17/6/19

Ολική μάχη Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής

  Φρίξος Δαλίτης    
Διπλωματική μάχη σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει η Λευκωσία τις τελευταίες ώρες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Απώτερος στόχος και επιδίωξη της κυπριακής Κυβέρνησης είναι όπως ληφθούν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, ούτως ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους όποιους σχεδιασμούς της. Βασική επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να επιτύχει διασύνδεση των τουρκικών ενεργειών με τα τουρκικά κεφάλαια.
Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης περνούν από αρκετές δυσκολίες, εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών, οι οποίες παρουσιάζονται απρόθυμες να στηρίξουν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», υποκινούμενες από τη Βρετανία. Η Λευκωσία επενδύει στην αλληλεγγύη των εταίρων και στην ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Σύνοδο των MED 7, μόλις δύο μέρες προηγουμένως.
Η Διακήρυξη της Βαλέττα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς προέρχεται από χώρες της Μεσογείου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής με την οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εξετάζοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός κρίνεται και η θέση της Γαλλίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιδείξει αδυναμία και να παραμείνει αδρανής.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο, προβαίνοντας ήδη σε ενέργειες, επιδιώκοντας όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα τεθεί προς συζήτηση αύριο, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις.
Η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ, δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Φ» για ενδείξεις ότι ο «Πορθητής» έχει προχωρήσει σε γεώτρηση. Την Κυριακή στην Αθήνα συγκλήθηκε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου στην Αθήνα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός και αδιάλλακτος, βάζοντάς τα και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.
Φιλελεύθερος

4 σχόλια:

  1. Ωφείλω να υποδείξω με το μικρό μου μυαλό,ότι δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί της φιλο-ρωσικής Ευρώπης...
    Ωστόσο δεν ιδρώνει ούτε και με τις φιλοπολεμικές αρλούμπες της αμέρικας κατά της Κίνας.
    Στην τρέχουσα φάση δε,επιμένω ότι θα πρέπει να βρούμε έναν υπόγειο δίαυλο επικοινωνίας
    με την ρωσία,με τρόπο που να αδρανοποιείται η πώληση των S-400 (π.χ. λειτουργία μόνο από ρώσους χειριστές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Πιστεύω λοιπόν ότι οι ρώσοι υποκινούν τον ερδογκάν.
      Εχουν καταντήσει την τουρκία δηλ. βασάλο τους.
      Οι αμερικανοί "νίπτουν τας χείρας" και βάζουν μπροστά τον Μακρόν.
      Εμείς θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα στην Κύπρο(έδαφος) κυρίως,αλλά και στην υπόλοιπη συνοριογραμμή.
      Επουδενί δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι των αμερικανών γιά σύγκρουση με την τουρκία τόσο ώστε να πέσει ο ερδογκάν και να επικρατήσουν οι δήθεν φιλοδυτικοί κεμαλο-γκιουλενιστές...
      Θα είναι δυστυχώς δύσκολο.
      Αλλά η μόνη λύση σε αυτό τον στόχο είναι να έλθουμε σε συνεννόηση με την ρωσία και όχι με την τουρκία όπως κάνουμε τώρα διά των ΜΟΕ και όπως ο Αποστολάκης έχει κάνει την διαδρομή Αθήνα-Ουάσιγκτον,Κολιάτσου-Παγκράτι...
      Οι αμερικανοί περί άλλων τυρβάζουν,κοροϊδεύοντας τον Ελληνισμό,τόσο τον Ελλαδικό όσο και αυτόν των ΗΠΑ...
      Το αντι-Ρωσικό μένος του βαθέος αμερικανικού κράτους ουδόλλως μας αφορά.
      Εχουν καταστήσει δε,την Ρωσία σε όλους εμάς τους μωρούς νεοέλληνες, απειλή.
      Μας χρησιμοποιούν Κύριοι γιά να επαναφέρουν την τουρκία στην αγκαλιά τους.
      Αν κάνω λάθος,ας στείλουν οι αμερικανοί τον έκτο στόλο στην περιοχή της γεώτρησης.
      Και ας πάψουν να κρύβονται πίσω από τους Ρώσους.

      Διαγραφή
  3. @Marios --> H Rωσία ξέρει τί kάνει και ποτέ δεν θα 'αδρανοποιήσει' τα όπλα που πουλα... Καμία χώρα δεν το κάνει αυτό.... Τό ξανθό γένος δέν δίνει δεκάρα για Ελλάδα ... όπως και όλοι οι Ξένοι καλή ώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.