκιες και λαϊκισμούς..Αγαπητέ Σάββα η περίοδος πολυ δύσκολη για την Ελλάδα μας,το ξέρουμε όλοι ότι οι Τούρκοι θα χτυπήσουν αλλά δεν ξέρουμε το πότε...Όμως αυτή τη φορά θα φάνε τα μούτρα τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως κι αυτην την φορα..καταλαβαμε ολοι...και δεν θα ξανακανουμε το λαθος να βγαλουμε..τον διαβολο στην εξουσια...
      Πας στοιχημα οτι ...δεν καταλαβαμε παλι ?? Αλλο τοσο θα φανε τα μουτρα τους οι Τουρκοι...Με ποιους.εγγυητες θα τα φανε.?? Με οσους εως εδω...σε ολα ?? Αστο...παμε για ψαρεμα...Με τον πιλοτο που εριξε 1000 αεροπλανα θα γινει η ...πτηση ?? Αστο...παμε και με τα ποδια...

      Διαγραφή
    2. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζουμε κάποια "τεχνικά" θέματα επιμένω ότι οι Τούρκοι θα έχουν άσχημα ξεμπερδεματα αν μας την πέσουν.. Φυσικά όχι ο Ταγίπ αλλά οι κεμαλιστές θα μας την πέσουν όταν βγει ο Ερντογάν από τη μέση..Δε θα τολμήσουν τώρα τίποτα.. Αργότερα ναι..

      Διαγραφή
    3. Με ποιον πιλοτο ?? Το ..αργοτερα ..

      Διαγραφή
  9. Η Τουρκία ρίχνει άδεια, γιά να πιάσει γεμάτα. Όμως αυτό που έχει πλέον διαφοροποιηθεί σε σχέση με παλαιότερες εποχές, όχι και πολύ μακρινές, είναι ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων. Έχοντας καταφέρει η ίδια να απομονωθεί στην περιοχή, λόγω ιδεοληψιών και θρησκευτικής πόρωσης, ετοιμάζεται να τα παίξει όλα γιά όλα. Δυστυχώς γιά αυτήν, υπάρχουν πολύ ισχυρότερες δυνάμεις, που την έχουν στοχοποιήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.